Bram de Podcast
Podcast af Wetenschappelijk Instituut voor het CDA
Bram. De podcast die een stapje terug doet van de politieke waan van de dag en zich richt op de grootste maatschappelijke vragen van dit moment. De h...
Prøv gratis i 7 dage
Efter prøveperioden kun 79,00 kr. / måned.Ingen binding.
Alle episoder
40 episoderHoewel het er in de verkiezingscampagne van 2023 nauwelijks over ging, hebben we er allemaal een mening over: Europa. Brussel bemoeit zich te veel met ons, Europa kost ons alleen maar geld, we hebben veto’s nodig, Nexit, we kennen ze wel. Het zijn niet alleen meningen van partijen in de marge. Ook grote rechtse partijen lijken Europa liever kwijt dan rijk. Aan de andere kant is er soms een naïef vertrouwen in Europa, alsof is Europa de oplossing voor alles. Allard en André gaan over deze onderwerpen in gesprek met Esther de Lange, europarlementariër namens het CDA en vice-president van de Europese Volkspartij. Ze doen dat dit keer - op uitnodiging van het CDA Amersfoort - live in een Amersfoortse kroeg.
Stikstof houdt ons land in zijn greep. Onzekerheid voor boeren, bouwprojecten die stilliggen. Wat zijn perspectieven om uit de impasse te komen? Landbouw behoort tot het hart van de Nederlandse cultuur. Een al te instrumentele blik op productie en economisch gewin heeft natuur en landbouw echter van elkaar losgemaakt. Met alle gevolgen van dien. Kunstmatige mest en overproductie blijkt schadelijk voor landbouw en onszelf. De bodem is verslechtert, de waterkwaliteit daalt. Het stikstofprobleem gaat ons allemaal aan. In een nieuw boek voor De Correspondent bestudeert Thomas Oudman het probleem en biedt hij perspectieven. Allard en André gaan met hem in gesprek met als hoofdvraag de titel van zijn boek: Hoe komen we uit de shit?
Als we hét buzzword van 2023 moeten kiezen, staat AI hoog op de lijstjes. AI gaat volgens sommigen alle problemen van de wereld veroorzaken, terwijl anderen het einde van de mensheid voorspellen. En bij die laatste categorie horen ook gerenommeerde namen als Elon Musk en Apple-oprichter Steve Wozniak. Waar staan we met AI en vooral: welke kansen en bedreigingen zijn er? En hoe moeten we aankijken tegen de regelgeving die wordt opgetuigd? Laura Lamers, verbonden aan de Universiteit Twente, legt de nadruk op de interactie tussen AI en ons als gebruikers. Want stiekem veroorzaakt een technologie vaak geen nieuwe problemen, maar legt het meer bloot wat allang gaande is.
We horen vaak dat landen jaloers zijn op het Nederlandse zorgstelsel. Dat mag zo zijn, toch loopt de zorg hier vast. Er wordt zelfs gesproken van een zorginfarct. Het is een urgent probleem, want niemand kan zonder zorg. De mens is een zorgbehoeftig, maar - thank God - ook een zorgzaam wezen. Dat is het vertrekpunt van Lynn Berger die voor De Correspondent een boek heeft geschreven over zorg waarin ze een betere kijk op de mens verkent. Allard en André spreken haar in deze aflevering om de crisis in de zorg te bestuderen en uiteindelijk perspectieven te verkennen die een weg uit het zorginfarct kunnen zijn. Zodat jij en wij straks ook nog verzekerd zijn van zorg.
Donald Trump ontketende een ‘war on woke’, Joost Eerdmans van JA21 noemt woke een ‘veelkoppig, radicaal monster’ dat onze vrijheid bedreigt. Thierry Baudet wil het gehele onderwijs opnieuw opbouwen om het te zuiveren van woke-opvattingen. En minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz noemde 'wokisme' een van bedreigingen van onze rechtstaat. Maar wat is woke eigenlijk? Wie daarnaar vraagt krijgt vaak fluïde definities. Het heeft iets van doen met politieke correctheid, met cancel culture, met genderneutraliteit, maar ook je inspannen voor klimaat en vluchtelingen en tegen stikstof wordt woke genoemd. Hoe onduidelijke de vijand is, er zijn dus veel politici die woke als een van de grootste problemen zien. Hoe zit dat? André en Allard gaan op bezoek bij Casper Thomas van de Groene Amsterdammer en vragen hem naar woke en anti-woke, wat we kunnen leren van beide kampen en of dit nu een relevante discussie is. Uiteraard sluit prof. dr. George Harinck weer af met een prikkelende column.
Tilgængelig overalt
Lyt til Podimo på din telefon, tablet, computer eller i bilen!
Et univers af underholdning på lyd
Tusindvis af lydbøger og eksklusive podcasts
Ingen reklamer
Spild ikke tiden på at lytte til reklamepauser, når du lytter til Podimos indhold.
Prøv gratis i 7 dage
Efter prøveperioden kun 79,00 kr. / måned.Ingen binding.
Eksklusive podcasts
Uden reklamer
Gratis podcasts
Lydbøger
20 timers / måned