Science Stories
Podcast by Science Stories
Science Stories fortæller historier om videnskab baseret på nysgerrighed og fascination af viden og indsigt, men vi kan også være kritiske og stille s...
Start 7 days free trial
After trial, only 79,00 kr. / month.Cancel anytime.
All episodes
97 episodesMenneskets krop fungerer i stor udstrikning ved hjælp af elektricitet, så det burde være en smal sag at få kroppens organer til at arbejde sammen med moderne elektronik. Nogen taler ligefrem om mulighederne for snart at skabe et bionisk menneske. Men så stærkt går det alligevel ikke. Videnskabsjournalist Jens Degett fra Science Stories har talt med bionik forsker Alireza Dolatshahi-Pirouz fra DTU.
Hvorfor er det så svært at styre sin vægt? Det er et fundamentalt spørgsmål, som mange mennesker har inde på livet. Det burde være såre enkelt at spise mere eller mindre end man forbrænder. Men så simpelt er det på ingen måde i følge Professer Thorkild I.A. Sørensen, som en meget kold og forblæst novemberdag bliver interviewet af videnskabsjournalist Jens Degett fra Science Stories. Foto kredit: Københavns Universitet
I 2028 planlægger NASA at lancere Lunar Surface Asset, et lille månehabitat til Månens overflade, der vil være verdens første bemandede månebase. Men hvordan bygger man bedst en månebase, hvad kræver det og det realistisk med en dato allerede i 2028? Morten Remar har talt med astrofysiker Michael Linden-Vørnle og Ph.D. studerende Christina Ayo Toldbo begge fra DTU Space i Lyngby om perspektiverne og dansk involvering i det historiske og ambitiøse projekt. For den 1. oktober flød medierne over med nyheden om at det danske verdenskendte arkitektfirma, BIG, var gået sammen med 3d-virksomheden ICON og designfirmaet SEArch+ om at designe og tegne verdens første permanent månebase. En 200 kvadratmeter månebygning, der skal kunne bemandes af 4 astronauter i op til en måned af gangen.
Der er tre ting som skal til før en vaccine virker. Vaccinen skal have en væsentlig effekt mod den sygdom den skal beskytte imod. Den skal være sikker, og så skal de mennesker, som skal bruge den have tillid til den. Uden tillid er det ligemeget med en vaccine. Men hvor kommer tillid eller mistillid til vacciner, myndigheder og læger fra? Hvem profiterer på den og hvad betyder det for samfundet at vi tror eller mistror de historier vi får fortallt. Professor David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet taler med videnskabsjournalist Jens Degett om de mekanismer, som skaber tillid eller mistillid til de kommende vacciner mod SARS-CoV-2.
Nu, lidt over 50 år siden den første månelanding, ser det ud til at mennesket er på vej tilbage til vores planets golde følgesvend. Lunar Gateway,der er planlagt til at skulle i bane om månen i 2024, skal fungere som en rumbase og et bindeled for en kommende månebase til Jorden. Morten Remar har været en tur forbi Danmarks Tekniske Universitets Institut for rumforskning og rumteknologi (DTU Space), og talt med astrofysiker og chefkonsulent Michael Linden-Vørlne og ph.d.-studerende Christina Ayo Toldbo, for at forsøge at få svar på flere sørgsmål om Lunar Gateway, den kommende månebase og det næste trin til Mars.
Available everywhere
Listen to Podimo on your phone, tablet, computer or car!
A universe of audio entertainment
Thousands of audiobooks and exclusive podcasts
No ads
Don't waste time listening to ad breaks when listening to Podimo's content.
Start 7 days free trial
After trial, only 79,00 kr. / month.Cancel anytime.
Exclusive podcasts
Ad free
Non-Podimo podcasts
Audiobooks
20 hours / month