
Dannelsesreisen
Podcast by Mottaket Media
Mitt navn er Per Erik Arnesen. Jeg er utdannet psykolog og har praktisert i 45 år, både som individual- og parteapepeut, men også som organisasjonspsykolog, lederutvikler og prosjektleder. I 2018 gav jeg ut boken «Å skape seg selv. Et psykologisk perspektiv på de syv dødssynder». I boken prøver jeg å vise hvordan de såkalte dødssyndene – stolthet, misunnelse, grådighet, sinne, lyst, likegyldighet og fråtseri spiller inn i dannelsen av vårt selv. Jeg prøver å vise hvordan denne selvdannelsen er blitt et vår tids viktigste personlige prosjekter. I denne podcasten som jeg har valgt å kalle Dannelsesreisen, fokuserer jeg på hvordan de såkalte kardinaldydene (utviklet av den katolske kirken i tidlig middelalder) har betydning for dette dannelsesprosjektet. Disse dydene er de 4 greske dydene fra antikken : måtehold, rettferd, mot og visdom samt de 3 teologiske dydene tro, håp og kjærlighet. Dannelsesreisen produseres av Mottaket Media.
Start 60 days free trial
99,00 kr. / month after trial.Cancel anytime.
All episodes
16 episodes
Professor i sosialpsykologi To-Johan Ekeland ved høgskolen i Volda har skrevet en rekke bøker innenfor psykologi, sist om Kommunikasjon i profesjonsutøving. Han er også svært opptatt av hvordan psykiatrien i Norge og verden har utviklet en biologisk diagnosekultur som gjør mennesker til objekter i møte med behandlingsapparatet.. Denne diagnosekulturen er også dypt sammenvevd med tilgang til behandling , økonomiske tiltak, sykemelding osv. I siste instans har dette perspektivet på mennesket også betydning for hvordan vi ser på psykisk utvikling, karakterutvikling og dannelse. Jeg har tatt turen til Volda for å samtale med ham om dette viktige temaet.

Denne episoden av Dannelsesreisen handler om klima, naturvitenskap og dannelse. Jeg har tatt turen til Universitetet i Oslo og besøker professor i biolog Dag O. Hessen. Han har skrevet en rekke fagbøker, ikke minst «Verden på vippepunktet» og er også opptatt av hvordan naturvitenskap kan bli sterkere integrert i dannelsesbegrepet. Han er bl.a. opptatt av naturvitenskapens betydning for vår kultur, vår tekniske utvikling og dermed for hele grunnlaget for vår økonomi og velferd. Men også viktigheten av å fremme sann kunnskap om klima og natur for å bli i stand til å løse de enorme klimautfordringer vi står overfor.

Denne episoden av Dannelsesreisen handler om hvordan vi som samfunn gjennom de siste 50 år har utviklet en angst for oppdragelse- og dannelse. Denne angsten viser seg ved at foreldre, lærere og andre autoritetspersoner i frykt for å være autoritære har abdisert fra sin posisjon som autoriteter. Til å snakke om denne utviklingen har jeg invitert professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, Arne Johan Vetlesen som sammen med Per Bjørn Foros har skrevet boken «Angsten for oppdragelse». Jeg stiller blant annet spørsmål som hvilken betydning grenser og motstand har i oppdragelsen, hva er forskjellen mellom utdannelse og dannelse, er kunnskap viktig for dannelse og hvilken betydning anstrengelse, forpliktelse og disiplin har i dannelsesprosessen?

Denne episoden av Dannelsesreisen handler om lesingens betydning for vår dannelse og spesielt barn og lesing. Til å samtale om dette tema har jeg invitert idehistoriker og forfatter Hilde Østby. Hun har skrevet en rekke bøker som «Kart over ensomheten», «Leksikon om lengsel» og nå sist «Jeg elsker Dickens». Hun er også en aktiv samfunnsdebattant og har bl.a skrevet en kronikk i Aftenposten om barn og lesing («Jeg har reist jorda rundt 80 ganger» - lørdag 8.juni 2024). I denne episode samtaler vi om spørsmål som: Hva er grunnen til at vi ser en nedgang i foreldre som leser for sine barn, hvorfor er det viktig å lese for barn, blir lesende barn lesende voksne, hvilken betydning har lesing for vår modning, vår utvikling og vår dannelse.

Denne episoden av Dannelsesreisen handler om vår avhengighet av mobil, skjerm og ikke minst sosiale medier og hvilken betydning denne avhengigheten har for vår psykologiske utvikling, vår karakter og vår dannelse. .Til å samtale om dette temaet har jeg invitert psykolog og foredragsholder John Petter Fagerhaug. Han har sett konsekvensene av det tyveriet av vår oppmerksomhet som jeg snakket med Lena Lindgren om i forrige episode og sett en tydelig nedgang i unge menneskers motstandsdyktighet og svakere karakterutvikling.
Start 60 days free trial
99,00 kr. / month after trial.Cancel anytime.
Exclusive podcasts
Ad free
Non-Podimo podcasts
Audiobooks
20 hours / month