De Verandermaten

Kuuntele De Verandermaten

Podcast by Anne Nienhuis, Sander Toby, Fedde Kloppenburg en Frederique de Jong

Onderwijsinnovatie, hoe doe je dat eigenlijk? Fedde, Frederique, Anne en Sander gaan met deze vraag aan de gang. Ze zijn veranderbegeleiders bij het Teaching and Learning Network van Hogeschool Utrecht en onderzoeken in gesprekken met elkaar en met aanschuivende gasten waar je tegenaan loopt bij grote en kleine innovatietrajecten. Hoe ga je om met complexiteit, met tijds- en systeemdruk, met weerstand en hoe organiseer je met elkaar een lekker lopende innovatie waar de deelnemers energie van krijgen. Zo maandelijks mogelijk en elke keer in de tijd die het nodig heeft.

Aloita 7 vrk maksuton tilaus

Kokeilun jälkeen 7,99 € / kuukausi.Peru milloin tahansa.

Aloita maksutta

Kaikki jaksot

30 jaksot
episode Een CTL dat werkt: de leerreis van de HvA artwork
Een CTL dat werkt: de leerreis van de HvA

Steeds meer onderwijsinstellingen richten een Centre for Teaching and Learning (CTL) op. En terecht! Een goed ingericht CTL kan een enorme meerwaarde hebben voor onderwijsinnovatie en docentprofessionalisering. Maar wat maakt een CTL effectief? Hoe zorg je ervoor dat het aansluit bij de organisatiecultuur en echt impact heeft? Bij de Hogeschool van Amsterdam begon ruim twee jaar geleden de ontwikkeling van een eigen CTL. Dit proces, geleid door Aart Schouten en Anneke Vierhout, is nog volop in beweging. Wij, Sander Toby en Fedde Kloppenburg, mochten hieraan bijdragen en meedenken. In deze aflevering van De Verandermaten gaan we met Aart en Anneke in gesprek over de leerreis die we samen doormaakten. We beginnen met de bredere context: hoe ontstond het landelijke initiatief voor CTL’s vanuit Impuls en hoe kreeg dat vorm binnen de HvA? Vervolgens duiken we dieper in het proces: ✅ Welke stappen hebben we gezet? ✅ Hoe groeiden we van #richpictures naar concrete bouwstenen? ✅ Hoe hielpen modellen van Kilian Bennebroek Gravenhorst en Suzanne Unck bij deze ontwikkeling? Daarnaast bespreken we de uitdagingen: wat liep soepel, waar werd het spannend en hoe beïnvloedde dat onze samenwerking? Kortom, een inspirerend gesprek over leren, ontwikkelen, adviseren en samenwerken in een complexe onderwijsinnovatie. Veel luisterplezier! 🎧

03. maalisk. 2025 - 51 min
episode Koersvast of meebewegen? - In gesprek met Eelko van den Boogaard over de Utrechtse werven artwork
Koersvast of meebewegen? - In gesprek met Eelko van den Boogaard over de Utrechtse werven

Afgelopen week interviewden we met de Verandermaten Eelko van den Boogaard. Eelko was afgelopen jaren programmadirecteur voor het Utrechtse wervengebied. Hij stapte in die rol toen het grote crisis was rond de afhandeling van schade en herstelkosten van het onderhoud en herstel van de Utrechtse werven. Een vraagstuk met grote complexiteit: veel verschillende actoren met elk hun eigen belang, meerdere waarheden die tegelijkertijd waar zijn, technische vraagstukken die niet eenduidig zijn op te lossen, een politieke arena waarin perspectieven schreeuwen om voorrang en door de jaren heen gegroeide patronen waar niet makkelijk heen te breken is. Eelko slaagde er in om een beweging op gang te brengen die helpend was, waardoor mensen meer met elkaar in gesprek raakten, waardoor penibele kwesties die onbesproken dreigden te raken toch op tafel kwamen en waar keuzes werden gemaakt die daarvoor onmogelijk leken. Waarom was wat hij deed zo succesvol, wat deed ie dan precies en hoe kunnen we hiervan lessen leren voor onze onderwijsinnovaties? We spraken hierover met Eelko in een van de werfkelders van Utrecht. Heel veel luister plezier!

27. tammik. 2025 - 53 min
episode De festivaltapes 2024! Aflevering 6: Joris Colijn over onderwijsinnovatie bij het Instituut voor Recht artwork
De festivaltapes 2024! Aflevering 6: Joris Colijn over onderwijsinnovatie bij het Instituut voor Recht

