Vastgoed gezocht | BNR

Vastgoed gezocht | BNR

Podcast de BNR Nieuwsradio

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken elke week in de wereld van het vastgoed. Informatief, scherp, opiniërend én met een vleugje humor. Vastgoed Gezocht biedt een wekelijkse update over de wereld van de stenen. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten en geeft luisteraars inzicht in de nieuwste trends, ontwikkelingen en kansen binnen de vastgoedsector. De onderwerpen zijn niet alleen interessant voor professionals in de vastgoedbranche, maar bijvoorbeeld ook voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren in vastgoed.   De onderwerpen in Vastgoed Gezocht Elke aflevering behandelt een specifiek thema of aspect van de vastgoedmarkt. Over de toekomst van kantoren tot nieuw beleid voor de woningmarkt. Van investeringsstrategieën tot fiscale kwesties. En van duurzame bouwoplossingen tot het investeren in een tweede huis in het buitenland. Deskundige gasten, waaronder vastgoedanalisten, economen, succesvolle investeerders en bouwondernemers delen hun inzichten en ervaringen. Veel kopstukken uit de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaar als gast in het programma verschenen. Onder hen onder meer minister Hugo de Jonge, bouwondernemer Job Dura, Annelou de Groot van Cushman en Wakefield, hoogleraar Peter Boelhouwer, Claire van Staaij van ABN AMRO en vastgoednestor Cor van Zadelhoff.   Informatief en opiniërend Naast analyses en discussies biedt het programma ook praktische tips en adviezen voor vastgoedinvesteerders. Die zijn niet alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld net een tweede pand hebben gekocht, maar ook gericht aan professionals die investeren in grote nieuwbouwprojecten. Vastgoed Gezocht is niet alleen informatief, het programma biedt ook opinie. Elke aflevering begint namelijk met een nieuwsoverzicht, waarbij co-host Maarten de Gruyter zijn ongezouten mening laat horen.   De presentatoren van Vastgoed Gezocht Presentator van het programma is Maarten Bouwhuis. Naast zijn werk voor BNR Nieuwsradio is Bouwhuis actief als dagvoorzitter. De afgelopen vijftien jaar leidde hij honderden congressen, seminars en publieksbijeenkomsten. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Debat Instituut als debatleider en trainer. Co-host Maarten de Gruyter is mededirecteur van Boelens de Gruyter, een bekende projectontwikkelaar voor grootschalige woon- en kantoorontwikkelingen en distributiecentra. In 2018 werd hij uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland).

Empieza 7 días de prueba

$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.

Prueba gratis

Todos los episodios

240 episodios
episode Erpacht? Schandalig! | Opinie artwork
Erpacht? Schandalig! | Opinie

Erpacht is één van de meest verachtelijke financiële producten die bestaan. Erger nog dan de woekerpolissen. Erger ook dan de woekerrentes van DSB. Dat stelt Maarten Feilzer in zijn nieuwste column. Erfpacht is een regeling waarbij je wel een huis of gebouw bezit, maar de grond waarop het staat huurt van bijvoorbeeld de gemeente. Hiervoor betaal je jaarlijks een vergoeding, de zogenaamde canon. Dit systeem is volgens hem oneerlijk en hopeloos verouderd. Maarten Feilzer [https://www.linkedin.com/in/maarten-feilzer-742a5825/?originalSubdomain=nl] is directeur van Zadelhoff, dat een portefeuille van ongeveer 600 miljoen aan stenen beheert. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

03 jul 2025 - 4 min
episode Hoe willen we dat Nederland er over 100 jaar uitziet? artwork
Hoe willen we dat Nederland er over 100 jaar uitziet?

