Forskningsetikk

Forskningsetikk

Podcast by De nasjonale forskningsetiske komiteene

De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK) ble opprettet i 1990. Vi gir råd og veiledning innen alle fagområder. Med podkasten vil vi spre kunnskap...

Aloita 7 vrk maksuton tilaus

Kokeilun jälkeen vain 7,99 € / kuukausi.Peru milloin tahansa.

Aloita maksutta

Kaikki jaksot

10 jaksot
episode Hvordan kan noen bryte forskningsetikkloven? artwork
Hvordan kan noen bryte forskningsetikkloven?

Det er forskningsinstitusjonene som skal behandle saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Det går frem av Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (forskningsetikkloven). Det er krevende saker, forklarer jurist Annette Birkeland i denne episoden. – Det er flere trinn for å komme frem til om noe er vitenskapelig uredelighet. Det første man må avklare, er om loven gjelder: Er det forskning? Noen tror loven bare gjelder vitenskapelig publisering, men den gjelder hele forskningsprosessen, fra man tenker på et forskningsprosjekt, til man publiserer og formidler. Birkeland er sekretariatsleder i Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning (Granskingsutvalget). Dette utvalget veileder institusjonene i arbeidet med uredelighetssaker. Granskingsutvalget er også klageinstans for uttalelser hvor det konkluderes med at en forsker har opptrådt vitenskapelig uredelig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

22. jouluk. 2021 - 21 min
episode Akademisk frihed bør finde sted artwork
Akademisk frihed bør finde sted

Akademisk frihet er noe annet enn ytringsfrihet, men begge er avgjørende for frie demokratier. Den akademisk friheten har utviklet seg sammen med forskning og utdanning gjennom 400 år, og kanskje er det på tide å grunnlovsfeste den? – Vi ser at akademisk frihet settes under press, og dette er et av de mest sentrale temaene i komiteenes arbeid, sier Vidar Enebakk, idéhistoriker og sekretariatsleder i Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH). Sammen med Annette Birkeland (jurist og sekretariatsleder i Granskingsutvalget) forklarer han i denne episoden bakgrunnen for De nasjonale forskningsetiske komiteenes innspill til Ekspertgruppen for akademisk ytringsfrihet [https://www.forskningsetikk.no/om-oss/felles/innspill-til-ekspertutvalget-for-akademisk-ytringsfrihet/]: Hvor den akademiske friheten kommer fra, hvordan den er under angrep og hvorfor den bør få et bedre vern. Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

22. jouluk. 2021 - 33 min
episode Manglende rapportering koster tid, penger og liv artwork
Manglende rapportering koster tid, penger og liv

Ny rapport viser at svært få norske legemiddelstudier rapporterer resultater slik de skal. Det får store konsekvenser for pasienter, for forskningen og for samfunnet for øvrig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

24. kesäk. 2021 - 26 min
episode 2020: Akademisk frihet, stordata og korona artwork
2020: Akademisk frihet, stordata og korona

Hvorfor er akademisk frihet så viktig, og er den under press? Hvordan har korona preget forskningsetikken? Hør vår oppsummering av året, med Helene Ingierd, direktør i De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK), og Elin Fugelsnes, redaktør i Magasinet Forskningsetikk. Programleder: Ingrid Torp, kommunikasjonsrådgiver i FEK. Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

23. jouluk. 2020 - 28 min
episode Er vin egentlig sunt? artwork
Er vin egentlig sunt?

"Vin er sunt". "All alkohol er skadelig". To studier kan konkludere helt motsatt om tilsynelatende samme spørsmål. Hvorfor er det slik, og hvordan kan vi lese forskning riktig? Dette er et av temaene i siste nummer av Magasinet Forskningsetikk, og redaktør Elin Fugelsnes forsøker å gi noen svar sammen med Ingrid S. Torp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

18. jouluk. 2020 - 33 min
Loistava design ja vihdoin on helppo löytää podcasteja, joista oikeasti tykkää
Kiva sovellus podcastien kuunteluun, ja sisältö on monipuolista ja kiinnostavaa
Todella kiva äppi, helppo käyttää ja paljon podcasteja, joita en tiennyt ennestään.

Saatavilla kaikkialla

Kuuntele Podimoa puhelimella, tabletilla, tietokoneella tai autossa!

Kokonainen maailma kuunneltavaa viihdettä

Tuhansia äänikirjoja ja yksinoikeuspodcasteja

Ei mainoksia

Kuuntelemalla Podimon sisältöä et tuhlaa aikaa mainosten kuuntelemiseen.

Aloita 7 vrk maksuton tilaus

Kokeilun jälkeen vain 7,99 € / kuukausi.Peru milloin tahansa.

Podimon podcastit

Mainoksista vapaa

Muut kuin Podimon podcastit

Äänikirjat

20 tuntia / kk

Aloita maksutta

Muita podcasteja yksinoikeudella

Suosittuja äänikirjoja