
Hire & Fire - en arbetsrättspodd från Roschier
Podcast af Roschier
Begrænset tilbud
3 måneder kun 9,00 kr.
Derefter 99,00 kr. / månedIngen binding.

Mere end 1 million lyttere
Du vil elske Podimo, og du er ikke alene
Rated 4.7 in the App Store
Læs mere Hire & Fire - en arbetsrättspodd från Roschier
I Hire & Fire diskuterar Roschiers arbetsrättsexperter aktuella frågor, lagändringar och domar inom arbetsrätten. Podden kommer ut en gång i månaden.
Alle episoder
72 episoder
I det här avsnittet av Hire & Fire pratar Roschiers arbetsrättsexperter Elin Osbeck och Aylin Bahmanyar Strand om lönetrasparensdirektivet och vad arbetsgivare bör förbereda sig på, inför att direktivet ska implementeras i Sverige i juni 2026. Vilka omfattas av direktivet, och vilka typer av ersättningar utgör lön i sammanhanget? Vilka arbetstagarrepresentanter ska arbetsgivare samverka med? Och vad för oanade konsekvenser kan det få, att arbetsgivare inte längre får fråga kandidater inför rekryteringar om deras nuvarande lön?

Bolag behöver ibland som arbetsgivare hantera att brott begås eller riskerar att begås i anslutning till verksamheten. USA:s lagstiftning mot mutor har under lång tid tillämpats utomlands, på ett sätt som berör både amerikanska bolag och bolag utanför USA, inklusive svenska bolag. Bolag vars anställda eller företrädare har betalat mutor för att få göra affärer på utländska marknader har drabbats av hårda sanktioner och gjort dyra uppgörelser med amerikanska myndigheter. Efter en presidentorder ska lagstiftningen dock ses över och lagföringen pausas tillfälligt. Samtidigt pågår lagstiftningsarbete i Sverige och inom EU för att skärpa korruptionslagstiftningen. Hur bör bolag agera vid misstankar om att anställda har gjort sig skyliga till mutbrott? Finns sakliga skäl för uppsägning, och hur bör man tänka kring dokumentation? Roschiers experter Elin Osbeck och Andreas Hallbeck diskuterar i månadens avsnitt hur bolag bör navigera dessa förändringar, såväl i sin egenskap som arbetsgivare som i verksamheten överlag.

I avsnittet diskuterar arbetsrättsexperterna, Sofia Andersson och Hanna Elveros, Arbetsdomstolens nyligen meddelade dom AD 2025 nr 17. Den fråga Arbetsdomstolen hade att avgöra denna gång var vilket av de två kollektivavtal som arbetsgivaren var bunden av som skulle tillämpas vid arbete som flaggvakt. Arbetsdomstolens metod för tolkning av kollektivavtal känns igen från tidigare praxis, men domen visar att frågan om kollektivavtalstolkning och vilka villkor ett bolag ska tillämpa på vilka arbetstagare inte alltid är helt enkel.

I avsnittet diskuterar Jenny Walander Wadström, Elin Osbeck och Sophie Foss konkurrensbegränsningar i anställningsavtal. Det är nu tio år sedan det nya kollektivavtalet om användning av konkurrensklausuler slöts mellan Svenskt Näringsliv och PTK — en milstolpe som ger anledning att reflektera över hur avtalet har fungerat i praktiken och vilka lärdomar vi kan dra av det. Med utgångspunkt i två färska avgöranden från skiljenämnden i konkurrensklausulstvister analyserar Roschiers arbetsrättsexperter hur kollektivavtalets bestämmelser om skälighet m.m. tillämpas i konkreta fall – och vad som krävs för att en konkurrensklausul ska stå sig vid prövning.

Lön, bonus och andra ersättningar till anställda – är det bara en avtalsfråga? Nej, inte om man rör sig i reglerade verksamheter som t.ex. banker. I sviterna av finanskrisen 2008 utvecklade EU arbetet med att reglera finansbranschens risktagande, och särskilt anställdas ersättningar då det ansågs kunna bidra till högt risktagande. Hur ska man då hantera ersättningsreglerna i förhållande till arbetsrätten? Hur påverkar ersättningsreglerna lönesättning, bonusar, avgångsvederlag etc.? Detta och mer därtill diskuterar Senior Associate Elin Osbeck och Counsel Björn Hård af Segerstad i månadens avsnitt.

Rated 4.7 in the App Store
Begrænset tilbud
3 måneder kun 9,00 kr.
Derefter 99,00 kr. / månedIngen binding.
Eksklusive podcasts
Uden reklamer
Gratis podcasts
Lydbøger
20 timer / måned