Ons landschap piept en kraakt. Meer huizen, meer infrastructuur. Maar ook: natuurherstel en klimaatadaptatie. In ‘Contouren van een nieuw land’ beschrijft Floor Milikowski hoe Nederland zich opnieuw kan uitvinden. Deze aflevering in het kort: ☑️ Woningbouw, infrastructuur en klimaatdruk leggen druk op landschap ☑️ Gebiedsgericht plannen is de sleutel tot vernieuwing ☑️ Blackstone stort zich op Nederlandse markt voor vakantieparken Hoe ziet Nederland eruit in 2035 of zelfs 2125? Ons land staat aan de vooravond van grote ruimtelijke keuzes. De woningnood is nijpend, het landschap raakt uitgeput en de gevolgen van klimaatverandering kloppen steeds harder aan de deur. In haar nieuwste boek laat journalist en planoloog Floor Milikowski [https://www.floormilikowski.com/] zien dat er wél alternatieven zijn. Ze reisde het land door en sprak met boeren, ontwerpers, pioniers en doeners die laten zien hoe het anders kan. 🎧Luister ook: Als er weer een crisis komt | Opinie [https://open.spotify.com/episode/335Xw1vl5B2ED178CnTA6D?si=a327ad4b6d914115]In deze aflevering vertelt Milikowski waarom ruimtelijke ordening een sleutelrol speelt in de transitie naar een leefbaarder Nederland. Ze stelt dat onze huidige manier van bouwen en plannen verouderd is en pleit voor gebiedsgerichte oplossingen waarbij de bodem, het water en het welzijn van mens én natuur centraal staan. Ook spreekt ze over de rol van verbeeldingskracht in beleid: "We hebben mensen nodig die het aandurven om te dromen, en om anders te denken”, aldus Milikowski. "Want als we durven kiezen voor een andere inrichting van ons land, kunnen woonwijken groener worden, platteland vitaler en economieën weerbaarder." 🎧 Luister ook: Spectaculaire statistieken | Opinie [https://open.spotify.com/episode/1YAls9MzPjMRwuDbkmhqkZ?si=3e4fe334572043c4] De Amerikaanse investeerder Blackstone neemt RCN Vakantieparken [https://www.rcn.nl/nl] over. Zij beheren achttien vakantieparken in Nederland, Duitsland en Frankrijk. RCN staat voor Stichting Interkerkelijk Oriëntatiecentrum en werd oorspronkelijk opgericht met een christelijke missie om betaalbare vakanties aan te bieden. Blackstone zegt de maatschappelijke waarden van RCN te respecteren, zoals het aanbieden van vakanties aan mensen in armoede. De overname markeert Blackstones entree [https://www.nrc.nl/nieuws/2025/06/26/amerikaanse-investeerder-blackstone-nieuwe-eigenaar-van-rcn-vakantieparken-a4898414] op de Nederlandse markt voor recreatief vastgoed. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

30 jun 2025 - 40 min
episode De contouren van een concreet woningmarkt-renovatieplan artwork
De contouren van een concreet woningmarkt-renovatieplan

Het kabinet is demissionair en nieuw beleid voor de woningmarkt laat naar alle verwachting nog minimaal een jaar op zich wachten. Maar die tijd is er eigenlijk niet. Deze aflevering in het kort: ☑️ Drie experts bouwen aan één woningmarktplan ☑️ Wat helpt nou écht tegen de vastgelopen bouwmachine? ☑️ Eén vastgoedfonds bezit hele retailwijk in Londen Over ruim vier maanden gaat Nederland naar de stembus. De komende weken gaan partijen verder schaven aan hun oplossing voor de wooncrisis. En wij helpen ze een handje. Want hoe zou het ultieme woningmarkt-renovatieplan er ongeveer uit moeten zien? We geven dat idee gestalte met drie columnisten van dit programma. Het zijn Maarten Feilzer, als stand-in voor Maarten de Gruyter, Madeline Buijs van Colliers Nederland [https://www.colliers.com/nl-nl] en Matthijs Koorevaar, universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics [https://www.eur.nl/en/ese] in Rotterdam. Deze uitzending komt vanaf de Provada in Amsterdam, op uitnodiging van onze partner Mogelijk [https://www.mogelijk.nl/]. 🎧 Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman [https://open.spotify.com/episode/2ljB0jIoEUId9ovwPdjwuZ?si=b7b43e2ea80d47b1] Alle belangrijke hoofdpijndossiers passeren de revu. Van de middenhuurregeling tot onrendabele bouwprojecten, stikstof en het onzekere klimaat voor vastgoedbelegers in binnen- en buitenland. Ook het feit dat steeds meer gemeenten aanvullende eisen stellen aan woningbouwprojecten, komt aan bod. Dit gaat onder meer om strengere duurzaamheidsnormen, meer sociale huur dan de landelijke norm, extra parkeerplekken of verplicht ruimte voor zorgwoningen. Projectontwikkelaars zien hierdoor hun plannen complexer en kostbaarder worden en dat zorgt geregeld voor vertraging of zelfs afstel. 🎧 Luister ook | De opknapbeurt van een winkelstraat in verval [https://open.spotify.com/episode/2bYEZXxjQ2wRJwIjps3Lc1?si=1bd6630c5dcc4da6] Maarten Feilzer vertelt over zijn tripje naar Londen, van afgelopen weekend. Daar raakte hij onder de indruk van wat Shaftesbury Capital [https://www.shaftesburycapital.com/en/index.html] doet in de beroemde wijk Soho. Dit vastgoedfonds bezit vrijwel een hele retailwijk en dat heeft volgens hem voor veel bloei gezorgd. In Nederland komen we dit nog niet tegen. Ook noemt hij dat Ping Properties [https://pingproperties.com/?lang=en] het Metropoolgebouw in Amsterdam heeft gekocht, buiten de markt om. Het multifunctionele gebouw, met een verhuurbaar vloeroppervlak van circa 14.500 vierkante meter, biedt een mix van kantoor-, hotel- en winkelruimtes. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

20 jun 2025 - 31 min
episode Vastgoed in onzekere tijden: risico of kans? artwork
Vastgoed in onzekere tijden: risico of kans?

