De Universiteit van Vlaanderen Podcast
Podcast de Universiteit van Vlaanderen
Este podcast se puede escuchar gratuitamente en todos las plataformas y en la app de Podimo sin necesidad de suscripción.
Todos los episodios
692 episodiosHerkenbaar? Na de lunchpauze knikkebollen achter je bureau, geen zin meer, alles is lastig en je bent ook wat chagrijnig aan het worden. De middagdip. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn: je bent gewoon moe want je hebt niet genoeg geslapen, je at een te groot bord spaghetti als lunch of... je hebt een vermoeid brein. Bart Roelands is fysioloog aan de VUB en onderzoekt hoe mentale vermoeidheid ontstaat en ook hoe je het weer weg krijgt. * Gastspreker: Bart Roelands * Redactie: Helene Vanlathem * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Liesbet Peremans Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
Mensen die aan het nippertje ontsnappen aan de dood, na een zwaar ongeval bijvoorbeeld, vertellen wel eens over het licht dat ze zagen aan het einde van een donkere tunnel. Of ze herinneren zich dat ze tijdens een operatie uit hun lichaam traden en van bovenaf konden zien hoe chirurgen bezig waren met hun leven te redden. Is dit een teken van leven na de dood? Of van chemische processen in de hersenen? Er bestaat heel weinig wetenschappelijk onderzoek naar die bijna-doodervaringen en daar wil neuroloog Steven Laureys, hoogleraar aan de VUB en de ULg, verandering in brengen. Hij schreef er een boek over en roept ook iedereen die het meemaakte op om hem te contacteren via nde@ulaval.ca. * Gastspreker: Steven Laureys * Presentatie: Koen Fillet * Redactie: Alexander Van Vlierberghe * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
Wanneer wordt geluid muziek? Als het 'mooi' is? Als er iets van toonladder in zit? Als het bedoeld is als muziek? Maarten Stragier, artistiek onderzoeker aan de VUB, overloopt in deze podcast wat de voorbije eeuwen 'mainstream' muziek was en welke muziek we nog altijd raar of moeilijk vinden. * Gastspreker: Maarten Stragier * Presentatie: Koen Fillet * Redactie: Alexander Van Vlierberghe * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
Waarom zijn tachtigers meestal net wat minder vinnig dan dertigers? Hoe komt het dat iets onthouden makkelijker is als je jong bent? Prof. dr. Ann Massie is biologe aan de VUB-onderzoeksgroep neuro-aging. En zij doen er onderzoek naar één gen dat een grote invloed heeft op het verouderen. Want wie weet... misschien vinden ze er op een dag zo wel de sleutel tot de eeuwige jeugd! Toegegeven, de kans is klein dat Ann volgend jaar met een pilletje komt dat je gezond 250 jaar doet worden. Maar misschien zorgt haar onderzoek wél voor een doorbraak in Alzheimer-, Parkinson- en zelfs kankermedicatie. Gastspreker: prof. dr. Ann Massie Presentatie: Koen Fillet Redactie en eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van VUB, KU Leuven, UAntwerpen, UHasselt, UGent en de Jonge Academie en kwam tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
Varkens moeten op dieet. Niet omdat ze te dik zijn, maar omdat het eten van fabrieksvarkens echt heel slecht is voor het milieu én het klimaat. Aan de KU Leuven zijn de bio-ingenieurs op zoek naar nieuw varkensvoedsel. En daarvoor maakt professor Nadia Everaert in haar labo varkensdarmen na die ze voedt met algen en larven. Maar... is dat even lekker, voedzaam en gezond als het ecologisch onhoudbare soja uit Zuid-Amerika? * Gastspreker: Nadia Everaert * Redactie: Nicole Tegelaar * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Nicole Tegelaar Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
Disponible en todas partes
¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!
Un universo de entretenimiento en audio
Miles de podcast y audiolibros exclusivos
Sin anuncios
No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.