Fri tanke
Podcast door Fri tanke - redaksjonen
Fri tanke er en uavhengig nettavis for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.
Start 14 dagen gratis proefperiode
Na de proefperiode € 6,99 / maand.Elk moment opzegbaar.
Alle afleveringen
4 afleveringenFrikirkepastor Erik Andreassen endret mening fra å være kritisk til artikkelen, til å dele journalistens kritiske blikk. _______ I sommer besøkte Fri tanke-journalist Aslaug Olette Klausen det kristne sommerstevnet Oase i Fredrikstad. Målet var å skrive om kristent fellesskap, men i reportasjen, som først ble publisert i papirutgaven, kommer det også frem at journalisten ble både skremt og fysisk dårlig av nyåndelige påstander om helbredelse. Les her: Kvalmen treffer som et slag i magen når predikanten påstår han helbreder kreft Nylig publiserte vi også reportasjen på nett. Det førte til flere reaksjoner. En av de som reagerte var pastor Erik Andreassen i Oslo misjonskirke Betlehem (for øvrig samme frimenighet som KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad går i). I en lengre twitter-tråd stilte Andreassen seg svært tvilende til om det som ble beskrevet faktisk hadde skjedd. Samtidig var han nysgjerrig på hva som gjorde at journalisten opplevde det som skjedde på det kristne stevnet på denne måten. «Er dette nok et tilfelle av en journalist som ikke helt får med seg hva som skjer? Som ikke skjønner språket og sammenhengen», tenkte han. «Litt som å sende en politisk journalist til å dekke sport.» Han var også innom fordommer mot Human-Etisk Forbund, som jo gir ut Fri tanke, og tenkte muligheten for at det her var en agenda. Utvekslingene på Twitter endte imidlertid med at Klausen og Andreassen ble enige om at han skulle få høre hennes lydopptak fra stevnemøtet med predikanten Roy Godwin, og at de deretter skulle møtes for å snakke om det. Andreassen forventet at han som kristen ville høre noe helt annet enn Fri tankes utsendte. Men i stedet opplevde han det han kaller «en stor uro». I denne podkasten hører du hvorfor.
Ytringsfrihet, religionsfrihet og andre liberale verdier er truet i flere land i Europa. Hva skyldes denne utviklingen, og kan vi motarbeide den? Representanter fra tre humanistorganisasjoner i Romania og Polen gjestet onsdag 18. september Kulturhuset i Oslo for å dele sine erfaringer. Sammen med Csilla Czimbalmos fra Helsingforskomiteen diskuterte de utfordringer og muligheter for å fremme kritisk tenkning og menneskerettigheter i sine land. Debatten ble ledet av utenriksjournalist og forfatter Ingrid Brekke. Vi gjengir her hele panelsamtalen som podkast.
Didrik Søderlind, humanist og rådgiver i Human-Etisk Forbund, var religiøst søkende som ung og ville gjerne tro – men fikk det aldri til. Stian Kilde Aarebrot er vokst opp i en kristen familie og har vært troende hele livet, selv om han gjorde opprør mot Den norske kirke-identiteten som tenåring. De to har sammen skrevet dialogboken «Presten og ateisten». Mens Eskil Skjeldal ble kristen i tidlig alder, var innom Den katolske kirke før han utdannet seg til teolog og virket som prest i Den norske kirke, og så gikk tilbake til Den katolske kirke igjen – inntil han for noen år siden mistet troen mot sin vilje. I etterkant skrev Skjeldal boka «Eg slepper deg utan at du velsignar meg». Ann Kristin van Zijp Nilsen fra den kristne dialogorganisasjon Areopagos leder en samtale om tvil, tro, religiøsitet, ateisme og personlige erfaringer. Samtalen var et arrangementet i regi av Human-Etisk Forbund, Oslo fylkeslag ved temamøtekomiteen og Areopagos, på Litteraturhuset i Oslo 4. september 2019.
I 2013 ga Bjørn Stærk ut boka Ytringsfrihet. Boka var en del av Humanist forlags pro et contra serie. Mye har skjedd med debattklima, og ikke minst når det kommer til Bjørn Stærks eget politiske ståsted. Han har derfor tatt for seg sin egen bok, og kommentert sine egne synspunkt i margen. Resultatet har han nå gitt ut selv, med tittelen: Ytringsfrihet Annotert - En kranglete bok om krangling. Vi inviterte Stærk til å komme på kontoret og snakke med journalist Aslaug Olette Klausen, om både boka, ytringsfrihet generelt, og hans egen politiske reise spesielt.
Overal beschikbaar
Luister naar Podimo op je telefoon, tablet, computer of auto!
Een universum van audio-entertainment
Duizenden luisterboeken en exclusieve podcasts
Geen advertenties
Verspil geen tijd met het luisteren naar reclameblokken wanneer je luistert naar de exclusieve shows van Podimo.
Start 14 dagen gratis proefperiode
Na de proefperiode € 6,99 / maand.Elk moment opzegbaar.
Exclusieve podcasts
Advertentievrij
Non-Podimo podcasts
Luisterboeken
20 uur aan / maand