
Vetenskapsradion Historia
Podcast af Sveriges Radio
Vi är där historien är. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Mark Malmström Fast
Prøv gratis i 60 dage
99,00 kr. / måned efter prøveperiode.Ingen binding.
Alle episoder
771 episoder
Aaron Isaac var för 250 år sen den förste jude som fick bosätta sig i Sverige. Vi berättar hans historia och uppmärksammar ambassadockupationen 1975. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] På vinst och förlust reste den tyske juden Aaron Isaac till Sverige på 1770-talet. Hans resa kom att markera startpunkten för ett svensk-judiskt liv, då hans ankomst ledde till nya regler för hur och var judar fick bo och verka inom Sveriges gränser. Historikern Carl Henric Carlsson berättar om Aaron Isaacs äventyr och vilken roll han hade i att förändra det svenska samhället. Dessutom uppmärksammar vi 50-årsminnet av Röda Arméfraktionens ockupation av Västtyska ambassaden i Stockholm i april 1975. Händelsen rapporterades minut för minut av SVT och Sveriges Radio och kom att förvandla det oskuldsfulla Sverige. Programledare är Tobias Svanelid.

Tullarnas historia är lika gammal som handelns, men varför heter det Skanstull och vad var tankarna med merkantilism? Och så pratar vi barnhusbarn! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] Urban Björstadius och Tobias Svanelid gräver ner sig i tullarnas långa historia och en tid när Sverige hade gott om handelshinder mellan stad och land och mellan Norrland och resten av riket. Men vad kan vi dra för historiska lärdomar av höga tullar? Och så går vi ut på Stockholms gator på jakt efter barnhemsbarnens historia. Allmänna Barnhuset i Stockholm har under 400 år tagit emot barn, först på 1600-talet fattiga och tiggande barn och sedan oönskade ungar som 1800-talets föräldrar inte kunde ta hand om. Men vad har präglat äldre tiders barnomsorg och vad kan historien lära oss om hur vi idag ska ta hand om de barn som utmanar familjer och samhället?

I estniska Salme begravdes 41 vikingar från Mälardalen. Fynden berättar historien om det första kända vikingatåget, och också om vikingakungen Ingvar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] Runt år 2010 gjordes sensationella fynd på estniska ön Ösel. Två skepp hade begravts tillsammans med sina besättningar, som tycktes ha stupat i strid. De gravlagdas vapen och övriga tillhörigheter berättade om de sannolikt kommit från Mälardalen, men att de stupat under sin expedition på andra sidan Östersjön. Nu ställs fynden ifrån Salme ut i Sverige för första gången. Odd Johansen och Johan Runer på museet Vrak berättar om fynden och vad de kan berätta om striden och vikingatåget på 700-talet. Dessutom gräver arkeologen Jonathan Lindström och filologen Daniel Sävborg djupare i berättelserna kring Salme och reder ut om det kan vara fornkungen Ingvar som faktiskt ligger begravd i ett av skeppen. Programledare är Tobias Svanelid.

Schack har spelats i 1500 år men alltid förändrats av de kulturer där det spelats. Vi tar reda på hur, och granskar också aktuella Assassin's Creed! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] Från början var schack ett utbildningsverktyg för indiska prinsar och generaler som ville veta hur de skulle vinna på slagfältet. Vetenskapsradion Historia dyker ner i schackspelets vindlande historia, och hur spelet påverkats av såväl indisk, arabisk och europeisk kultur. Arkeologen Peter Carelli har undersökt vad de medeltida schackpjäserna kan säga oss idag. Dessutom pratar vi med utvecklarna av aktuella Assassin's Creed Shadows, den senaste varianten i datorspelsserien som sålt mer än 200 miljoner exemplar till spelare som vill smyga, hoppa och lönnmörda i historiska miljöer. Hur mycket inflytande har historikerna på spelutvecklingen? Och så svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om varför och hur länge vi har skakat hand genom historien. Programledare är Tobias Svanelid.

Historiker utan gränser kämpar för att vinna historiekrig i världens konflikter. Nu står skyttegravarna mellan den ryska och ukrainska historiesynen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/407?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_vetenskapsradionhistoria] I tio år har det finska initiativet Historiker utan gränser med små resurser arbetat för att föra samman historiker från olika sidor i världens konflikter. Ryska och ukrainska. Palestinska och israeliska. För idag har historia blivit ett vapen som används för att rättfärdiga krig och motivera ockupationer menar initiativtagaren Erkki Toumioja och den ukrainske historikern Georgiy Kassianov. Dessutom uppmärksammar vi de fejkade hällristningarna som länge lurade Riksantikvarieämbetet och utmanade den vedertagna bilden av bronsåldern. Arkeologen Mats Burström berättar om hällristningsjägaren som kan ha varit samma person som utfört ristningarna. Allt för att försköna forntiden och lägga historien tillrätta. Programledare är Tobias Svanelid.
Prøv gratis i 60 dage
99,00 kr. / måned efter prøveperiode.Ingen binding.
Eksklusive podcasts
Uden reklamer
Gratis podcasts
Lydbøger
20 timer / måned