podcast banner
Videnskab fra vilde hjerner

Videnskab fra vilde hjerner

Podcast de Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet

Ved du, hvor vilde opdagelser, danske forskere går og gør, mens vi andre går på arbejde, til badminton og i bad? Få flexet din fantasi max, når professor i astrofysik Anja C. Andersen og redaktør Mette Holbæk taler med topforskere fra alle felter om de spørgsmål, gæsten jagter svar på lige nu, og hvordan resultatet kan ændre både vores verden og vores hverdag. Denne sæson af serien er produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden. 

Los últimos episodios

Hvordan man aflæser en gletsjer i forandring – Sebastian Mernild, klimaforsker, om feltarbejde under snurrende helikoptervinger
Han er med egne ord halv håndværker, halv akademiker, klimaforsker Sebastian Mernild, fordi hans feltdataindsamling foregår på mildest talt svært fremkommelige gletsjere i bl.a. Grønland og Sydamerika under forhold, der ville være en James Bond-film værdig. Forestil dig pigsko, en basecamp på is, en toppresset tidsplan og helikoptere, der fragter forskerne derop, hvor de ikke selv kan gå, for at lave målinger af is, sne og smeltevand. Andre dage bygger han klimamodeller på et veltempereret kontor på SDU og kan tage cyklen frem og tilbage. Fynboen, mange danskere kender navnet på, har specialiseret sig i isafsmeltning af iskapper og gletsjere, og han kombinerer data indsamlet i felten med data fra vejrstationer, satellitfotos (af fortiden) og computersimuleringer (af fremtiden) for at få en forståelse af, hvad der vil ske med isen, sneen og ferskvandet i et klimasystem under forandring. Hør også Sebastian Mernild – der er professor i klimaforandringer og glaciologi ved SDU Climate Cluster – forklare, hvorfor smeltevand fra vigende gletsjere i Andesbjergene har hans store interesse, og hvordan arbejdet med at udarbejde IPCC’s meget omtalte klimarapporter faktisk foregår. * Sebastian Mernild er leder af SDU Climate Cluster, Syddansk Universitets klimacenter, og en af hovedforfatterne bag den sjette hovedrapport fra FN’s Klimapanel, IPCC. Han er forfatter til bøgerne ’Da kulden forsvandt’ med Robert Zola Christensen (Gyldendal, 2022) og ’Isbogen’ med Victor Boy Lindholm (Gyldendal, 2023) og modtager af P1’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen, i 2018. Vil du med Sebastian Mernild på feltarbejde? Så hør DR-podcasten ’Manden på gletcheren’, som over fem afsnit følger klimaforskerens arbejde på Mittivakkat i Østgrønland >>>https://www.dr.dk/lyd/p1/rosenkjaerprisen-2019 [https://www.dr.dk/lyd/p1/rosenkjaerprisen-2019] * Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk Gæst: Professor Sebastian Mernild Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk Producer: Benjamin D’Souza Assistent: Andrea Vang Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
30 min - 15 sept 2023
Da salmonelladetektiven måtte løfte blikket – Liza Rosenbaum Nielsen, veterinær epidemiolog, om at få identitetskrise og udvide sit forskningsfelt
“Hvad er det egentlig, jeg laver?” Det måtte dyrlæge Liza Rosenbaum Nielsen spørge sig selv om, da hun pludselig så sit forskningsfelt gennem en antropologs øjne og indså, at spørgsmålet om, hvordan vi undgår salmonella i køer i morgen, blev overtrumfet af: ”Hvordan sikrer vi en bæredygtig fødevareproduktion for fremtiden?” Liza Rosenbaum Nielsen er ekspert i dyresygdomme og zoonoser i husdyrbestande – blandt andet salmonella i kvæg – men efter over to årtier som målrettet sygdomsdetektiv i landbruget har hendes blik som forsker ændret sig. Eller rettere: Udvidet sig. For det er ikke nok at ’naile’ én bakteriesygdom i én type husdyr, når det hele hænger sammen og påvirker hinanden. I dag ved vi, at vi er i samme båd: Dyr, mennesker, miljø og natur. Hør om sygdomme, der udvikler sig på grund af systemiske natur- og samfundsmønstre som fx klimaforandringer og befolkningstilvækst, og den tværfaglige forskning det kræver at forstå, hvor vi skal sætte ind. Spænd gummistøvlerne, når Liza Rosenbaum Nielsen – der er professor i veterinær præventiv medicin ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – fortæller om, hvordan man tager blodprøver på 