
Podcast - Sesli Blog | Bünyamin Kapıcıoğlu
Podcast de bunyaminkapicioglu
Disfruta 90 días gratis
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.

Más de 1 millón de oyentes
Podimo te va a encantar, y no sólo a ti
Valorado con 4,7 en la App Store
Acerca de Podcast - Sesli Blog | Bünyamin Kapıcıoğlu
Psikolojik, gözlem ve tespit yazılarımın sesli sunumlarını bu bölümde dinleyebilirsiniz. İçe dönük sorgu suallerime bulduğum cevapları sizlerle tartışıyorum çünkü çoğumuz ortak (benzer) duygular yaşıyoruz. Amacım seni anlamak. Bakalım bunu başarabiliyor muyum?
Todos los episodios
8 episodios
Bazen kendimizi çok yaratıcı bir şekilde öldürüyoruz. Bu yaratıcı yöntemlerden biri de mükemmeliyetçi olmak! Abartıyor muyum? Mükemmeliyetçilik hakkındaki bu bölümü dinleyin ve abartıp abartmadığıma birlikte karar verelim. İntihar etmek, en basit tanımıyla, “kendini öldürmek” anlamına gelir. Arabeskçi insanlardan duymaya alışık olduğumuz bir söz var: “Yaşarken ölmek…” Bu tür sözleri sevmiyorum ama sözün vurgu yaptığı noktayı onaylıyorum. Aşırı derecede psikolojisi bozuk insanlar için hayatta olmak, bir tür işkence ile eş değer olabilir. Tüm psikolojik rahatsızlıklar için aynı şeyi söyleyemesem de mükemmeliyetçilik için pek âlâ söyleyebiliyorum. MükemmeliyetçilikEvet, mükemmeliyetçi olmak, insanın kendisine uyguladığı en acımasız işkencelerden biridir. Neden? (Devamı sesli sunumda) Umarım beğenirsin.

“Farkındalık mutsuzluk sebebidir”, “zeki insan mutsuz olur” gibi, kendinden harlamalı kibir kokan sloganları hiç sevmiyorum! Mutsuzluğun çok fazla sebebi olabilir ancak bu bölümün açmak isteği pencereyi kırıp dağıtmadan, perspektifi sınırlamamız gerekirse, mutsuzluğun çevresel sebeplerini irdelemek lazım gelir. Daha doğrusu, çevreye mâl ettiğimiz kısmını… Mutsuzluğun Sebebi Farkındalık Değil, Kokraklıktır!Birçok yazımda bastırılmış duyguların yarattığı mutsuzluğa değinmiştim. İşte, bu mutsuzluğu aşmak için, bahane aramayı bırakıp sorgulamaya ve hayatımızı, kendi kararlarımızla yönetmeye davet ediyorum. (Devamı sesli sunumda) Umarım beğenirsin.

Çok sevip aynı sevgiyi göremeyen erkek veya kadınların sıkça kullandığı tanımlardır bunlar. Geçenlerde ekşi sözlük’te şöyle bir entry görmüştüm: “sevmeyi bilmeyen adam” “Bana mı diyorsun?” diye düşündüm içimden çünkü ben de bir dönem sevmeyi bilmemekle suçlanmıştım. Girip biraz kurcaladım yazılanları. Yok kardeşim, “ben yazarım” diyen kimse olayın gerçek yüzünü tanımlayamamış. Oturun sıfır veriyorum! Sevmeyi Bilmeyen Adam veya Kadın | Aslında O İş Öyle DeğilSevmeyi bilmemek mi, sevememek mi? Sizce hangisi doğru? Sizce bu bir kabahat mi? (Devamı sesli sunumda)

Neyse ki bilimsel araştırmaları da dahil ederek “aşk nedir” sorunsalını çözdüm. Bu bölüm biraz uzun olabilir ama dinleyince hak vermezseniz mikrofonumu kırarım. Bazıları da ne bekliyor bilmiyorum! Yüzyıllardır tartışılan konuyu, özlü söz tadında kısa bir tanıma mı sığdıracaktık? Zaten o tanımların yanlış olduğunu, bu sunumu dinleyince anlayacaksınız. Evet, iddialıyım. Siz de beklentinizi hiç düşük tutmayın! peki neymiş bu bir türlü tanımlanamayan aşk? Hadi buyurun: Önce Sözlüklerdeki Yavan Aşk Tanımına BakalımSözlüklere sorsan aşk: İki insanın birbirine karşı veya tek yönlü olarak hem bedensel hem de ruhsal yönden güçlü duygular beslemesidir.(İnsanlar arası aşk) Ne tanımmış be! Biz de metal yüzeyleri parlatmak için kullanılan bir tür sıvı zannetmiştik(!) Bunları geçelim! Efendim, ben bilime itimat eden bir insanım. Bilim, “aşk nedir”i açıklamış fakat bilimsel bir dille açıklamış. Yazar olmanın sizi diğer insanlardan farklı kılan tek yanı, herhangi bir konuyu, çoğu insanın anlayabileceği biçimde yazabilme yetinizdir. Şimdi ben o yetime güvenerek bilim insanlarının yaptığı tanımları, hepimizin anlayabileceği şekilde aktarmayı deneyeyim. Aşk Nedir, Ne Değildir?İki insanın birbirine karşı veya tek yönlü olarak hem bedensel, hem de ruhsal yönden yüksek sevgi beslemesi, hayatı paylaşmak istemesi aşk değildir. Esasen, aşk olduğunu iddia edebiliriz ama bu, Ahmet ile Sema’nın aşkıdır. Ya da Ahmet ile Mehmet’in aşkı. Ayşe ile Sema’nın aşkı da olabilir. Gerçek aşkın tanımında sınırlar bu kadar net değildir. Gelin, inceleyelim (Devamı sesli sunumda)

Bu bölümde, kibirli insanların ne kadar itici olduğunu değil; kibirli insanın kendisine nasıl eziyet ettiğini anlatıyorum. Bir insanı mutsuzluğun dibine iten, yalnız hissettiren ve yetmezmiş gibi yalnızlığıyla gurur duyar hale getiren “kibir” aslında nedir? KibirEn basit tanımıyla, kendini başkasından üstün görme durumuna kibir denir. Gelin, sözlük tanımlarını bir kenara bırakıp kibirli insan var olan hislerden ve inançlardan yola çıkalım. Hatta bu konuyu, psikoloji başlıklarıyla ele alalım. Kibirli insanların paylaşım ihtiyacını karşılaması oldukça güçtür çünkü etrafındaki insanlara; * Hata yaparsam kaygısıyla * Onların seviyesine inme kaygısıyla * Aşırı genellemeci * Seçici indirgemeci gözle bakarlar.

Valorado con 4,7 en la App Store
Disfruta 90 días gratis
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes