De Depot Show

De Depot Show

Podcast de Regionaal Archief Tilburg

Welkom bij de Depot Show. De podcast waarin we het depot in duiken van Regionaal Archief Tilburg. Iedere aflevering richten we onze schijnwerpers op pareltjes uit onze collectie. Van ietwat creepy haarwerken en middeleeuwse fragmenten tot lokvogels en mysterieuze passanten. 

Los últimos episodios

Aflevering 4: Maculatuur
Dat er pareltjes in onze collectie zitten dat wisten we wel, maar collega Stef Uijens deed in 2018 wel een hele bijzondere ontdekking in het depot. In een perkamenten band van de Hilvarenbeekse schepenbank ontdekte hij samen met collega boekwetenschapper Daan Doesborgh een 14e-eeuws fragment van de Spiegel Historiael. Het fragment was tot die tijd verloren gewaand! Maculatuur is eigenlijk een soort recyclen. Afgedankte beschreven perkamenten vellen werden versneden tot kleine stukken die bij het inbinden van nieuwe boeken werden gebruikt. Stef ging in onze collectie opzoek naar dit soort snippers. Een van die stukjes perkament die hij vond, had een metamorfose ondergaan van kostbaar boek, naar afgedankte snipper, tot enorm zeldzaam fragment. Aan host Sterre Schlink vertelt Stef over de vondst en het onderzoek dat daar op volgde. Het is wonderbaarlijk wat we door moderne technieken over zo’n klein stukje papier te weten kunnen komen! Benieuwd hoe het archiefstuk eruit ziet die we in de aflevering bespreken? Bekijk het hier: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2023/09/13/de-depot-show---aflevering-4-maculatuur De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.
16 min - 13 sept 2023
Aflevering 3: Een toevallige passant
Het gemeentebestuur klinkt voor de meesten misschien niet zo spannend, maar de ervaren onderzoeker weet dat er heel veel interessante informatie in dit soort archieven is te vinden. Zo bevat het gemeentebestuur van Gilze en Rijen, 1811-1933 verschillende processen-verbaal. Die processen geven een uniek inzicht in het leven en de gebeurtenissen in de dorpen. Van het schouwen van schoorstenen tot vechtpartijen in de plaatselijke herberg. Onze collega Ans Holman komt zelf ook uit de buurt van Gilze en Rijen en kent het gebied op haar duimpje. Extra leuk dus om in die geschiedenis te duiken! Tijdens haar onderzoek kwam ze een aangrijpend verhaal tegen van een jonge vrouw uit Bouillon, genaamd Marie Reine. Samen met een vriendin is ze vanuit Den Bosch onderweg naar Namen. Op het grondgebied van Gilze en Rijen slaat het noodlot toe. Een tijd later wordt de vrouw door een inwoner in de bosjes gevonden. Uiteindelijk besluit de burgemeester dat Marie Reine in bewaring moet worden genomen en dat er een onderzoek moet worden ingesteld. Samen met host Sterre Schlink pluist Ans uit hoe het met de jonge vrouw afloopt. Benieuwd hoe het archiefstuk er uitziet dat we in de aflevering bespreken? Bekijk het hieronder: Archief 2801, inventarisnummer 28, Register van processen-verbaal van de schout en het gemeentebestuur, 1821 - 1826: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/e062d2a890c730398ce904432daa5fa7 Het proces-verbaal van Marie Reine begint vanaf scan 26.
27 min - 09 ago 2023
Aflevering 2: De Muurkrant
De Muurkrant was een onofficiële krant met kritiek op de gevestigde orde die vaak illegaal op muren in de openbare ruimte werd geplakt. Onze collega Luud de Brouwer was in een ver verleden een van die plakkers! Een groot deel van de muurkranten die vandaag de dag bij ons in het depot liggen zijn zelfs door hem bij ons bezorgd. Samen met host Sterre Schlink bespreekt hij een aantal kranten en vertelt hij over de geschiedenis van de Muurkrant. Benieuwd hoe de archiefstukken er uitzien die we in de aflevering bespreken? Bekijk ze hier: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2023/07/12/de-depot-show---aflevering-2-de-muurkrant
35 min - 12 jul 2023

Podcasts populares

Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimeinto en audio

Miles de podcast y audiolibros exlusivos desde $99.00/Mes

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Tu oferta:

Podcasts populares

Audiolibros populares