
Dick en Daniël Geloven het Wel
Podcast de Nederlands Dagblad
Alles wat je wilt weten over geloof en kerk met elke week interessante gasten en altijd Dick Schinkelshoek en Daniël Gillissen. Elke vrijdag een nieuwe aflevering. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Empieza 7 días de prueba
$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Todos los episodios
204 episodios
Met Wilke Stuij van EO Beam en spreker bij de komende EO Jongerendag. Geloven verandert. Waarom blijft de EO Jongerendag in deze tijd van social media toch zo’n succes? De tieners en twintigers van vandaag staan gemiddeld een stuk positiever tegenover geloven dan voorgaande generaties. Wat is er gaande onder Nederlandse jongeren? En zagen ze dat aankomen bij de EO, sinds jaar en dag de organisatie achter de EO Jongerendag? Wilke weet alles van christelijke én zoekende jongeren. Het jongerenmerk EO Beam richt zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker op jongeren die op zoek zijn, en minder exclusief op jongeren in een christelijke bubbel. ‘We bleken helemaal geen artikel te hebben over wat het christelijk geloof inhoudt. Die vraag kwam nooit. En nu wel.’ Ze spreekt bij de komende EO Jongerendag. ‘Magisch’, noemt ze dit grootste christelijke jongerenevenement van Nederland. Jongeren krijgen er het gevoel dat ze niet alleen zijn, ook al zijn er in hun klas of vriendengroep vrijwel geen anderen die geloven. Wilke vertelt ook over de meest bijzondere ervaring die ze er had. ‘Ik word weer emotioneel als ik eraan terugdenk.’ ---------------------------------------- Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

Met Esther Grisnich van SGP-vrouwennetwerk Sapientia en theoloog Henk Post. Waarom geven ze bij de SGP niet, zoals andere (christelijke) partijen, ruimte aan vrouwen om mee te doen? Waar komt het idee vandaan dat het ‘regeerambt’ alleen mannen toekomt? Henk promoveerde op het onderwerp, en geeft historische duiding. Politiek actieve vrouwen zijn na het vrouwenkiesrecht en het SGP-lidmaatschap ‘het laatste bastion’, legt Henk uit. Esther strijdt al jaren voor vrouwen op de SGP-lijsten, en vertelt waar ze tegenaan loopt. Volgens haar is slechts ‘een kleine minderheid’ faliekant tegen. En dat is soms heel frustrerend. Denkt ze nooit: ik kap ermee, ik ga naar een andere partij? Het is een kwestie van tijd voordat ook bij de SGP vrouwen helemaal kunnen meedoen, denken Henk en Esther. Of kan dat niet, omdat vrouwen dan vroeg of laat een actieve rol opeisen in de reformatorische kerken? Interview met Lilian Janse, eerste SGP-gemeenteraadslid: https://www.nd.nl/nieuws/politiek/1262581/sgp-raadslid-lilian-janse-droomt-al-over-den-haag-ik-vind-het ---------------------------------------- Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

Met de dominees Kasper Jager en Tjaard Barnard. Kasper is als predikant van de Open Hof in Kampen al vijf maanden gastheer van de Oezbeekse familie Babayants. Zij hebben ‘kerkasiel’ gezocht in zijn kerk: zolang daar een eredienst gaande is, mag de overheid het gezin niet uitzetten. Remonstrants predikant Tjaard keert zich tegen het fenomeen kerkasiel. Niet omdat er geen recht moet worden gedaan aan de familie Babayants, maar is dit wel het goede middel? En keert dit oprekken van de wet zich niet vroeg of laat tegen de kerken? Voor Kasper is het helder: een gezin met minderjarige kinderen, die helemaal geworteld zijn in Nederland - dar kun je niet op straat laten staan. Maar: hoe lang moet dit doorgaan? Minister Faber (Asiel en migratie) heeft nu al gezegd dat ze rustig afwacht totdat het gezin weer uit de kerk naar buiten komt. Volgens Kasper kan het gezin de vrijwillige opsluiting goed volhouden en zijn er voldoende vrijwilligers om de kerkdienst 24 uur per dag te laten voortduren. Zijn ze in Kampen echt bereid om tot het uiterste te gaan? ✏️ Uit het Nederlands Dagblad: https://www.nd.nl/geloof/protestant/1261396/ngk-delegatie-bezoekt-kerkasiel-al-schuurt-dat-met-de-gerefor https://www.nd.nl/nieuws/politiek/1255404/christenunie-bezoekt-als-eerste-partij-kerkasiel-in-kampen-ni https://www.nd.nl/geloof/geloof/1259379/pkn-baas-rene-de-reuver-opnieuw-naar-kerkasiel-het-gaat-niet- ---------------------------------------- Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