100 løsgående kalve (trin 1: Brug 10 minutter på at fange én), og hvorfor forbrugernes forventninger om billigt kød gør det sværere at holde kvæget sygdomsfrit. * Liza Rosenbaum Nielsen er leder af CPH Cattle, som er et center for forskning i kvægproduktion og -sundhed. Hun er en af få dyrlæger, der har en doktorgrad i veterinær epidemiologi: DrVetSci. Liza Rosenbaum Nielsen har været præsident for Society for Veterinary Epidemiology and Preventive Medicine, SVEPM, som er en europæisk forening af epidemiologer og sundhedsøkonomer. Som formand for den lokale komité var hun i 2016 vært for foreningens årlige konference, der det år blev afholdt i Helsingør. Læs mere om forskningsprojektet ’Cattle Crossroads’ her >>> https://sustainablefutures.ku.dk/research/cattle-crossroads/ Hvad er ‘One Health’? Se kort animationsfilm her >>> https://video.ku.dk/video/27737186/one-health-v-professor-liza-rosenbaum-nielsen Hør Liza i Bloom Festivals podcast fra 2019, Kødæderne mod planteæderne – med Jens-Christian Svenning, Liza Rosenbaum, Thomas Laursen og Martin Kongstad >>> https://podtail.com/da/podcast/bloom/kodaederne-mod-planteaederne-jens-christian-svenni/) Hør Liza i Dansk Veterinærtidsskrifts podcast om, hvordan vi får klima og husdyr til at forenes i en bæredygtig fremtid i Danmark >>> https://ddd-podcast.libsyn.com/fremtidens-grnne-husdyr * Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk Gæst: Professor Liza Rosenbaum Nielsen Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk Producer: Benjamin D’Souza Assistent: Andrea Vang Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
26 min - 01 sept 2023
Familiealbummet: Alt det, privatfotos fortæller – Mette Sandbye, kulturforsker, om gå på opdagelse i det private for at finde det fælles
Vi konstruerer fortællingen om os selv gennem de fotos, vi deler. Og ikke kun på sociale medier: Det samme gælder for de knitrende albums med sort-hvide familiefotos og ringbind med plastiklommer fuld af charterminder og konfirmationsgæster, de fleste har i familien. Samtid og selvopfattelse skinner igennem i ethvert til- og fravalg på disse hverdagsfotos, forklarer Mette Sandbye i denne episode. Og med det rette blik samler de små historier i private samlinger sig til en større, kulturhistorisk fortælling. Som landets første professor i fotografistudier forsker Mette Sandbye i fotografiets rolle i kulturhistorien, og derfor udgør almindelige menneskers privatliv og den måde, de har valgt at skildre det i fotografier fra ferier, familiefester og fodboldkampe, en vigtig del af hendes data. Feltarbejdet kræver godt fodtøj og indebærer alt fra loppemarkeder og lokalarkiver til hjemmebesøg i Japan. Hør også Mette Sandbye – der er professor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet – fortælle om, hvordan privatfotos på sociale medier påvirker fotografiforskningen, og det nordiske samarbejde om at afdække en hidtil ubeskrevet kultur af bad-ass, kvindelige fotografer omkring år 1900. Vi garanterer, at du vil se på både det gamle familiealbum og dine egne instagram-billeder med nye øjne efter denne episode! * Mette Sandbye sidder i Danmarks Frie Forskningsfonds Råd for Kultur og Kommunikation, FKK, og er modtager af Det Kongelige Akademis N.L. Høyen Medalje for sin forskning i og formidling om fotografi og Dansk Journalistforbunds ærespris Fotogratula, der gives for en særlig indsats for dansk fotografi. Mette Sandbye har anmeldt og skrevet om fotografi og kunst i Weekendavisen siden 1995 og er redaktør af ’Dansk Fotografihistorie’ (Gyldendal, 2004). Hun er ved at lægge sidste hånd på bogen ’From Instamatic to Instagram’ om familiealbummet fra 1960’erne til i dag. * Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk Gæst: Professor Mette Sandbye Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk Producer: Benjamin D’Souza Assistent: Andrea Vang Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
29 min - 18 ago 2023

Podcasts populares

Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimeinto en audio

Miles de podcast y audiolibros exlusivos desde $99.00/Mes

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Tu oferta:

Podcasts populares

Audiolibros populares