Sannheten om kjernekraft og helse
Podcast gratuito

Sannheten om kjernekraft og helse

Podcast de Kjernekvinnene Åse Juveli Berg og Eva Fidjestøl

Prueba gratis
 

Este podcast se puede escuchar gratuitamente en todos las plataformas y en la app de Podimo sin necesidad de suscripción.

Todos los episodios

14 episodios
episode Radioaktivitet og helsemyndighetene i Norge artwork
Radioaktivitet og helsemyndighetene i Norge

Se video på YouTube. [https://youtu.be/qiPQCGc4rg0] I denne 4. episoden fra Eva Fidjestøl-seminaret 10. juni i år hører vi en samtale mellom seniorrådgiver Ingrid Landmark fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Gunnar Brunborg, tidligere forskningssjef/avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, FHI, nå pensjonist. Landmark kommer fra avdeling for atomberedskap og er kanskje kjent for de fleste som den som har informert om bruk av jodtabletter i media. FHI var partner i CERAD, Senter for radioaktivitet, mennesker og miljø, ved NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Brunborg var med i gruppa fra FHI som var tilknyttet CERAD. Målet for senteret var å bidra til grunnleggende kunnskap og bedre verktøy for å beskytte mennesker og miljø fra stråling. Brunborg ga også viktige innspill til NOU-en om Kjernekraft og sikkerhet, NOU 1978: 35A. Den gangen var han forskningsstipendiat og representerte Aksjon mot atomkraft. Samtalen ble ledet av Elisabeth Gammelsæther.

28 sep 2024 - 1 h 0 min
episode Helsekonsekvenser av Tsjernobyl (1986) og Majak (1957) artwork
Helsekonsekvenser av Tsjernobyl (1986) og Majak (1957)

Se video på YouTube. [https://youtu.be/_X6SHgNvEWs] I denne 3. episoden fra Eva Fidjestøl-seminaret 10. juni i år, møter du «stemmen» til Irina Gruschewaja fra «Barn av Tsjernobyl i Minsk». Irina lider av Tsjernobyl-aids og kunne ikke komme til Oslo. Talen ble oversatt fra tysk og lest av Elisabeth Gammelsæter. En meget sterk tale. En liten glipp i framføringa: Det skal være «Fra 32 til 61 er ikke en alder å dø.» Oksana Nastasiy fra Natur og ungdom snakker om forurensning fra Majak-anlegget og russisk atomindustri. Mange har kanskje ikke hørt om ulykken i Majak. Og den fortsatte forurensingen: Fram til 2022 sendte Norge i samarbeid med Rosatom det radioaktive avfallet vekk i fra norske nærområder til reprosesseringsanlegget Majak. Det radioaktive avfallet ble dumpet i elven Tetsja. De enorme mengdene radioaktive utslipp har ført til irreversibel skade på både naturen og menneskene som bor langs elven. Kampanjen «Siste stopp Majak» i fem episoder finner du på hjemmesiden til Natur og ungdom: https://www.nu.no/sistestoppmajak/ [https://www.nu.no/sistestoppmajak/]

14 sep 2024 - 1 h 0 min
episode Opprydding etter norsk atomindustri artwork
Opprydding etter norsk atomindustri

Se video på YouTube [https://www.youtube.com/watch?v=J4MihiZOCxY]. Under Eva Fidjestøl-seminaret 10. juni i år om radioaktivitet og helse på Kulturhuset i Oslo, var en av programpostene «Opprydding etter norsk atomindustri». Hilde Rønning fra NND, Norsk Nukleær Dekommisjonering, startet med å informere om hva de gjør og skal gjøre med anleggene på Kjeller, i Halden og i Himdalen. Hennes innlegg ble etterfulgt av Kjersti Album fra Naturvernforbundet som snakket om sivilsamfunnsgruppas rolle i dette arbeidet, hvilke erfaringer vi har så langt, og hva vi står foran. Medlemmene i Sivilsamfunnsgruppa kommer fra Bellona, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Nei til Atomvåpen, Miljøvernforbundet, Klimavenner for kjernekraft og så vi to; Eva og Åse, fra IKFF, Internasjonal kvinneliga for Fred og Frihet. Senere kommer det to opptak til i denne ekstraserien: «Helsekonsekvenser av Tsjernobyl (1986) og Majak (1957)» og «Radioaktivitet og helsemyndighetene i Norge». De kunstnerisk innslag var ved Mari Lerseth, datter av Eva, akkompagnert av trekkspiller Håvard Svendsrud. Teksten til «Deponisalme»skrevet av Erik Bye, kommer senere. Seminaret var et samarbeid mellom IKFF (Internasjonal kvinneliga for fred og frihet), NTA (Nei til Atomvåpen) og Naturvernforbundet. Seminaret ble støttet av NND (Norsk Nukleær Dekommisjonering).

