
Listen to Stil
Podcast by Sveriges Radio
Gräver djupt i det ytliga. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Mark Malmström Fast
Start 60 days free trial
99,00 kr. / month after trial.Cancel anytime.
All episodes
792 episodes
Arbetsuniformer kan bäras med stolthet, fungera som inspiration för modeskapare och med tiden komma att betraktas som omistliga modeklassiker. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/2794?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_stil] I veckans program berättar projektledaren Sofia Hedström de Leo om hur studenterna på Textilhögskolan i Borås fick i uppdrag att designa FN-guidernas nya uniformer. Peyvand Ahmedi berättar varför hon gärna går klädd i taxijacka – och varför hennes pappa, som är taxichaufför, inte gillar det. Och så undersöker vi varför vissa yrkesgrupper, som flygvärdinnan, polisen och sjuksköterskan, ofta blir sexualiserade. Har det med uniformerna att göra?

Med hjälp av en stickad tröja med trompe l'il-rosett i halsen lade Elsa Schiaparelli grunden för sin karriär som surrealistisk modeskapare. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/2794?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_stil] I veckans Samtal med Stil pratar Susanne Ljung och Samanda Ekman om modeskaparen Elsa Schiaparelli som var först med trompe l'œil i modet – en trend som är extra aktuell just nu när många modemärken tycker om att skapa optiska illusioner.

Att lura ögat genom optiska illusioner är populärt i modevärlden för tillfället och många modeskapare gör kläder som inte är vad de ser ut att vara. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/2794?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_stil] Balenciaga, Diesel, Acne Studios, Our Legacy, Victoria Beckham, Prada och, inte minst, Jonathan Anderson är bara några av alla modemärken som idag gillar att skapa optiska illusioner. Somliga lyfter fram det lustfyllda i att få leka med mode tack vare just trompe l’oeil. Andra, som Prada, har ett mer intellektuellt förhållningssätt. Vad är verkligt? Och så kan det, förstås, ge stor uppmärksamhet. I veckans program berättar modevetaren Emily Dahl, också känd som Modemassakern, om en på senaste tiden mycket uppmärksammad byxa: trompe l'œil-jeansen som egentligen är mjukisbyxor. Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, berättar hur konstnärer kan utnyttja seendets och perceptionens begränsningar för att lura våra ögon. Och så träffar vi scenografen Nicklas Nilsson, som under många år arbetade tillsammans med regissören Roy Andersson. I hans filmer utnyttjades trompe l'œil-effekter till max för att bygga upp stora världar i en liten studio.

John Galliano, Twiggy, Thom Browne och Vogue på 90-talet. Modedokumentärerna är många just nu. Varför är trenden så stark? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/2794?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_stil] Förra året kom flera stora dokumentärer som handlade om modehus, modebransch och modeskapare. I år fortsätter trenden med flera nya satsningar. I veckans Samtal med Stil diskuterar Susanne Ljung och Samanda Ekman vad som ligger bakom det stora intresset för modedokumentärer – och om det verkligen går att kalla filmerna för dokumentär när det är modehusen själva som producerar dem?

Judith Leibers glittrande och fantasifulla aftonväskor har kallats för både lekfulla och surrealistiska i Salvador Dalis anda. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. [https://sverigesradio.se/play/program/2794?utm_source=thirdparty&utm_medium=rss&utm_campaign=episode_stil] Väskorna som Judith Leiber skapade såg inte riktigt ut som vanliga väskor utan har istället formen av tomater, persikor och olika djur – sniglar, snäckor, katter, hundar, teddybjörnan, pingviner och påfåglar. Och alla var täckta med tusentals Swarowskikristaller som är ditklistrade för hand, vilket bidrog till att aftonväskorna inte var, eller är, billiga. Judith Leiber sålde sitt företag i början av 1990-talet. Idag är Dee Ocleppo Hilfiger delägare och huvuddesigner. Det är Tommy Hilfigers fru. Hon sade sig ha som mål att modernisera det genom att ”fluffa upp det lite”. Och märket har idag fått en hel del nya fans, inte minst familjen Kardashian. Men, de väskor som idag har samlarvärde och tar plats på museer, ligger grundaren Judith Leiber själv bakom. I veckans program pratar vi med Ann Fristoe Stewart, som är chef och curator på The Leiber Museum i East Hamptons, och hon berättar om hur det var att arbeta med tillsammans med Judith Leiber och hennes man Gerson Leiber. Och så pratar vi med smyckeexperten Cecilia Andrén om när väskdesign och smyckekonst smälter samman.
Start 60 days free trial
99,00 kr. / month after trial.Cancel anytime.
Exclusive podcasts
Ad free
Non-Podimo podcasts
Audiobooks
20 hours / month