Arven efter Irakkrigen
Podcast by DR
This podcast is free to listen on all podcast players and the Podimo App without a subscription.
All episodes
6 episodesPå vej til fronten. I denne sidste udsendelse om Irakkrigen 10 år efter er Frank Esmann tilbage i Kurdistan, nu på vej til et af de såkaldt "omdiskuterede" områder omkring oliebyen Kirkuk. Her er maskingeværerne atter begyndt at knitre og mange frygter, at det bliver det flashpoint, som kan starte en ny borgerkrig i Irak. Vi bevæger os i en kakafoni af lydbilleder og citater fra ledende personligheder, som afspejler den spænding, der er under udvikling. (Genudsendelse fra 13.03). (Sendes også søndag 14.03 og 21.03).
Slaget om meningsdannelsen. Medierne i de krigsførende nationer var under hårdt pres, ikke mindst i Irak krigens begyndelse. I Danmark gik det så hårdt til, at der skulle en videnskabelig undersøgelse til, for at påvise, at DR og TV2 havde leveret en rimelig objektiv dækning, mens de skrevne medier skilte sig ud efter holdning med Jyllands Posten som den mest markante krigstilhænger og Information som den mest markante krigsmodstander. Efter en kort, euforisk krigsrus endte det i USA med, at stort set samtlige medier gik bodsgang og erkendte fejl.
Tolkens beretning. Danskerne i Basra rekrutterede deres tolke lokalt. En af dem var Zaidon Al-Emara. Han oplevede Saddams nedkæmpelse af det shia-oprør, som brød ud efter den første golfkrig i 1991. Hans bror endte i krigsfangeskab i Saudi Arabien. Zaidon bød koalitionsstyrkerne velkommen og på grund af sin uddannelse endte han som tolk for de danske styrker i Camp Eden og senere lufthavnen i Basra. Få år senere kom den første advarsel, så den direkte dødstrussel, så flugten til Bahrain og senere Danmark.
Jeg troede, Saddam havde masseødelæggelsesvåben. Flemming Pradhan Black er officer i flyvevåbnet, pt. udlånt til Københavns Universitet. Han var han ikke et øjeblik i tvivl om, at Saddam Hussein rådede over masseødelæggelsesvåben og at det alene af den grund var nødvendigt at fjerne ham. Flemming og udviklingen af hans holdning i løbet af de ti år krigen varede, er kernen i dette program. Og så er det soldatens syn på private sikkerhedsvagter, som - skulle det vise sig - havde en tendens til at skyde først, spørge bagefter.
Da Rima ville give irakerne et retssystem. Rima Pradhan Blach blev født i Dardjeling, på grænsen mellem Indien og Nepal og har arbejdet som juridisk rådgiver i fejlslagne stater det meste af sit professionelle liv. Fortællingen om Rima sætter scenen, beskriver konklusionerne i de rapporter om optakten til krigen, der er udarbejdet - vævet sammen med hendes personlige kamp for at hindre eller i hvert fald begrænse de værste konsekvenser af fejltagelserne.
Available everywhere
Listen to Podimo on your phone, tablet, computer or car!
A universe of audio entertainment
Thousands of audiobooks and exclusive podcasts
No ads
Don't waste time listening to ad breaks when listening to Podimo's content.