02 sep 2024 - 1 h 0 min
episode Samtale mellom Eva Fidjestøl og Edvin Edwardsen artwork
Samtale mellom Eva Fidjestøl og Edvin Edwardsen

Se video på YouTube [https://youtu.be/0tfrKOGwJGM]. Som et resultat av at «noen snakket sammen», ble det 10. juni i år arrangert det vi kalte Eva Fidjestøl-seminaret om radioaktivitet og helse på Kulturhuset i Oslo. Seminaret ble tatt opp på video, dessverre litt ugreie opptak, men nå framover deler vi av innholdet. Første del vi legger ut, er «sofasamtalen» mellom Eva og Edwin Edwardsen fra IFE. Her får du møte Eva «live». Spennende innblikk både fra oppvekst og engasjement gjennom et langt liv. Det er Elisabeth Gammelsæter som introduserer dem. Senere kommer det nye opptak: «Helsekonsekvenser av Tsjernobyl (1986) og Majak (1957)», «Radioaktivitet og helsemyndighetene i Norge» og «Opprydding etter norsk atomindustri» Dekunstnerisk innslag var ved Mari Fidjestøl Lerseth, datter av Eva, akkompagnert av trekkspiller Håvard Svendsrud. Om vi ikke legger ut opptaket av allsangen med «Deponisalme»skrevet av Erik Bye, skal vi legge ut teksten. Den er ganske flott! Seminaret var et samarbeid mellom IKFF (Internasjonal kvinneliga for fred og frihet), NTA (Nei til Atomvåpen) og Naturvernforbundet. Seminaret ble støttet av NND (Norsk Nukleær Dekommisjonering).

29 ago 2024 - 1 h 0 min
episode Episode 10 · Bøker, filmer og rapporter· artwork
Episode 10 · Bøker, filmer og rapporter·

I denne tiende og siste episoden snakker vi om bøker, filmer og rapporter i tillegg til at Eva forteller en del om sitt arbeid i «Barn av Tsjernobyl i Minsk». Bøkene er «The Crime of Chernobyl» av Wladimir Tchertkoff, «The Lessons of Chernobyl» av Elena Burlakova, «Bønn for Tsjernobyl» av Svetlana Aleksijevits, «No immediate Danger, prognosis for a Radioaktive Earth» av Rosalie Bertell og «Manual for Survival. A Chernobyl guide to the Future» av Kate Brown. Filmene og rapportene vi nevner har vi lagt lenker til på hjemmesiden vår kjernekvinnene.no. Lenker til filmer og rapporter som er nevnt i episode 10 «Tjernobyl +22» av Eva Fidjestøl, 2008: Klikk for å få tilgang til TSJERNOBYL+22_skjerm.pdf [https://www.ikff.no/wp-content/uploads/2013/04/TSJERNOBYL+22_skjerm.pdf] Wladimir Tchertkoff «The Sacrifice», 21 min, 2003: https://www.cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/7124/The-Sacrifice [https://www.cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/7124/The-Sacrifice] Artikkelen om filmen «The Sacrifice» av Emanuela Andreoli og Wladimir Tchertkoff: «Hyllest til de ukjente likvidatorene» (Artikkelen er på fransk, men åpner du i Crome kan du markere oversettelse til norsk, Googleoversettelse). Her står det både om avtalen mellom IAEA og WHO og om hvordan Hiroshimabomben og Tsjernobylulykken er forskjellige. Her er det også forklart hva enkelte forteller i filmen: http://www.dissident-media.org/infonucleaire/sacrifice.html [http://www.dissident-media.org/infonucleaire/sacrifice.html] Wladimir Tchertkoff «Nuclear Controversies», 51min, 2004 Her forklarer den tidligere WHO direktør hvordan IAEA står over WHO når det gjelder kjernefysiske saker, både sivile og militære: Bo Levin «Strålande spår», 2015, 44 min: Talen til Bandazchevsky i Paris, 2021: https://www.youtube.com/watch?v=eVZtgWRhqfc [https://www.youtube.com/watch?v=eVZtgWRhqfc] Rapporten «Chernobyl Consequences of the Catastrophe for People and the Environment» av V. Yabllokov, V. B. Nesterenko og A. V. Nesterenko kan lastes ned gratis som pdf fra denne siden: https://www.academia.edu/35854656/Chernobyl_Consequences_of_the_Catastrophe_for_People_and_the_Environment [https://www.academia.edu/35854656/Chernobyl_Consequences_of_the_Catastrophe_for_People_and_the_Environment] Uranium Atlas, pdf: https://nonuclear.se/files/uraniumatlas_2020.pdf [https://nonuclear.se/files/uraniumatlas_2020.pdf] FFI-rapporten, 2015/01688 : https://www.ffi.no/publikasjoner/arkiv/uranets-vei-til-kjernekraft-og-kjernevapen-en-innforing-i-kjernefysisk-flerbruksteknologi [https://www.ffi.no/publikasjoner/arkiv/uranets-vei-til-kjernekraft-og-kjernevapen-en-innforing-i-kjernefysisk-flerbruksteknologi ]

22 abr 2024 - 40 min
Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu celular, tableta, computadora o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de pódcasts y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Tu oferta:

Acceso ilimitado a todos los pódcasts exclusivos
Sin anuncios
Descubre miles de audiolibros
Después de la prueba $99.00 / mes. Sin compromiso

Otros pódcasts exclusivos

Audiolibros populares