
De Groene Amsterdammer Podcast
Podcast af De Groene Amsterdammer
Begrænset tilbud
3 måneder kun 9,00 kr.
Derefter 99,00 kr. / månedIngen binding.

Mere end 1 million lyttere
Du vil elske Podimo, og du er ikke alene
Rated 4.7 in the App Store
Læs mere De Groene Amsterdammer Podcast
Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit De Groene Amsterdammer en interviewt hij de betrokken journalisten. In Buitenlandse Zaken komen onze buitenlandspecialisten aan het woord over geopolitieke ontwikkelingen.
Alle episoder
434 episoder
‘On the road’ van Jack Kerouac, de sprekende verhalen van Scott Fitzgerald, The A-Team en de veelheid aan Amerikaanse films en series: muzikant, schrijver en journalist Auke Hulst kon van kinds af aan geen genoeg krijgen van Amerika. Maar de jaren van Ronald Reagan liggen achter ons, het land is niet meer wat het ooit was: het land van vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. De democratie staat onder druk en de idealen zijn vervaagd. Wat ooit liefde was, is een slopende en giftige relatie geworden. Het is tijd om af te kicken. Maar hoe? Hoe kun je in een toxische relatie zitten met een land? Hoe kick je af van de liefde voor een land die je decennialang gevoed heeft? Kees van den Bosch in gesprek met Auke Hulst over zijn relatie met Amerika en zijn poging om afscheid te nemen van een oude liefde die niet meer goed voor hem is. Lees het artikel in De Groene Amsterdammer deze week [https://www.groene.nl/artikel/afkicken-van-het-beloofde-land]. Productie: Pleun Kraneveld en Kees van den Bosch. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Wat ooit gold als een inclusieve stad, verandert onder invloed van gentrificatie, een oprukkende consumptiecultuur en economisch beleid. Het aandeel sociale huurwoningen is zelfs onder progressieve coalities gedaald, en de publieke functie van pleinen komt onder druk te staan door toenemende privatisering. Joost Inghen-Housz en Jasmijn Huisman onderzoeken deze ontwikkelingen, duiken in de rijke geschiedenis van de stad en belichten de rol van zogeheten ‘drempelwerelden’ – plekken waar mensen uit verschillende lagen van de bevolking elkaar ontmoeten. De centrale vraag luidt: kan Amsterdam het verlangen naar een gedeelde, gelijkwaardige stad financieel én sociaal nog waarmaken? In deze aflevering spreken Joost en Jasmijn met Kees van den Bosch over deze vragen, en over de paradoxen van een stad die zichzelf opnieuw probeert uit te vinden. Lees ook hun artikelen in De Groene Amsterdammer. [https://www.groene.nl/lijsten/amsterdam-750-jaar] Productie: Rosa Springer en Kees van den Bosch. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Twee derde van de Nederlandse organisaties houdt zich bezig met sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer. Maar daarover bestaan veel misverstanden. Want niet alles wat onprettig voelt, is ook daadwerkelijk onveilig. ‘Er is nog nooit iemand ontslagen omdat hij zijn mond hield,’ zegt Amy Edmondson, professor aan de Harvard Business School. Waarom is het zo moeilijk om je uit te spreken op het werk? En hoe leidt een onveilige werkomgeving tot zogenoemde corporate silence? In deze aflevering spreekt Or Goldenberg met journalist Daphne van Paassen over de betekenis van veiligheid op de werkvloer. Lees ook het verhaal 'Comfortabele conflicten [https://www.groene.nl/artikel/comfortabele-conflicten]' in De Groene Amsterdammer. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

‘Sinds het strengste asielbeleid ooit kwamen er 130.000 mensen bij in ons land’, kopte De Telegraaf – een week voordat Wilders zijn tienpuntenplan aankondigde. Dat cijfer blijkt een optelsom van asielzoekers, arbeidsmigranten én internationale studenten. Hoe die groepen precies verdeeld zijn, blijft onbenoemd. Het asielbeleid van Wilders en Faber is politiek onuitvoerbaar, juridisch kansloos en zorgt in de praktijk vooral voor extra problemen. Toch blijft het Haagse debat hangen in dezelfde retoriek. Waarom zwijgen de coalitiepartijen over de juridische onhaalbaarheid van Wilders’ plannen? Wat zijn de cijfers achter de vermeende 'asielcrisis' die al twee jaar het debat beheerst? En is dit beleid bedoeld om oplossingen te bieden – of om te polariseren? Kees van den Bosch spreekt met Groene-redacteur Irene van der Linde en universitair docent Martijn Stronks over wat feit is en wat fictie in het Nederlandse migratiedebat. Lees het artikel in De Groene Amsterdammer van deze week: Vier keer niks [https://www.groene.nl/artikel/vier-keer-niks] Lees ook het essay van Martijn Stronks: Fabeltje Faber [https://www.groene.nl/artikel/fabeltje-faber] En het achtergrondstuk: Streng en rechtvaardig [https://www.groene.nl/artikel/streng-en-rechtvaardig] Productie: Pleun Kraneveld en Kees van den Bosch. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Sinds het leger in 2021 een machtsgreep pleegde, trokken duizenden mensen de steden uit om zich aan te sluiten bij gewapende groepen die vanuit de jungle tegen het regime vechten. Journalist Minka Nijhuis doet al jaren verslag van de situatie in Myanmar [https://www.groene.nl/artikel/kroonluchter-aan-diggelen]en vertelt hierover in Buitenlandse Zaken. In Historische Woorden horen we Volodymyr Zelensky terugblikken op de verrassende drone-aanval die Oekraïne uitvoerde op Rusland. En Groene-journalist Thor Rydin vertelt over zijn artikelen over Finland [https://www.groene.nl/artikel/de-meren-kunnen-altijd-weer-gaan-koken] en de Baltische staten [https://www.groene.nl/artikel/een-baltisch-dilemma], waar de Russische dreiging al heel lang wordt gevoeld. Productie: Gizelle Mijnlieff. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

Rated 4.7 in the App Store
Begrænset tilbud
3 måneder kun 9,00 kr.
Derefter 99,00 kr. / månedIngen binding.
Eksklusive podcasts
Uden reklamer
Gratis podcasts
Lydbøger
20 timer / måned