
Vetenskapsradion Historia
Podcast af Sveriges Radio
Vi är där historien är. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Mark Malmström Fast
Prøv gratis i 7 dage
99,00 kr. / måned efter prøveperiode.Ingen binding.
Alle episoder
774 episoder
Andra världskriget är tillbaka på bästa sändningstid, samtidigt som Putin sopar bort de dåliga minnena av samma krig. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] Sverige och kriget är SVT:s nya storsatsning där svenskarnas egna minnen från Andra världskriget tecknar en ny bild av 1900-talets stora katastrof. Vi pratar med seriens historiska vakthund Henrik Berggren. Samtidigt ger Putin order om att sopa bort de spår av Andra världskriget som han inte tycker om. Minnesstenen över slaget vid Tali-Ihantala 1944 har nu förstörts och militärhistorikern Martin Hårdstedt förklarar varför minnet av slaget är farligt för Putin. Tobias Svanelid och Urban Björstadius diskuterar också vårt eget förhållande till minnesmärken och statyer med anledning av Gustav Vasa-statyns 100-årsjubileum och gissar vad de 21 nya immateriella kulturarven egentligen handlar om.

Vid Lexington 1775 avlossades skottet som ekade världen över och markerade starten på Amerikas frihetskrig. Dessutom om kylskåpets 100-åriga historia! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] För 250 år sedan mötte brittiska soldater och amerikanska rebeller vid byarna Lexington och Concord. Britternas uppdrag var att avväpna rebellerna och hitta deras vapengömmor, men istället drevs man på flykten i två slag som kommit att markera startpunkten på det Amerikanska frihetskriget. Tobias Svanelid samtalar med Ingvar Sjöblom om vad som hände vid Lexington och Concord 1775 och hur den här historien har påverkat dagens USA. Dessutom om kylskåpets historia. En svensk uppfinning som för 100 år sedan tog världen med storm och förändrade vårt sätt att lagra och laga mat! Och så svarar Dick Harrison på frågan om varför vi egentligen behöver lära oss historia!

Den 30 april 1975 kapitulerade Saigon för nordvietnamesiska styrkor och USA:s krig i Vietnam var definitivt över. Vi berättar om det blodiga slutet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] Det var ett krig som USA ärvde från Frankrike och som skulle orsaka miljoner människors död. Det var också ett krig som USA vann på slagfältet med ändå förlorade på grund av en krigstrött opinion och oklara krigsmål. Tobias Svanelid samtalar med militärhistorikern Marco Smedberg om Vietnamkrigets slut och Saigons fall i april. Dessutom uppmärksammar vi 70-åriga svenska charterresan som genom decennierna tagit miljontals svenskar till solen men som förändrats från lyx till vardag och som plågats av diktaturkritik, pandemier och flygskam.

Aaron Isaac var för 250 år sen den förste jude som fick bosätta sig i Sverige. Vi berättar hans historia och uppmärksammar ambassadockupationen 1975. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] På vinst och förlust reste den tyske juden Aaron Isaac till Sverige på 1770-talet. Hans resa kom att markera startpunkten för ett svensk-judiskt liv, då hans ankomst ledde till nya regler för hur och var judar fick bo och verka inom Sveriges gränser. Historikern Carl Henric Carlsson berättar om Aaron Isaacs äventyr och vilken roll han hade i att förändra det svenska samhället. Dessutom uppmärksammar vi 50-årsminnet av Röda Arméfraktionens ockupation av Västtyska ambassaden i Stockholm i april 1975. Händelsen rapporterades minut för minut av SVT och Sveriges Radio och kom att förvandla det oskuldsfulla Sverige. Programledare är Tobias Svanelid.

Tullarnas historia är lika gammal som handelns, men varför heter det Skanstull och vad var tankarna med merkantilism? Och så pratar vi barnhusbarn! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] Urban Björstadius och Tobias Svanelid gräver ner sig i tullarnas långa historia och en tid när Sverige hade gott om handelshinder mellan stad och land och mellan Norrland och resten av riket. Men vad kan vi dra för historiska lärdomar av höga tullar? Och så går vi ut på Stockholms gator på jakt efter barnhemsbarnens historia. Allmänna Barnhuset i Stockholm har under 400 år tagit emot barn, först på 1600-talet fattiga och tiggande barn och sedan oönskade ungar som 1800-talets föräldrar inte kunde ta hand om. Men vad har präglat äldre tiders barnomsorg och vad kan historien lära oss om hur vi idag ska ta hand om de barn som utmanar familjer och samhället?
Prøv gratis i 7 dage
99,00 kr. / måned efter prøveperiode.Ingen binding.
Eksklusive podcasts
Uden reklamer
Gratis podcasts
Lydbøger
20 timer / måned