Sigges sommer - fem begivenheder, der flytter Danmark
Podcast by DR
This podcast is free to listen on all podcast players and the Podimo App without a subscription.
All episodes
6 episodesGennem lydklip og i selskab med kilder med dybt indblik i det politiske miljø vil vært Sigge Winther Nielsen give nyt perspektiv på fem markante begivenheder fra det folketingsår, der lige er slut. Begivenheder med betydning her og nu, men som også er et nyt lag i vores politiske historie. Det er aktuelt, men med tid til både detaljer og anekdoter, når Sigge Winther Nielsen holder sommer på P1. (Redigeret genudsendelse).
Selvom både salg og børsnotering er sket, bliver der ved med at være blæst om DONG-sagen. Også i dette Folketingsår har DONG-sagen derfor fyldt meget. I denne uge zoomer vært Sigge Winther Nielsen ind på statens salg af det offentlige arvegods. Sammen med førstehåndsvidner kigger han i historiebøgerne og stiller spørgsmålet: Har vi lært nok af tidligere salg af statslige giganter? Anders Eldrup, der var departementschef i Finansministeriet i 90'erne, fortæller om en inspirationstur til New Zealand og hans version af hvilke udfordringer, de mødte før, under og efter salget af danskernes teleselskab TDC. Med i studiet er også statsrevisor Peder Larsen (SF), Frank Aaen (EL) og tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S), der deler deres synspunkter om statens håndtering af salget af aktier i DONG.
I denne uge zoomer vært Sigge Winther Nielsen ind på store planer, der ikke ender med forlig. Folketingsåret blev blæst i gang med en storstilet præsentation af Venstre-regeringens helt store plan for fremtiden. Men støttepartierne gav daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen både grå hår og søvnløse nætter, og til sidst måtte deres store projekt skydes til hjørne. Det handler om alt fra manglende tillid til wienerbrød i daværende statsminister Poul Schlüters lejlighed på Frederiksberg, når tidligere finansminister Henning Dyremose (K) fortæller sin version af, hvad der gik galt med Århundredets Plan i 1989. Benny Engelbrecht (S) og Torsten Schack Pedersen (V) lytter til historien og giver et indblik i, hvad der gik galt under de forhandlinger i efteråret, som endte med at Danmark fik en ny regering.
Få uger før Folketingets formelle åbning offentliggjorde Nye Borgerlige under stor mediebevågenhed, at partiet opstiller til Folketinget og i februar blev et nyt parti med navnet De Progressive stiftet. I denne uge gransker vært Sigge Winther Nielsen derfor genvordighederne for nye partier, der drømmer om at sætte sig på eftertragtede pladser i Folketingssalen Over en kold øl og sprøde flæskesvær fortæller Søren Espersen, tidligere pressechef i Dansk Folkeparti, og Carl Christian Ebbesen, tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom, deres version af op og nedture i tilblivelsen af det parti, der i dag er det andet største i Folketinget. Peter Seier Christensen, medstifter af Nye Borgerlige, og Niko Grünfeldt, der har været med til at skrive Alternativets grundpapir, giver et indblik i, hvordan de oplever de udfordringer nye partier møder i dag.
En skelsættende begivenhed i det folketingsår, der netop et slut, var resultatet af det amerikanske valg, og det var med stor bevågenhed fra medierne, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i marts besøgte den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trump. I denne uge zoomer vært Sigge Winther Nielsen ind på Danmarks forhold til USA. Han ser på, hvordan 00'ernes parløb med USA fik Danmark helt ind i varmen hos verdens stormagt, og han stiller spørgsmålet, om det stadig er og skal være det samme i dag, hvor Donald Trump sidder ved roret i det Ovale værelse. Bo Lidegaard, der var kontorchef i Udenrigsministeriet og senere departementsråd i Statsministeriet i 00'erne, er gæst i studiet.
Available everywhere
Listen to Podimo on your phone, tablet, computer or car!
A universe of audio entertainment
Thousands of audiobooks and exclusive podcasts
No ads
Don't waste time listening to ad breaks when listening to Podimo's content.