Jørgen og Nina prater om manus
Podcast by Jørgen Moltubak og Nina Grove Hansen
Tätä podcastia voi kuunnella ilmaiseksi kaikilla podcast-soittimilla ja Podimo-sovelluksella ilman tilausta.
Kaikki jaksot
27 jaksotEpisode 26: Folk flest leser dårligere og mindre, sier statistikken. Hvordan skape leselyst og engasjement for bøker?
Episode 25 - Skriveprosessen: I denne episoden diskuterer vi skriveprosessen fra start til slutt. Vi deler erfaringer fra Brageprisen, snakker om hvordan man kan komme i gang med skriving, og utforsker ulike tilnærminger som forfattere bruker. Vi tar opp temaer som manusbearbeiding, overvinnelse av selvkritikk, og viktigheten av å få ideer ned på papir. Samtalen vår dekker også hvordan man kan strukturere og planlegge skriving, jobbe med språk og karakterutvikling, og forbedre tekst gjennom redigering og tilbakemelding. Vi reflekterer over at det ikke finnes én riktig måte å skrive på – hver forfatter må finne sin egen vei. I tillegg snakker vi om flyt, skrivesperre, og betydningen av gode skrivevaner og rutiner. Vi deler tips til hvordan man kan håndtere utfordringer, strukturere tiden, og holde fokus. Episoden avrundes med tanker om å fullføre prosjekter og håndtere ideer i en digital tidsalder.
Episode 24: Vi tar praten om penger. Kan man leve av å skrive? Vi snakker om de ulike mulighetene for å tjene penger på bøker og går gjennom det økonomiske kretsløpet: Royalty, innkjøp hos Kulturrådet, stipendordninger, oppdragsskriving osv.
I denne episoden snakker Jørgen Moltubak og Nina Grove Hansen om hvordan man kan skrive for å nå fram til barn og ungdom som lesere. Den hemmelige gjesten som Jørgen annonserte i forrige episode dukker opp: Sarah Roxana Herlofsen er forfatter av boken "En dag i ungdomskroppen", og Jørgen har vært redaktør på den. Sara er lege og har skrevet en rekke bøker om kroppen for ulike aldersgrupper og målgrupper. Grunnen til hemmelighetskremmeriet rundt gjesten avsløres for Nina på direkten. Som vanlig er det en rekke eksempler fra ulike bøker for å belyse temaet.
Episode 22: Krim. I denne episoden diskuterer vi ulike aspekter ved manusarbeid og krimlitteratur. Vi utforsker krimsjangerens utvikling, kvaliteten innen sjangeren, og hvordan virkeligheten påvirker skrivingen. Vi snakker også om katarsis i litteraturen og hvordan spenning bygges opp i fortellinger. Vi tar for oss forskjellene mellom krim og thriller, hvordan spenning og dramatikk skapes, og viktigheten av karakterer og motstand i manus. Vi diskuterer betydningen av antagonister, (med spesiell vekt på Mikkel Rev i Hakkebakkeskogen), og hvordan de påvirker leserens opplevelse. I tillegg dykker vi inn i karakterutvikling, informasjonskontroll for å skape spenning, og nødvendigheten av realistiske elementer i fortellingene. Vi ser nærmere på dialogens rolle, improvisasjonsteknikker for å skape dybde i karakterer, og hvordan man kan forberede leseren med hint for en mer tilfredsstillende leseopplevelse. Til slutt slipper Jørgen en bombe som Nina synes er uutholdelig spennende.
Saatavilla kaikkialla
Kuuntele Podimoa puhelimella, tabletilla, tietokoneella tai autossa!
Kokonainen maailma kuunneltavaa viihdettä
Tuhansia äänikirjoja ja yksinoikeuspodcasteja
Ei mainoksia
Kuuntelemalla Podimon sisältöä et tuhlaa aikaa mainosten kuuntelemiseen.