De rente schommelt, de regels veranderen en politiek is het allesbehalve stabiel. Is beleggen in deze markt nog steeds een veilige haven? Deze aflevering in het kort: ☑️ Wat politieke onzekerheid en renteontwikkelingen betekenen voor vastgoedbeleggers ☑️ Waarom exploitatiegebonden vastgoed steeds interessanter wordt ☑️ Hoe data-analyse helpt bij waardebeheer van vastgoedportefeuilles In deze aflevering onderzoeken we samen met Maarten Vermeulen van Exploitatiepartners [https://exploitatiepartners.nl/] hoe je verstandig navigeert in roerige tijden. Want wie nu in vastgoed stapt, moet meer dan ooit goed rekenen. Vermeulen adviseert beleggers om scherp te kijken naar het type vastgoed waarin ze investeren. “Woningen blijven gewild, maar ook exploitatiegebonden vastgoed zoals seniorenhuisvesting of micro living biedt kansen,” zegt hij. Zeker in tijden waarin financiering duurder is geworden, wordt cash king: beleggers met eigen middelen hebben een duidelijke voorsprong. 🎧 Luister ook: Als de ramp straks compleet is | Opinie [https://open.spotify.com/episode/4RNlg1ka7Hzpm7T9jg4LF0?si=3d479e04f03945b9] Daarnaast praten we met hem over waardebeheer. Hoe haal je eigenlijk het maximale rendement uit je vastgoedportefeuille? Veel grote partijen weten niet eens precies wat ze bezitten, stelt Vermeulen. Slimme data-analyse kan helpen om te bepalen welke panden je moet verduurzamen, herontwikkelen of juist verkopen. Conclusie? Wie toekomstgericht denkt en rekent, maakt nog steeds een solide kans in vastgoedland. Deze aflevering van Vastgoed Gezocht wordt opgenomen op het zomerfeest van Mogelijk in Breukelen [https://www.mogelijk.nl/]. 🎧 Luister ook: Spectaculaire statistieken | Opinie [https://open.spotify.com/episode/1YAls9MzPjMRwuDbkmhqkZ?si=5204c5183e8b4cb3] KPMG presenteert deze week een nieuw rapport: Perspectief voor de vastgoedsector 2025 [https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/nl/pdf/2025/sectoren/perspectief-voor-de-vastgoedsector-2025.pdf]. Wat blijkt? De vastgoedsector zit klem tussen woningnood en regelgeving. Bestuurders ervaren grote druk, maar zien daarentegen ook kansen. Mits er een gezamenlijke visie komt. Beleggen blijft aantrekkelijk, vooral in woningen, maar de voortdurende onzekerheid remt investeringen. “Er is veel wil in de sector, maar moeite om tot resultaten te komen. Uit ons onderzoek en gesprekken in de sector blijkt dat het ontbreekt aan samenhang, regie en een gedeeld langetermijnperspectief”, vertelt Sander Grunewald van KPMG [https://kpmg.com/xx/en/contacts/g/sander-grunewald.html]. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

16 jun 2025 - 27 min
episode Spectaculaire statistieken | Opinie artwork
Spectaculaire statistieken | Opinie

Zonder nuance verdrinken we in cijfers over wonen. Matthijs Koorevaar pleit voor meer onafhankelijkheid in het woondebat, waarin selectieve cijfers en sensationele koppen vaak de boventoon voeren. Verschillende databronnen laten soms tegenstrijdige trends zien, met grote gevolgen voor beleid. Het ontbreekt volgens hem aan kritische duiding en onafhankelijke expertise. Koorevaar pleit daarom voor een onafhankelijk kennisplatform. "Want zonder helder inzicht verspillen we straks miljarden, terwijl de echte problemen onzichtbaar blijven." Matthijs Korevaar [https://www.eur.nl/people/matthijs-korevaar] werkt als universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics in Rotterdam. Hij publiceert regelmatig over de woningmarkt. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

12 jun 2025 - 3 min
Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Empieza 7 días de prueba

$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.

Podcasts exclusivos

Sin anuncios

Podcast gratuitos

Audiolibros

20 horas / mes

Prueba gratis

Sólo en Podimo

Audiolibros populares