Op 11 april 2024 hebben wij onze podcast-studio in een podkas op het overdekte terrein van het ⁠Hogeschool Utrecht⁠ [https://www.linkedin.com/company/hogeschool-utrecht/] Onderwijs en Onderzoek Festival 2024 geplaatst.   Gedurende de dag hebben we een divers pluimage aan bezoekers van het festivalterrein geplukt en in onze caravan uitgenodigd. Telkens spraken we een kwartier over ons bekend hoofdthema: innoveren en veranderen in het onderwijs. Dat leverde leuke, verrassende en leerzame gesprekken op. Vele niveaus en contexten van de organisatie kwamen daarbij voorbij. In de komende weken zullen we telkens één van deze gesprekken met jullie delen.   We spraken met Joris Colijn, hij is programmaleider van de innovatie van het Instituut voor Recht van Hogeschool Utrecht. Daarbij werkt hij als een octopus in een netwerkorganisatie waarbij hij de lokale optima loslaat en de absolute optima nastreeft: van het lokale optimaliseren naar meer samenwerken. Dat is best nog een opgave omdat structuren en praktijken in organisaties en dus ook bij Hogeschool Utrecht vaak nog erg gericht zijn op lokale optimalisatie. Joris probeert in zijn gesprekken steeds terug te keren naar de vraag wat nou uiteindelijk het primaire doel is. Daarnaast probeert hij niet alleen bestaande kennis over te dragen tussen netwerkpartners, maar tegelijkertijd ook nieuwe kennis te ontwikkelen waarbij alle partners leren. De koppeling onderwijs, onderzoek en praktijk leent zich daar uitstekend voor. Dat vraagt om geduld en kleine stapjes.   Luister hier naar dit interessante gesprek met Joris Colijn!

15. lokak. 2024 - 15 min
episode De festivaltapes 2024! Aflevering 5: Rick Ikkersheim over studentsucces artwork
De festivaltapes 2024! Aflevering 5: Rick Ikkersheim over studentsucces

Op 11 april 2024 hebben wij onze podcast-studio in een podkas op het overdekte terrein van het ⁠Hogeschool Utrecht⁠ [https://www.linkedin.com/company/hogeschool-utrecht/] Onderwijs en Onderzoek festival 2024 geplaatst.   Gedurende de dag hebben we een divers pluimage aan bezoekers van het festivalterrein geplukt en in onze caravan uitgenodigd. Telkens spraken we een kwartier over ons bekend hoofdthema: innoveren en veranderen in het onderwijs. Dat leverde leuke, verrassende en leerzame gesprekken op. Vele niveaus en contexten van de organisatie kwamen daarbij voorbij. In de komende weken zullen we telkens één van deze gesprekken met jullie delen.   We spraken met Rick Ikkersheim, hij is projectleider studentsucces bij Hogeschool Utrecht. Hij helpt instituten van de Hogeschool te helpen op dit thema. Hij maakt zich hard voor gelukkige, succesvolle studenten waarbij datgene wat ze leren aansluit bij datgene wat er van ze verwacht wordt in het werkveld en de samenleving. Het is dus een heel breed begrip waar je op veel verschillende manieren naar kunt kijken. Dat maakt de discussie soms ook ingewikkeld en sterk normatief georiënteerd. We praten met Rick over het sensemakingproces rond studentsucces, over veranderenergie die ontstaat als je met professionals aan de goede dingen werkt en over zijn eigen energie die hij in dit onderwerp stopt én die hij er van krijgt.   Luister hier naar dit interessante gesprek met Rick Ikkersheim!

30. syysk. 2024 - 16 min
episode De festivaltapes 2024! Aflevering 4: Klaas Doorlag artwork
De festivaltapes 2024! Aflevering 4: Klaas Doorlag

Op 11 april 2024 hebben wij onze podcast-studio in een podkas op het overdekte terrein van het ⁠Hogeschool Utrecht⁠ [https://www.linkedin.com/company/hogeschool-utrecht/] Onderwijs en Onderzoek festival 2024 geplaatst.   Gedurende de dag hebben we een divers pluimage aan bezoekers van het festivalterrein geplukt en in onze caravan uitgenodigd. Telkens spraken we een kwartier over ons bekend hoofdthema: innoveren en veranderen in het onderwijs. Dat leverde leuke, verrassende en leerzame gesprekken op. Vele niveaus en contexten van de organisatie kwamen daarbij voorbij. In de komende weken zullen we telkens één van deze gesprekken met jullie delen.   Klaas is lerarenopleider, teamcoach, onderzoeker bij het lectoraat OVO en adviseur bij het changethema organisatieontwikkeling. Hij denkt in die rollen na over de inrichting van de organisatie. Daarbij maakt hij onderscheid tussen inrichting en structuur. Bij structuur denken we al snel aan organisatieharkjes en strakke schema’s. Inrichting is een wat breder begrip en geeft wat meer ruimte voor vormen als bijvoorbeeld een netwerk. Volgens Klaas kun je de inrichting van een organisatie indelen in drie delen: een productiestructuur, een ondersteuningsstructuur en een besturingsstructuur. De kunst is om de juiste fit, flexibiliteit en aansluiting te vinden tussen wat er moet gebeuren en hoe je het organiseert. We spreken in dit kader over de organisatie van Hogeschool Utrecht. Past de inrichting bij de taak die we onszelf stellen?   Luister hier naar dit interessante gesprek met Klaas Doorlag!

19. syysk. 2024 - 15 min
Loistava design ja vihdoin on helppo löytää podcasteja, joista oikeasti tykkää
Kiva sovellus podcastien kuunteluun, ja sisältö on monipuolista ja kiinnostavaa
Todella kiva äppi, helppo käyttää ja paljon podcasteja, joita en tiennyt ennestään.

Aloita 7 vrk maksuton tilaus

Kokeilun jälkeen 7,99 € / kuukausi.Peru milloin tahansa.

Podimon podcastit

Mainoksista vapaa

Maksuttomat podcastit

Aloita maksutta

Vain Podimossa

Suosittuja äänikirjoja