
Medeltidsmusikpodden
Podcast von Medeltidsmusikpodden
Nimm diesen Podcast mit

Mehr als 1 Million Hörer*innen
Du wirst Podimo lieben und damit bist du nicht allein
Mit 4,7 Sternen im App Store bewertet
Alle Folgen
24 Folgen
I ett franskt manuskript från den senare delen av 1200-talet finns ett fåtal instrumentala melodier bevarade, mitt bland sånger av trouvèrer och trubadurer. I det här avsnittet tittar vi närmare på dem och jämför dem med Johannes de Grocheios beskrivningar av två instrumentala låttyper: estampie och ductia.

I det andra avsnittet om säckpipor pratar vi om hur säckpipan såg ut under olika delar av medeltiden och jämför detta med de vanligaste instrumenten som vi ser inom reenactment idag.

I det första avsnittet om medeltidens säckpipor beskriver vi hur en säckpipa fungerar och diskuterar instrumentets historia och spridning.

Under sommaren var Gustav tillsammans med sin bandkollega Karin Idung på en kurs i medeltida musik i den pittoreska staden Besalú. I det här avsnittet blir de intervjuade av Jesper och berättar om kursen, nya lärdomar, kulturkrockar och musikaliska förälskelser som de tagit med sig hem. Med i avsnittet är också Sara Degerfält som agerar antiexpert och ser till så att innehållet inte blir för nördigt.

För ett tag sedan blev vi kontaktade av Mads Kjöller-Henningsen som var med i vårt avsnitt om instrumentet skalmeja. Han hade ramlat över berättelsen om Roman de Fauvel och tyckte att vi borde göra ett avsnitt om denna. Sagt och (en ganska lång tid senare) gjort. Roman de Fauvel är en fabel från 1300-talets men det är också en samling av musik och lyrik på olika språk, i olika stilar och verket kan ha haft ett dunkelt syfte som satir eller propaganda mot kungen och hans närmaste krets. Vi har också hittat ett nytt "värdelöst" medeltida instrument. Återigen vill vi ursäkta det lite brusiga ljudet som vi jobbar på att få bort från framtida avsnitt.