Als muren konden praten

Als muren konden praten

Podcast de Nederlands Openluchtmuseum

In het Gelderse Warnsveld stond jarenlang een bescheiden, houten vakantiehuis, verscholen in de bossen. Niets bijzonders, zo op het eerste gezicht. Maar als stille getuige van de Tweede Wereldoorlog zit het huisje vol verhalen. Verhalen over vluchten, over een onmogelijke keuze tussen verzet en meewerken, over idealen die zo sterk zijn dat je ervoor blijft strijden – tegen elke prijs. Historicus en journalist Martine van der Veer gaat op onderzoek uit naar de geschiedenis van dit vakantiehuis, dat eind 2022 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem werd geopend. Als muren konden praten, welke verhalen zouden ze ons dan vertellen? Het Vakantiehuis Warnsveld is mede mogelijk gemaakt door het Vfonds. 

Otros podcasts exclusivos

Tu oferta:

Los últimos episodios

5. De oorlog gaat nooit voorbij
Nederland is bevrijd en de Duitse bezetting is voorbij. Veel Nederlanders kunnen opgelucht ademhalen. Zo ook de familie Gies. Vader Frits heeft zijn Joodse achtergrond gedurende de oorlog zo weten te verdoezelen dat hij en zijn familie niet op transport zijn gesteld. Het gezin is de oorlog veilig doorgekomen, maar de oorlogsjaren hebben diepe sporen achtergelaten.
23 min - 05 may 2023
4. De verzetsvrouw
Na zware gevechten in Zutphen begint de Duitse bezetting. Van de een op de andere dag verandert er voor de familie Gies niet zo heel veel. De ouders gaan naar hun werk en de kinderen gaan naar school. Vader Frits blijft mensen helpen. Maar, dat doet hij niet alleen. Ook zijn vrouw Annie gaat verzetsactiviteiten ondernemen. Lange tijd zijn de verzetsactiviteiten van vrouwen onderbelicht geweest. In deze aflevering ontdekt Martine meer over de rol van verzetsvrouwen tijdens de oorlog.
26 min - 28 abr 2023
3. Het is oorlog
Het is dan toch echt gebeurd. Duitsland is Nederland binnengevallen. Het Nederlandse leger moet een verdere opmars van de Duitsers voorkomen en op verschillende plekken wordt zwaar gevochten. Zo ook in Zutphen. Om aan het geweld te ontsnappen vlucht de familie Gies naar het vakantiehuisje in Warnsveld. Hoe zijn de meidagen van 1940 daar verlopen?
20 min - 21 abr 2023

Audiolibros populares

Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimeinto en audio

Miles de podcast y audiolibros exlusivos desde $99.00/Mes

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Tu oferta:

Otros podcasts exclusivos

Audiolibros populares