De unde apar banii?
Gratis podcast

De unde apar banii?

Podcast af Vitalie Condratchi

Podcastul „De unde apar banii?”, realizat de jurnalistul Vitalie Condrațchi în parteneriat cu Banca Națională a Moldovei, este o istorie a Moldovei prin prisma banilor și un likbez economic ce răspunde la o parte din întrebările existențiale care ne frământă. 

Denne podcast er gratis at lytte på alle podcastafspillere og Podimo-appen uden abonnement.

Alle episoder

9 episoder
episode Piața financiară din Moldova artwork
Piața financiară din Moldova

Odată cu creșterea volumului remiterilor, moldovenii au început să autoironizeze, întrebând „Ce face un moldovean când i se termină banii?” și răspunsul era – schimbă 100 de euro. Iată că între timp lucrurile s-au schimbat și moldovenii tot mai des își finanțează necesitățile din credite. Iar astăzi vrem să vedem toate opțiunile pe care le avem atunci când vrem să luăm un credit, căci piața financiară nu se limitează la bănci, deși acestea sunt prima opțiune care ne vine în gând.

09. apr. 2021 - 7 min
episode Plățile fără numerar artwork
Plățile fără numerar

La lansarea cardurilor bancare în Republica Moldova, acestea erau privite de întreprinderi ca un soi de casierie. Salariile erau transferate pe carduri și imediat retrase de către beneficiari. 99% din operațiunile cu cardul constau în retragere de numerar de la bancomate. Cu timpul însă, lucrurile s-au îmbunătățit și în 2010 deja 7% din numărul tranzacțiile cu card efectuate pe teritoriul Republicii Moldova, erau plăți fără numerar, iar în anul 2020 acestea au ajuns la cca 69,5 la sută din tranzacțiile cu carduri. Astfel, am putea spune că filosofia de utilizare a cardurilor bancare s-a schimbat radical, acestea devenind un adevărat instrument de plată, iar această tendință va continua să se accentueze. Ascultați podcastul „De unde apar banii?” cu Vitalie Condrațchi, astăzi despre plățile fără numerar.

09. apr. 2021 - 7 min
episode Bani pentru o afacere nouă artwork
Bani pentru o afacere nouă

Este imposibil să dezvolți o națiune de antreprenori peste noapte. Însă cam acest lucru s-a întâmplat în Republica Moldova odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, când din lipsă de bani toată lumea s-a apucat să facă comerț cu diverse bunuri de consum, care anterior lipseau cu desăvârșire. De aici a apărut și percepția falsă, alimentată și de propaganda sovietică anterioară, că oamenii de afaceri sunt niște „speculanți”. Totuși, fără inițiativă privată nu poate exista economie de piață. Afacerile private sunt, în mare parte, cele care produc bunuri și servicii, generează bunăstarea societății și, prin impozite, venituri la buget și redistribuirea veniturilor. În sfârșit, afacerile private nu înseamnă doar comerț, ci și producție, locuri de muncă și salarii. Din acest motiv, tot mai multă lume cu inițiativă se gândește la o afacere proprie. Iar astăzi vom încerca, împreună cu economistul Veaceslav Ioniță, să enumerăm toate sursele posibile de finanțare pentru afacerea dumneavoastră.

09. apr. 2021 - 9 min
episode Ipotecă sau chirie? artwork
Ipotecă sau chirie?

Personajele lui Dostoievski trăiesc, ca și însuși scriitorul de altfel, în case construite special pentru a fi date în chirie, așa numitele доходные дома. După revoluție, acestea au fost naționalizate și transformate în apartamente comunale, cu multe familii care locuiau în câte o singură cameră, iar bucătăria și baia le foloseau în comun. Către 1917, cca 40% din locuințele din Moscova erau în astfel de case de închiriat. Iar națiunea germană este supranumită națiune de arendași, iar 60% din populație stă și astăzi cu chirie. La noi însă zicala spune că orice moldovean trebuie să sădească un pom, să crească un copil și să construiască o casă. Probabil, și din acest motiv suntem programați din copilărie să ne dorim propria locuință, măcar și o garsonieră. Iar chiria este privită în Moldova doar ca o etapă provizorie, până la timpuri mai bune. Astăzi, în podcastul „De unde apar banii?” vorbim despre creditul ipotecar și îl comparăm cu costul unei chirii.

09. apr. 2021 - 6 min
episode Luăm credit sau evităm datoriile cât putem? artwork
Luăm credit sau evităm datoriile cât putem?

Timp de sute de ani, împrumutul cu dobândă a fost un lucru condamnabil. Biserica în Europa l-a interzis, iar creditorii, practic în toate religiile, erau considerați chiar mai răi decât datornicii și trebuiau să simtă toată umilința celor pe care i-au împrumutat, măcar și în lumea de apoi. Cu toate acestea, creditul a existat, deghizat sub diverse forme, mereu, încă înainte să fi fost inventat scrisul. Iar regulile sale au stat la baza eticii moderne și a filosofiei morale și, respectiv, a societății, a lumii, așa cum o cunoaștem azi. Când însă creditul a pierdut conotația negativă?  Cum au ajuns Medici și alți bancheri să fie patroni ai artelor și lideri în societate? Când și de ce creditul s-a transformat dintr-un păcat de moarte în motor al dezvoltării? Aflați în continuare în podcastul „De unde apar banii?”

09. apr. 2021 - 7 min
En fantastisk app med et enormt stort udvalg af spændende podcasts. Podimo formår virkelig at lave godt indhold, der takler de lidt mere svære emner. At der så også er lydbøger oveni til en billig pris, gør at det er blevet min favorit app.
Rigtig god tjeneste med gode eksklusive podcasts og derudover et kæmpe udvalg af podcasts og lydbøger. Kan varmt anbefales, om ikke andet så udelukkende pga Dårligdommerne, Klovn podcast, Hakkedrengene og Han duo 😁 👍
Podimo er blevet uundværlig! Til lange bilture, hverdagen, rengøringen og i det hele taget, når man trænger til lidt adspredelse.

Tilgængelig overalt

Lyt til Podimo på din telefon, tablet, computer eller i bilen!

Et univers af underholdning på lyd

Tusindvis af lydbøger og eksklusive podcasts

Ingen reklamer

Spild ikke tiden på at lytte til reklamepauser, når du lytter til Podimos indhold.

Det får du

Ubegrænset adgang til eksklusive podcasts
Ingen reklamer
20 timers lydbøger / måned
Efter prøveperioden kun 79,00 kr. / måned. Ingen binding.

Andre eksklusive shows

Populære lydbøger