
Hoe doen ándere dieren dat eigenlijk??
Podcast de Studio Hessenpoort
De van de TV bekende natuurkenner Arjan Postma, 't Natuurlijk Huus-bewoner Harrie Kiekebosch en meepratend technicus Martin van der Hooft kijken hoe 'de natuur' menselijke problemen aanpakt. Of is het toch andersom...
Empieza 7 días de prueba
$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Todos los episodios
24 episodios
Als je kijkt naar de afbeelding bij deze aflevering dan zie je hoe een militair haar hond aan trainen is. Maar, zo vraagt Harrie zich af, gebruiken dieren als ze uit zichzelf aan het trainen zijn daar ook bepaalde gebieden voor? Net zo als dat de top van het Nederlandse leger nu verlekkerd kijkt naar de Sallandse Heuvelrug om te kunnen oefenen. Arjan legt Harrie en Martin uit, dat dieren wel het begrip oefenen kennen maar - zover we weten - niet voor onderlinge oorlogen trainen. En als ze dat wel zouden doen, dan zouden ze daar zeker geen belangrijke natuurgebieden als de Sallandse Heuvelrug voor gebruiken, denken we er alledrie zomaar bij. Verder gaat het onder andere over kraaien die een hekel hebben aan een bepaalde bioloog, stemrecht voor Bor de Wolf en komt ook Caroline nog heel even langs.

Na zo'n ouderwetse veldslag liepen soldaten over het veld op zoek naar overlevenden. Ze bepaalden ter plekke of die 'de moeite waard' waren om nog mee naar huis te nemen. Harrie las dat mieren net zoiets doen, ze amputeren bij elkaar zelfs af en toe een poot, zolang de gewonde mier nog een rol in de kolonie kan spelen. Arjan wist natuurlijk nog veel meer voorbeelden te noemen over 'gezondheidszorg' bij dieren. En zo kom je van veldslagen vanzelf terecht bij de vraag waarom honden elkaar op hun kop likken en waarom het een heel goed idee is je vrouw bij thuiskomst uitgebreid te zoenen.

In deze podcast legt Arjan Postma meestal uit hoe het bij ándere dieren werkt, die typische mensendingetjes. Maar dit keer draait hij het om. Op de vraag van Martin en Harrie waarom veel dieren zo druk zijn met het aanpassen van het landschap, legt Arjan uit dat vooral de mens die neiging heeft. Als wij kijken naar de natuur willen we die zo aanpassen dat hij precies bij die foto in ons hoofd past. Dat die foto eigenlijk heel plat is, deert ons daarbij niet. Maar 'gelukkig' zijn we dus ook niet de enige diersoort die dit doet. En zo komen we behalve bij de mens ook uit bij zwijnen, wolven en koolmeesjes. En oh ja, ook nog bij de Tweede Kamer.

De mens claimt wel vaker dingen. Zo denken velen dat de mens de enige diersoort is die doet aan kunst met een grote K en over humor beschikt. Maar zoals ook wel vaker, haalt Arjan Postma Harrie en Martin al snel uit die droom. Wat te denken van apen die stokken versieren of een grasspriet achter het oor als dé mode van het jaar beschouwen. Of bultrugwalvissen die hun eigen nummer 1 hit hebben? Het mooiste voorbeeld is misschien nog wel dat van de prieelvogel, die doet niet onder voor welke menselijke moderne kunstenaar dan ook... Stof genoeg dus voor weer een aantal mooie verhalen en iets over amoebes

Wij mensen hebben een heleboel rituelen 'verzonnen' rondom bijvoorbeeld de dood. Maar - zo legt Arjan Postma aan Harrie en Martin uit - daarin zijn we minder speciaal dan we denken. Dieren blijken heel goed te weten wat 'de dood' is. En van olifanten is het bekend dat zij uitgebreid rouwen om overleden familieleden. Wat dat alles te maken heeft met Judasgeiten en genenpakketjes? Arjan schuwt het samen met de twee anderen niet om die ietwat filosofische vragen ook op de wijze van deze podcastserie proberen te beantwoorden. Zelfs als we daarbij moeten toegeven dat er vooral nog een heleboel is dat we niet weten.
Empieza 7 días de prueba
$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes