
Sólo en Podimo
Veldheren Historisch
Podcast de Mart de Kruif, Tom de Kruif
In de podcast Veldheren behandelt generaal buiten dienst Mart de Kruif actualiteiten op het slagveld, in Veldheren Historisch duikt hij, samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag. Over de makers: Mart de Kruif (65) is voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht. Van 2011 tot en met 2016 was hij Commandant Landstrijdkrachten. De Kruif was tussen 2007 en 2008 een jaar lang verantwoordelijk voor zo’n 45.000 NAVO-militairen tijdens de missie in Afghanistan. Hierover schreef hij het boek ‘Zandhappen’ (2018). Tom de Kruif (36) is docent geschiedenis aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. In 2017 werd hij uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar. Iedere donderdag een nieuwe veldslag of veldheer.
Empieza 7 días de prueba
$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Todos los episodios
52 episodios
De Pruisische koning Frederik de Grote was een briljante maar alles behalve doorsnee veldheer voor zijn tijd: hij hield van muziek, poezië en er werd gesuggereerd dat hij homoseksueel was. Hij vluchtte met zijn minnaar, maar ze werden gepakt en zijn minnaar werd voor zijn ogen opgehangen. Later zou Frederik de wapens oppakken en met een meesterlijke zet de Oostenrijkers bij de voormalig Pruisische regio Silezië verpletteren (of toch niet?).

In 1950 ontketende de Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung onverwachts een brute aanval op het zuiden van Korea met één doel: onder zijn leiding een verenigd Korea. Wat volgde was een bloedige oorlog waarin miljoenen burgers en soldaten omkwamen. Ook Nederlandse militairen werden naar het front gestuurd, waar ze onder extreme omstandigheden streden. Tot op de dag van vandaag is er nog altijd geen vrede tussen beide Korea’s.

Nadat Napoleon een brandend Moskou aantreft, trekt hij met een gehavend leger terug naar Frankrijk. Onderweg trotseren hij en zijn mannen vreselijke kou en gruwelijkheden van de beruchte Kozakkenstrijders. Nederlandse ingenieurs zouden een cruciale rol spelen in de terugtrekking van Napoleons leger, dat zonder de Nederlanders misschien wel nooit was teruggekeerd.

In een poging om het grote Russische rijk op de knieën te dwingen, trok Napoleon met een enorm leger Rusland binnen. Onderweg streed zijn leger niet alleen tegen de Russen, maar ook tegen ziektes, honger en extreme kou. Van zijn ruim 466.000 soldaten keerden er slechts 40.000 terug.

Wanneer de Duitsers weer hoop krijgen en de verovering van Moskou binnen handbereik lijkt, slaat het weer om. De strenge Russische winter hakt er hard in bij het Duitse leger en de Russen dringen de Duitsers steeds verder terug. In een harde strijd worden alle fatsoensnormen overboord gegooid. Het maakt niet uit, de Duitse nederlaag bij Moskou zal het keerpunt zijn in de Tweede Wereldoorlog.
Empieza 7 días de prueba
$99.00 / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes