Judecata de Acum

Luister naar Judecata de Acum

Podcast door Ovidiu Vanghele&Vlad Stoicescu

Doi jurnaliști. O săptămână de întâmplări. Un ceas pentru a le descifra. Încercăm să înțelegem. Nu reușim întotdeauna. Dar exersăm mereu gândirea liberă. ------------------- "Judecata de Acum" este un podcast video săptămânal transmis LIVE pe Youtube, în fiecare joi seara, de la 8, si produs în parteneriat de două organizații din presa alternativă, Dela0 și Centrul de Investigații Media (CIM). Pentru dezvoltarea acestui produs putem fi sprijiniți pe Patreon - www.patreon.com/judecatadeacum

Probeer 7 dagen gratis

€ 9,99 / maand na proefperiode.Elk moment opzegbaar.

Probeer gratis

Alle afleveringen

156 afleveringen
episode Judecata de Acum - episodul 188 artwork
Judecata de Acum - episodul 188

În ultima ediție a Judecății dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale am discutat pe larg despre prima dezbatere între o parte dintre candidații cu șanse în cursa pentru Cotroceni. O parte, pentru că au fost doar trei dintre cei cinci cu șanse fie și doar teoretice pentru a ajunge în turul II. Cu George Simion și Victor Ponta absenți, scena acestei prime dezbateri a fost dominată de ubicuitatea Elenei Lasconi, de șmecheriile retorice ale lui Crin Antonescu și de stângăciile lui Nicușor Dan. Ofertă mai degrabă slabă, deci și dezbaterea teribil de goală de conținut. Ciudat să nu i se adreseze nicio întrebare lui Crin Antonescu despre apartamentul cumpărat de la primul șef al SRI după ce s-a dat peste cap și s-a făcut o securitate democratică, nu găsiți? Mai ales că subiectul achizției acestui apartament l-a adus pe Crin Antonescu în fața procurorilor DNA, așa cum aveam să ne amintim astăzi noi, dar nu și contracandidații lui. Ciudat, de asemenea, să nu i se adreseze nicio întrebare despre Dan Voiculescu, trambulina care l-a adus pe Crin Antonescu la cârma PNL. Am lăsat în urmă dezbaterea, dar n-am plecat de la candidați și de la campanie. Am mai vorbit puțin - de data asta serios, nu ca săptămâna trecută, când am râs mult - despre celebra decizie de săptămâna trecută a judecătorului cu turul doi înapoi în suflet, și-am mai consemnat o mostră de campanie electorală ilegală marca AUR, de data asta cu preoții din București, un pomelnic cu vedete izolaționiste și o sută de lei. Concluzia noastră? Doamne-ferește de ce-o ieși duminică. Luni, cum am tot anunțat, vom fi aici să discutăm despre ce ne spun urnele. Mulțumim pentru sprijin și pentru că ne urmăriți! ----------- Fiind un produs editorial al unor organizații de presă independentă - Dela0 și Centrul de Investigații Media (CIM) - Judecata de Acum se bazează pe suportul financiar al publicului. Ne puteți sprijini cu un abonament lunar prin patreon: www.patreon.com/judecatadeacum. Mulțumim!

Gisteren - 1 h 56 min
episode Judecata de Acum - episodul 187 artwork
Judecata de Acum - episodul 187

Cea mai recentă ediție a producției noastre s-a concentrat pe trei dintre candidații cu șanse la prezidențialele de care ne mai desparte doar o săptămână. I-am luat la mână - vorba Poetului Minor Andrei Crăciun, nu-l știți dumneavoastră... - pe Crin Antonescu, George Simion și Nicușor Dan, dar mai ales faptele lor, mai recente sau nu. Am dat la o parte cu forța, mai exact cu mâna instanței, ceața pe care, intenționat, CNSAS a împrăștiat-o peste trecutul lui Crin Antonescu. Am demonstrat fără echivoc reaua credință a Colegiului instituției, dominat, practic, de oamenii coaliției de guvernare care au ales să-și slujească, din demnitățile publice ocupate, nu instituția, ci candidatul la președinție. Am demontat, practic, mascarada secretizării circumstanțelor în care tânărul Crin Antonescu a ajuns să dea o declarație la Securitate, știți povestea deja. Mai avem un pas: să înțelegem de ce. Pas pe care-l vom face, sperăm, nu mai târziu de ediția viitoare. Am constatat apoi un deal pe mulți bani publici românești pe care izolaționiștii de la partidul AUR nu știm dacă l-au încheiat, cum ne-a spus presa foarte slabă de la noi, dar în mod cert l-au negociat cu niște lobby-iști americani. În schimbul a nu mai puțin de un milion și jumătate de dolari, bani din subvenția primită de AUR de la statul român, liderii partidului ar fi urmat să discute chestiuni vitale pentru România la un nivel superior al administrației Trump, dar și să apară prin media ultraconservatoare. Noroc cu transparența SUA, că altfel nu știam nici despre aceste noi jocuri de-a suveranismul de tip nou. Și, pe final, am ajuns din nou pe poziții oarecum adverse, de data asta pe „cazul” Nicușor Dan. Practic, am ajuns împreună la concluzia că primarul aspirant la președinție are probleme grave în a comunica aparent orice, dar aici cumva ne-am despărțit: Vlad a ales să rămână la fapte, iar Ovidiu a ieșit din haina jurnalistului pentru a opina că, în context, evidentele deficiențe ale lui Nicușor Dan îl păstrează, totuși, drept unica opțiune acceptabilă în tristul peisaj electoral. Și cam asta a fost și ediția de săptămâna asta, mai avem una marți - nu joi, da? - și-apoi mergem cu toții să ne alegem președintele. Nu vă plângeți de calitatea ofertei, democrația trebuie apărată în fiecare zi, nu doar o dată la patru ani. Vă mulțumim pentru că ne urmăriți și pentru că ne susțineți! Pe marți! ---------------------------------------------------------------- Fiind un produs editorial al unor organizații de presă independentă - Dela0 și Centrul de Investigații Media (CIM) - Judecata de Acum se bazează pe suportul financiar al publicului. Ne puteți sprijini cu un abonament lunar prin patreon: www.patreon.com/judecatadeacum. Mulțumim!

26 apr 2025 - 1 h 43 min
episode Judecata de Acum - episodul 186 artwork
Judecata de Acum - episodul 186

Săptămâna patimilor românilor. Candidați sau cetățeni. Despre asta am vorbit în cea mai recentă ediție a Judecății. Am încercat să lămurim povestea intersecției CNSAS cu Crin Antonescu și ce a produs ea în mecanismele de funcționare a instituției. Am încercat să cartografiem mișcarea browniană a USR, la care o țară întreagă se uită nelămurită, dar mai ales consecințele ei asupra celor doi candicați între care partidul se zbate, Elena Lasconi și Nicușor Dan. Nu l-am uitat pe Ponta, contabilizând o nouă ieșire înspăimântătoare a lui, cel puțin la fel de înspăimântătoare precum cenzura practicată de BEC pe rețelele sociale. Chiar că patimi! La un an și câteva zile de campanie continuă, România arată rău. Suntem ferfeniță! Probabil că nici măcar Săptămâna Luminată ce va veni nu va aduce vreun dram de speranță. Cu toate astea, noi vom fi tot aici și joia viitoare și vom judeca, sperând, firește, la orice eventuală minune. Mulțumim! Pe joi! ---------------------------------------------------------------- Fiind un produs editorial al unor organizații de presă independentă - Dela0 și Centrul de Investigații Media (CIM) - Judecata de Acum se bazează pe suportul financiar al publicului. Ne puteți sprijini cu un abonament lunar prin patreon: www.patreon.com/judecatadeacum. Mulțumim!

19 apr 2025 - 2 h 11 min
episode Judecata de Acum - episodul 185 artwork
Judecata de Acum - episodul 185

Am avut o primă săptămână de campanie cu mult sânge pe pereți. Sânge de candidat, culmea! Ediția de astăzi am dedicat-o celor mai importante două evoluții din cursa pentru Cotroceni: așa-numitul auto-denunț al candidatului în ascensiune Victor Ponta în legătură cu unele acțiuni ale sale în contextul unor inundații grave din 2014 și retragerea sprijinului USR pentru candidata Elena Lasconi. Cuvintele-cheie pentru ambele situații ar fi „decont” sau „culegi ce ai semănat”, căci abia aici se întâlnescu cu adevărat cele două situații. Ponta, pe de-o parte, nu este crezut în legătură cu povestioara lui de vitejie în sprijinul sârbilor din 2014, iar pe de altă parte este călcat în picioare pentru ea. Autorii spinning-ului sunt chiar jurnaliștii români care acum îi arată chiar lui Ponta ce înseamnă deprofesionalizarea meseriei ăsteia: au ajuns până acolo încât afirmă că Ponta este vinovat pentru câteva decese produse în Gorj, când acțiunea lui ar fi putut afecta cel mult Doljul. Banii dați pe sub mână de la partide la presă schimbă, iată, cursul fluviilor! În cazul Lasconi vedem, pe de altă parte, cât de rău poți să faci - dar și să ajungi - când te încăpățânezi să ignori realitatea factuală, obiectivă. Consecințele? Ireparabile, credem noi, pe termen lung. Atât asupra ei cât și asupra partidului care și-a aruncat candidatul sub tren în campanie electorală, o premieră pentru lumea civilizată. N-am putut încheia fără un îndemn la pus mâna pe par după cea mai recentă aroganță comisă de premierul Ciolacu: a trimis un emisar la Trump, dar nu ne poate spune pe cine anume. Poftim? Exact! În acest val de surescitare am închis ediția de săptămâna asta, vă așteptăm și joia viitoare. Căci, fiind Joia Mare, așa cum ne-a atenționat unul dintre comentatorii din live-ul de azi, ar fi chiar păcat să nu avem - și să aveți - Judecată. Pe joia viitoare! Mulțumim! ---------------------------------------------------------------- Fiind un produs editorial al unor organizații de presă independentă - Dela0 și Centrul de Investigații Media (CIM) - Judecata de Acum se bazează pe suportul financiar al publicului. Ne puteți sprijini cu un abonament lunar prin patreon: www.patreon.com/judecatadeacum. Mulțumim!

12 apr 2025 - 2 h 14 min
episode Judecata de Acum - episodul 184 artwork
Judecata de Acum - episodul 184

O nouă dovadă, probă, argument pentru existența fraudei electorală comise în campania pentru prezidențialele anulate de anul trecut a venit, săptămâna din urmă, chiar de la vehiculul folosit întru fraudare: un raport de activitate al Tik-Tok. Compania își asumă culpa de a fi lăsat să zburde peste 27.000 de conturi fictive care, pe sub radar, au influențat campania electorală din noiembrie, sprijinindu-l pe independentul Georgescu, cel cu buget 0 pe hârtie, dar și pe Simion-galerie. Deci chiar tik-tok ne arată boții și tiriboții, cum le-ar spune premierul Ciolacu. Ei nu sunt decât o dovadă nouă că Georgescu a încălcat regulile „jocului electoral” aterizând în fruntea clasamentului turului 1, situație ce a dus la refacerea de la zero a scrutinului prezidențial. Dacă despre ei Ciolacu nu avea știință înainte de publicarea raportului rețelei chinezești, despre celelalte - conversațiile cu mercenarul-șef Potra despre bani și un Mercedes sau milionul lui Peșchir - avea datoria să știe. Și nu poate demonstra niciodată că, premierul țării fiind, nu știa de ele. Asta însă nu l-a oprit să declare, sfidând practic instituțiile statului pe care-l conduce, că anularea alegerilor a fost un abuz neîntemeiat pe dovezi. Trădare? Dacă nu juridic, penal, măcar una a misiunii sale de șef al Guvernului României noi zicem că ar cam fi. Într-o lume de boți și tiriboți, am constatat inteligență puțină și la mintea deloc artificială a poate celui mai deștept candidat pentru Cotroceni, Nicușor Dan. Am găsit inexplicabilă, aproape oricum am lua-o, nominalizarea lui Cătălin Predoiu drept potențial premier de către primarul matematician. Poate doar să fi avut vreun accent de pontism, afecțiunea aia care-și transformă orice urmă de coloană vertebrală în gelatină. Am închis ediția de azi doar după ce am conchis că Victor Ponta, pe care-l suspectăm de blat cu PSD, este marele pericol al scrutinului de peste fix o lună. Vă dorim campanie electorală ușoară tuturor! Noi vom fi aici, implacabil, și joi. ---------------------------------------------------------------- Fiind un produs editorial al unor organizații de presă independentă - Dela0 și Centrul de Investigații Media (CIM) - Judecata de Acum se bazează pe suportul financiar al publicului. Ne puteți sprijini cu un abonament lunar prin patreon: www.patreon.com/judecatadeacum. Mulțumim!

05 apr 2025 - 2 h 17 min
Super app. Onthoud waar je bent gebleven en wat je interesses zijn. Heel veel keuze!
Makkelijk in gebruik!
App ziet er mooi uit, navigatie is even wennen maar overzichtelijk.

Probeer 7 dagen gratis

€ 9,99 / maand na proefperiode.Elk moment opzegbaar.

Exclusieve podcasts

Advertentievrij

Gratis podcasts

Luisterboeken

20 uur / maand

Probeer gratis

Alleen bij Podimo

Populaire luisterboeken