
Oppimisen psykologia
Podcast af Hanna Siefen
Begrænset tilbud
3 måneder kun 9,00 kr.
Derefter 99,00 kr. / månedIngen binding.

Mere end 1 million lyttere
Du vil elske Podimo, og du er ikke alene
Rated 4.7 in the App Store
Læs mere Oppimisen psykologia
Ihminen on kiinnostava – ja niin on myös oppiminen. Oppimisen psykologia -podcastissa tutkin, miten mielemme toimii, mitä kaikkea oppiminen oikeastaan on ja miten se tapahtuu arjessa. Podcast ei ole ainoastaan self helpiä tai tehokkuuspuhetta, vaan syväsukellus psykologian ilmiöihin ja siihen, miten ihminen on välillä niin kekseliäs ja välillä ihan pihalla. Tämä on podcast oppimisesta ja kaikesta siitä, mikä ihmisessä on kiinnostavaa. Ilolla, Psykologi Hanna Siefen <3 #oppiminen #psykologia #osaamisenkehittäminen #arjenpsykologia #L&D #HRD
Alle episoder
86 episoder
Tässä jaksossa en keskity isoihin meriitteihin tai CV:stä löytyviin taitoihin, vaan niihin pieniin juttuihin, joita teemme päivittäin. Kuten se, että osaat näyttää palaverissa kiinnostuneelta, vaikka on nälkä, kiire ja vessahätä. Tai että löydät oikean tiedoston nimeltään “final_FINAL2_OK.valmis.pptx.” muiden lukuisten lähes samanlaisten seasta. Tai että osaat täyttää astianpesukoneen niin, että sinne mahtuu maksimaalinen määrä kuppeja, kippoja ja eväsrasioita. Tällaiset taidot eivät tunnu taidoilta, koska ne on hioutuneet huomaamatta. Mutta just siksi ne on niin kiinnostavia. Tämä jakso nostaa pikkutaidot kunniaan. Eli kerron sinulle, miksi just sä olet paljon taitavampi kuin luuletkaan! Ja miten hurjan monipuolisesti osaat vaikka mitä! Mitä kaikkea hiljaista tietoa sinulla on. Tässä jaksossa kerron kolme pointtia liittyen arjen pikkutaitoihin. 1. Mitä kaikkia taitoja meillä on päivittäin käytössä. 2. Miksi näitä taitoja usein vähätellään ja niille jopa sokeudutaan. Miten dreyfusien portaikko tai hiljaisen tiedon teoria valottaa tätä. 3. Miten sä voit huomata omia arjen pikkutaitoja.

Muisti on meille kaikille tuttu asia, mutta harva meistä ymmärtää kovinkaan hyvin, miten se toimii. Tässä jaksossa perehdytään muistin ihmeelliseen maailmaan. Vieraanani on Julia Korkman, joka on kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologian dosentti ja tutkija. Julia on työskennellyt lukuisissa oikeustapauksissa asiantuntijana ja pohtinut todistajanlausuntojen luotettavuuden arviointiin liittyviä kysymyksiä. Hän on myös kouluttanut oikeusalan ja terveydenhuollon ammattilaisia. Keskustelemma Julian kanssa siitä miten muisti toimii, voiko muistoihin luottaa ja miten muistia voi tukea. Julia kertoo mm.: - Miten muisti vaikuttaa arkeemme ja miksi muistin mekanismeja on hyvä ymmärtää? - Miksi muistamme jotkut asiat tarkasti ja jotkut unohtuvat heti? - Mistä tietää mikä muisto on luotettava? - Miksi esim. perheenjäsenillä voi olla hyvin erilaiset muistot samasta tapahtumasta? - Miten muistot muokkautuvat ajan kanssa? Entä muiden puheesta? - Mitä tarkoittaa se, että muisti on konstruktio eikä tallennin? - Mikä rooli keskittymisellä ja tunteilla on muiston muodostumisessa? - Mitä ovat valemuistot? - Miten muistia voi harjoittaa? 📷 Julian kuva: Miikka Pirinen / S&S

Usein sanotaan, että oppiminen vaatii psykologista turvallisuutta. Mutta entä jos sitä ei ole? Ja voiko sitä todellisuudessa edes olla? Tässä jaksossa keskustelen organisaatiokonsultti Karoliina Jarenkon kanssa siitä, pitäisikö meidän ravistella koko käsitystämme psykologisesta turvallisuudesta. Puhumme myös siitä, miten oppiminen työelämässä on muuttunut: ennen ensin kouluttauduttiin ja sitten sovellettiin, nykyään hypätään saman tien uuden kokeiluun. Myös tämä jakso on yhdenlainen rohkea kokeilu, jota avaamme jaksossa. Pohdimme Karoliinan kanssa muun muassa: - Miksi psykologinen turvallisuus on monessa työpaikassa enemmän illuusio kuin todellisuus? - Miten oppiminen on muuttunut ja mitä tämä vaatii meiltä yksilöinä? - Miten meidän pitäisi päivittää käsitystämme psykologisesta turvallisuudesta, kun oppimisen rytmi on kääntynyt päälaelleen? - Mitä tarkoitetaan rohkealla tilalla ja miten se eroaa psykologisesti turvallisesta tilasta? - Voiko klovneriasta löytyä yllättäviä oppeja siihen, miten siedetään radikaalia epävarmuutta?

Tekoälystä on tullut monille arjen työpari. Se auttaa ideoimaan, selkeyttämään ajattelua ja etsimään tietoa nopeasti. Tekoäly on tällä hetkellä kuuma puheenaihe myös melkein jokaisessa firmassa. Monelle on kuitenkin vielä vähän epäselvää, mitä kaikkea sen kanssa voi oikeasti tehdä. Miten se voi auttaa oppimisessa? Millaisia taitoja se vaatii? Ja mitä sudenkuoppia siihen liittyy? Keskustelemme näistä teemoista Susanna Valkeuksen kanssa, joka toimii OP Henkivakuutuksella osaamisen kehittämisen asiantuntijana ja kouluttaa ja sparraa yhtiön väkeä tekoälyn hyödyntämisessä. Juttelemme siitä miten Susanna ja Op Henkivakuutuksella laajemmin tekoälyä on alettu hyödyntämään tai ainakin sen käyttöä kokeilemaan. Toisaalta puhumme myös isommassa kuvassa siitä mitä tekoäly tarkoittaa oppimiselle ja osaamisen kehittämiselle. Susanna kertoo mm.: -Miksi tekoäly kannattaa ottaa haltuun? Mitä se voi parhaimmillaan tarjota? -Miten tekoälyä kannattaa arjessa hyödyntää? -Kannustaako tekoäly pintaoppimiseen, syväoppimisen sijaan? Mitä se tekee oppimisprosessille? -Mitkä ovat tekoälyn käyttämisen sudenkuopat? (esim. omien vinoumien vahvistaminen.) -Millaista osaamista tekoälyn käyttö vaatii nyt ja tulevaisuudessa? Mitä ovat tekoälyajan oppijan osaamiset?

Tämä jakso on sinulle, joka ajattelet, että puhut liian nopeasti, esityksesi rakenne on sekava tai äänesi kuulostaa oudolta. Saatat kantaa itsestäsi uskomuksia, jotka estävät sinua avaamasta suuta silloin kun sillä olisi merkitystä. Puhumme tietokirjailija ja puhekouluttaja Juhana Torkin kanssa puhetaidon merkityksestä ja siitä miten sitä voi oppia. Ja myös siitä, että hyvin moni meistä todellisuudessa osaa puhua paljon paremmin kuin luuleekaan. Juhana kertoo mm. – Miksi puhetaito on yksi arjen tärkeimmistä taidoista? – Miten hyväksi puhujaksi voi kehittyä ja mitä siinä oikeastaan harjoitellaan? – Miten esiintymisjännityksen voi kohdata ja miksi siitä ei tarvitse päästä kokonaan eroon? Jaksossa kuulet myös aitoa materiaalia mieheni Hapen pitämästä puheesta ystävyyden häissä ja millaisia fiiliksiä puheen pitäminen hänessä herättää.

Rated 4.7 in the App Store
Begrænset tilbud
3 måneder kun 9,00 kr.
Derefter 99,00 kr. / månedIngen binding.
Eksklusive podcasts
Uden reklamer
Gratis podcasts
Lydbøger
20 timer / måned