Skolforskningspodden

Skolforskningspodden

Podcast af Skolforskningsinstitutet

Skolforskningspodden är en podd om forskning, undervisning och lärande. I podden intervjuas forskare, lärare och andra verksamma inom skola och förskola. Ämnena varierar och handlar om undervisning från förskolan till vuxenutbildningen. Samtalen har ofta våra forskningssammanställningar som utgångspunkt, eller den praktiknära forskning som vi finansierar.

Prøv gratis i 7 dage

99,00 kr. / måned efter prøveperiode.Ingen binding.

Prøv gratis

Alle episoder

39 episoder
episode Fokus på muntlig kommunikation i moderna språk artwork
Fokus på muntlig kommunikation i moderna språk

Dagens avsnitt handlar om hur undervisningen i moderna språk kan utformas för att främja muntlig kommunikation. Utifrån en ny systematisk översikt [https://skolforskningsportalen.se/forskning/muntlig-kommunikation-i-moderna-sprak/] diskuterar vi hur man kan använda sig av olika typer av återkoppling i klassrummet på ett sätt som gör att samtalet flyter, och betydelsen av språkbad. Vi pratar också om fokus på formella strukturer respektive det kommunikativa innehållet, och diskuterar skriftlig bias i undervisningen. Dagens gäster är Berit Aronsson, Umeå universitet och Emelie Hahn, Gränbyskolan, Uppsala. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i december 2024. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet [https://www.skolfi.se].

15. jan. 2025 - 22 min
episode Skrivundervisning i de tidigaste skolåren artwork
Skrivundervisning i de tidigaste skolåren

I dagens avsnitt tar vi avstamp i forskningssammanställningen Främja skrivkunskaper i de allra tidigaste skolåren [https://skolforskningsportalen.se/forskning/framja-skrivkunskaper-i-de-allra-tidigaste-skolaren/]. Fokus i översikten är skrivundervisning som främjar elevers handskrift, stavning och textkvalitet. Vi diskuterar explicit stavningsundervisning i relation till undersökande arbetssätt, och strategiundervisning. Vi pratar också om vikten av att undervisningen för elever i behov av stöd inte enbart ska fokusera på grundläggande färdighetsträning. Dagens gäster är Eva Bergman, Skolforskningsinstitutet och Amanda Paugart, Campus Manilla. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i oktober 2024. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet [https://www.skolfi.se].

20. dec. 2024 - 20 min
episode Aktivt och medvetet jämställdhetsarbete artwork
Aktivt och medvetet jämställdhetsarbete

Dagens avsnitt av Skolforskningspodden handlar om hur man kan arbeta för att främja lika möjligheter och villkor för lärande och utveckling. Med utgångspunkt i den systematiska översikten Aktivt jämställdhetsarbete i undervisningen [https://www.skolfi.se/forskningssammanstallningar/systematiska-forskningssammanstallningar/aktivt-jamstalldhetsarbete-i-undervisningen/] diskuterar vi makt, könsstereotyper och betydelsen av att vidga elevernas intressen – att alla ska kunna göra mer. Vi tar upp behovet av att fundera över vilka individer som gynnas av ett visst arbetssätt, och att det ofta är ett fåtal individer som definierar normen. Dagens gäster är Helena Hill vid Södertörns högskola, och Nicklas Johansson vid Lundenskolan i Skövde. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i juni 2024. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet [https://www.skolfi.se].

08. jul. 2024 - 25 min
episode Kroppsligt lärande i språkundervisningen artwork
Kroppsligt lärande i språkundervisningen

Dagens avsnitt handlar om kroppsligt lärande. Utifrån Kroppsligt lärande i språkdidaktik [https://www.skolfi.se/forskningssammanstallningar/skolforskningsinstitutet-sammanfattar-och-kommenterar/kroppsligt-larande-i-sprakdidaktik/], en rapport i serien Sammanfattar och kommenterar, diskuterar vi det autentiska språkklassrummet. Vi pratar också om olika typer av aktiviteter i undervisningen som tar sin utgångspunkt i kroppens roll, som drama, gester och medvetet kroppsspråk. Dagens gäster är Camilla Bardel, professor i moderna språk med didaktisk inriktning, och Sara Andersson, förstelärare i språkutveckling. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in i april 2024. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet [https://www.skolfi.se/]. Foto: Anna Hedman.

17. maj 2024 - 24 min
episode Att begripliggöra historien artwork
Att begripliggöra historien

I dagens avsnitt av Skolforskningspodden pratar vi om undervisning i historia. Utifrån resultat och diskussioner i den systematiska översikten Historisk förståelse [https://www.skolfi.se/forskningssammanstallningar/systematiska-forskningssammanstallningar/historisk-forstaelse/] diskuterar vi bland annat hur man kan använda historiska frågor i undervisningen för att eleverna ska kunna sätta faktakunskaper i ett sammanhang. Vi pratar också om historisk empati, aktörer och strukturer och hur man kan främja en värderande kunskapssyn hos eleverna. Dagens gäster är Joakim Wendell, fil.dr, Institutionen för pedagogiska studier, Karlstad universitet, och Ylva Sjöstrand, fil.dr, legitimerad gymnasielärare i historia och samhällskunskap, Nacka gymnasium. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in i mars 2024. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet [https://www.skolfi.se/]. Foto: Anna Hedman.

19. apr. 2024 - 25 min
En fantastisk app med et enormt stort udvalg af spændende podcasts. Podimo formår virkelig at lave godt indhold, der takler de lidt mere svære emner. At der så også er lydbøger oveni til en billig pris, gør at det er blevet min favorit app.
Rigtig god tjeneste med gode eksklusive podcasts og derudover et kæmpe udvalg af podcasts og lydbøger. Kan varmt anbefales, om ikke andet så udelukkende pga Dårligdommerne, Klovn podcast, Hakkedrengene og Han duo 😁 👍
Podimo er blevet uundværlig! Til lange bilture, hverdagen, rengøringen og i det hele taget, når man trænger til lidt adspredelse.

Prøv gratis i 7 dage

99,00 kr. / måned efter prøveperiode.Ingen binding.

Eksklusive podcasts

Uden reklamer

Gratis podcasts

Lydbøger

20 timer / måned

Prøv gratis

Kun på Podimo

Populære lydbøger