Met rasechte protestanten en tegelijk Katholieke Kerkadepten Andries Knevel en Elsbeth Gruteke. Paus Franciscus is overleden. Katholieken zijn in rouw en in afwachting van een nieuwe kerkleider. Hoe is dat voor protestanten? Hoe kijken zij naar het fenomeen paus, en naar Franciscus in het bijzonder? Dat hij de antichrist is, wordt in deze geseculariseerde tijd door weinig protestanten meer serieus geloofd. Maar hoe moet je dan kijken naar de bisschop van Rome? Elsbeths fascinatie voor de Rooms-Katholieke Kerk begon bij deze paus. ‘Toen hij bij zijn verkiezing in 2013 heel simpel ‘Goedenavond’ zei, en ‘Wilt u voor mij bidden?’, was mijn interesse gewekt. Zeker toen hij een week later al naar de vluchtelingen op Lampedusa ging.’ Voor Andries was dat anders. Hij heeft meer met Franciscus’ voorganger, de gedegen theoloog Benedictus XVI. Franciscus hinkte voor Andries te veel op twee gedachten: moet je nu bij Christus zijn om gered te worden, of zijn mensen van alle religies kinderen van God? Als je zo veel met de Katholieke Kerk hebt, waarom word je dan niet katholiek – of erken je niet de paus als hoofd? Daar hebben Andries en Elsbeth wel zo hun gedachten over. En hoe moet je die woorden van Jezus uit Matteüs 16 begrijpen als hij Petrus de rots noemt, waarop Hij zijn gemeente bouwt? Volg alle berichtgeving over de pauselijke uitvaart en de komende pausverkiezing op nd.nl/paus ---------------------------------------- Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.

Met de christelijk-gereformeerde dominees Cees-Jan Smits en Rein den Hertog. In de doodsstrijd van de Christelijke Gereformeerde Kerken zien Cees-Jan en Rein toch lichtpuntjes. Rein moest om zichzelf (‘en het proces’) te beschermen terugtreden uit de vorige synode, Cees-Jan zat bij de laatste overleggen op het puntje van zijn stoel. Natuurlijk, ze voelen verdriet. En boosheid. Want waarom lukt het nu niet om de ander te vinden in de intens verdeelde CGK? En vooral: wanneer gaat de synode nu eens inhoudelijk praten, in plaats van alleen maar procedureel? De huidige synodeaanpak is kapot, oordelen ze. Hoe moet het dan wel? Daar hebben Cees-Jan en Rein wel ideeën over, die ook relevant zijn voor andere kerken. En een synode kan wel bedenken dat het kerkverband ‘van bovenaf’ gescheurd moet worden - maar als iedereen nu blijft waar hij zit, blijven de Christelijke Gereformeerde Kerken toch gewoon bij elkaar? 🎧 Eerdere podcasts #187 Gaat deze oplossing de Christelijke Gereformeerde Kerken redden? #174 Wat vrouwen zelf eigenlijk vinden van de vrouwendiscussie in de Christelijke Gereformeerde Kerken #160 Waarom de kans groot is dat de Christelijke Gereformeerde Kerken gaan scheuren #124 Hef alle gereformeerde kerken op, en deel de kerkleden opnieuw in - zegt deze hoogleraar (met Herman Selderhuis) #122 Hoe is het om als vrouw dertig jaar te vechten voor een plek in de kerkenraad? (met christelijk-gereformeerden uit Zoetermeer) ✏️ Interview met Rein den Hertog https://www.nd.nl/geloof/protestant/1256742/amsterdamse-dominee-rein-den-hertog-trekt-polarisatie-tijdens ---------------------------------------- Hosted on Acast. See acast.com/privacy [https://acast.com/privacy] for more information.
Empieza 7 días de prueba
$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes