Polder in de fik | BNR
Gratis podcast

Polder in de fik | BNRPodcast af BNR Nieuwsradio

Prøv gratisPrøv gratis i 7 dage, derefter 79,00 kr./måned

Met Polder in de fik proberen we vat te krijgen op de actualiteit, waarvan het lijkt alsof niets meer is zoals het was. Klimaatverandering, migratie, oorlog, polarisatie: ze brengen veel onzekerheid met zich mee. Angst voor de toekomst, wantrouwen ten opzichte van de overheid, spanningen tussen bevolkingsgroepen. Grote problemen hebben gevolgen voor dagelijkse verhoudingen – ook in Nederland. In de eerste reeks van Polder in de fik stond de vraag: ‘hoe veilig is Nederland?’ centraal. In de tweede reeks stellen we ons de vraag: ‘waarom zijn we zo bang?’ Er is veel onvrede en onbehagen, maar waarom eigenlijk en waarvoor dan? In zes afleveringen verkennen we concrete zorgen en belichten die vanuit verschillende hoeken, zoals klimaat, corruptie, anti-woke, vreemdelingen en dergelijke. En we onderzoeken wat angst eigenlijk is. Over de makers Hans Boutellier (1953) is een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper op het gebied van veiligheid, criminaliteit en sociale orde. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar, directeur en adviseur, en heeft veel gepubliceerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan maatschappij, beleid en wetenschap. Yarin Eski (1985) is universitair hoofddocent bestuurskunde en co-director van het Resilience, Security & Civil Unrest (ReSCU) Research and Innovation lab van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voordat hij naar de VU kwam, was hij senior lecturer aan de Liverpool John Moores University. Hij behaalde zijn PhD in 2015 aan de University of Glasgow en is een Fellow of the Higher Education Academy in het Verenigd Koninkrijk. Mirthe van der Drift (1993) is socioloog en programmamaker. Ze presenteert radioprogramma’s over actualiteit, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze vanuit een radiobus reportages in binnen en buitenland over persoonlijke verhalen bij het nieuws.

Denne podcast er gratis at lytte på alle podcastafspillere og Podimo-appen uden abonnement.

Alle episoder

12 episoder
episode 6. We zijn niet bang genoeg voor AI artwork
6. We zijn niet bang genoeg voor AI
In de zesde aflevering van 'Polder in de Fik' duiken we dieper in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) met de titel 'Angst voor AI'. Terwijl technologie zich steeds verder ontwikkelt, groeit ook de angst voor de invloed van AI op ons dagelijks leven. In deze aflevering onderzoeken we de angst voor hoe AI onze banen kan bedreigen, massawerkloosheid kan veroorzaken en zelfs tot een oorlog tussen mensheid en AI kan leiden. Let op: in deze aflevering komt kort het onderwerp zelfmoord ter sprake. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. We verkennen hoe AI niet alleen een zegen kan zijn door ons dagelijks leven te verbeteren, maar ook hoe het angst voor overname kan veroorzaken, en voor andere mogelijke potentieel verwoestende gevolgen van AI. Wetenschappers Yarin Eski en Hans Boutellier van de VU Amsterdam delen hun inzichten in deze materie. Met voorbeelden uit het onderwijs, de zorg en het bankwezen bespreken zij in hoeverre AI langzaam maar zeker zijn weg vindt naar alle aspecten van ons bestaan en duiden zij die AI angst. Over de makers  Hans Boutellier (1953) is een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper op het gebied van veiligheid, criminaliteit en sociale orde. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar, directeur en adviseur, en heeft veel gepubliceerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan maatschappij, beleid en wetenschap.  Yarin Eski (1985) is universitair hoofddocent bestuurskunde en co-director van het Resilience, Security & Civil Unrest (ReSCU) Research and Innovation lab van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voordat hij naar de VU kwam, was hij senior lecturer aan de Liverpool John Moores University. Hij behaalde zijn PhD in 2015 aan de University of Glasgow en is een Fellow of the Higher Education Academy in het Verenigd Koninkrijk.  Mirthe van der Drift (1993) is socioloog en programmamaker. Ze presenteert radioprogramma’s over actualiteit, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze vanuit een radiobus reportages in binnen en buitenland over persoonlijke verhalen bij het nieuws.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
23. apr. 2024 - 27 min
episode 5. Woke en anti-woke: bang voor elkaar artwork
5. Woke en anti-woke: bang voor elkaar
Woke! Wakker zijn is zowel rechts als links een thema. In de Amerikaanse burgerrechtenbeweging had het emanciperende betekenis, tegen racisme en discriminatie. Tegenwoordig staat het voor ‘alles wat naar links neigt’, zeker in de VS. Zelfs aandacht vragen voor het milieu wordt als ‘woke’ afgedaan. De ‘kwestie woke’ gaat over identiteitspolitiek, slachtoffermoraal en hypergevoeligheid. Woke is inzet van een culturele strijd rond diversiteit. We voelen ons al gauw gekrenkt in ‘wie we zijn en wat we voelen’. In het verzet tegen woke zien we dan weer de krenking die voortvloeit uit ‘de arrogantie’ van woke-activisten. Veel mensen willen niet als racist worden weggezet (zelfs als ze het overduidelijk zijn). We zijn steeds banger voor elkaar. Over de makers  Hans Boutellier (1953) is een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper op het gebied van veiligheid, criminaliteit en sociale orde. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar, directeur en adviseur, en heeft veel gepubliceerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan maatschappij, beleid en wetenschap.  Yarin Eski (1985) is universitair hoofddocent bestuurskunde en co-director van het Resilience, Security & Civil Unrest (ReSCU) Research and Innovation lab van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voordat hij naar de VU kwam, was hij senior lecturer aan de Liverpool John Moores University. Hij behaalde zijn PhD in 2015 aan de University of Glasgow en is een Fellow of the Higher Education Academy in het Verenigd Koninkrijk.  Mirthe van der Drift (1993) is socioloog en programmamaker. Ze presenteert radioprogramma’s over actualiteit, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze vanuit een radiobus reportages in binnen en buitenland over persoonlijke verhalen bij het nieuws.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
16. apr. 2024 - 31 min
episode 4. De klimaatspagaat artwork
4. De klimaatspagaat
In de vierde aflevering van 'Polder in de Fik' duiken we dieper in de complexiteit van klimaatverandering met de titel 'De Klimaatspagaat'. We onderzoeken waarom mensen bang zijn voor klimaatverandering, een relatief nieuwe angst die onze maatschappij beïnvloedt. Met wetenschappers Yarin Eski en Hans Boutellier van de VU bespreken we de zorgen en afwegingen die ontstaan bij het omgaan met dit urgente vraagstuk. Van de impact op ondernemers, boeren en vissers tot de politieke verdeeldheid en de rol van angst in ons dagelijks leven, we verkennen verschillende complexe aspecten van de klimaatspagaat. Hoe beïnvloedt deze angst ons gedrag en hoe we kunnen omgaan met de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt? Wil je weten wat we daarover te zeggen hebben, luister dan nu naar onze discussie over angst, hoop en de toekomst van onze planeet.  Over de makers  Hans Boutellier (1953) is een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper op het gebied van veiligheid, criminaliteit en sociale orde. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar, directeur en adviseur, en heeft veel gepubliceerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan maatschappij, beleid en wetenschap.  Yarin Eski (1985) is universitair hoofddocent bestuurskunde en co-director van het Resilience, Security & Civil Unrest (ReSCU) Research and Innovation lab van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voordat hij naar de VU kwam, was hij senior lecturer aan de Liverpool John Moores University. Hij behaalde zijn PhD in 2015 aan de University of Glasgow en is een Fellow of the Higher Education Academy in het Verenigd Koninkrijk.  Mirthe van der Drift (1993) is socioloog en programmamaker. Ze presenteert radioprogramma’s over actualiteit, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze vanuit een radiobus reportages in binnen en buitenland over persoonlijke verhalen bij het nieuws.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
09. apr. 2024 - 36 min
episode 3. Bang voor de overheid artwork
3. Bang voor de overheid
In aflevering 3 zoomen we in op het groeiend wantrouwen ten opzichte van de overheid. In uiterste vorm zien we anti-institutioneel extremisme, complottheorieën en een groeiend aantal soevereinen (die geen belasting meer willen betalen en zich afwenden van de samenleving). In het wantrouwen zitten – volgens onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut – enkele narratieven besloten, samen te vatten als: ‘ze zien ons niet’, ‘wij zien hen niet’ en ‘ze kunnen het niet’. Verschillende motieven komen samen.  De coronacrisis heeft een impuls gegeven aan het complotdenken. Er is een sfeer ontstaan waarin de politieke bestuurscultuur kan worden geframed als ‘totalitair’. Dit heeft vooral te maken met de kongsi tussen politieke macht en wetenschappelijke waarheidsclaims. Wantrouwen ten opzichte van de overheid is misschien wel een overkoepelende noemer bij de vraag ‘waar zijn we bang voor?’   In deze 3de aflevering van het tweede seizoen van de podcast “Polder in de Fik” gaan Prof. Hans Boutellier en Dr. Yarin Eski in gesprek over angst voor de macht. Die angst is van alle tijden en vaak met goede redenen. In feite gaat het om angst voor de willekeur van de macht. In principe is ‘de rechtsstaat’ erop gericht ‘machten’ te beperken en zwakkeren te beschermen. Dat kan gaan om macht van de staat, of van het kapitaal, maar ook van het volk (de democratisering is altijd gepaard gegaan met angst voor de macht van ‘het grauw’).   In deze tijd lijkt een nieuw soort angst te zijn ontstaan voor de almacht van ‘het systeem’. Er komen vele sentimenten in samen, vaak gepaard gaande met regelrechte haat tegen ‘instituties van de elite’: de media, de wetenschap, de overheid – in toenemende mate gekoppeld aan ‘links’. Wat zijn de gevolgen daarvan en hoe nu verder?  Over de makers  Hans Boutellier (1953) is een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper op het gebied van veiligheid, criminaliteit en sociale orde. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar, directeur en adviseur, en heeft veel gepubliceerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan maatschappij, beleid en wetenschap.  Yarin Eski (1985) is universitair hoofddocent bestuurskunde en co-director van het Resilience, Security & Civil Unrest (ReSCU) Research and Innovation lab van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voordat hij naar de VU kwam, was hij senior lecturer aan de Liverpool John Moores University. Hij behaalde zijn PhD in 2015 aan de University of Glasgow en is een Fellow of the Higher Education Academy in het Verenigd Koninkrijk.  Mirthe van der Drift (1993) is socioloog en programmamaker. Ze presenteert radioprogramma’s over actualiteit, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze vanuit een radiobus reportages in binnen en buitenland over persoonlijke verhalen bij het nieuws.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
02. apr. 2024 - 34 min
episode 2. De migratie-obsessie artwork
2. De migratie-obsessie
In deze tweede aflevering van onze podcast Polder in de Fik (seizoen 2) verkennen we de diepgewortelde obsessie met migratie en hoe deze onze samenleving beïnvloedt. Er lijkt sprake van een complexe dynamiek van migratie en hoe deze historisch is veranderd. Onderzoek toont aan dat een meerderheid van de Nederlanders het aantal asielmigranten wil verminderen. Politieke partijen lijken dit sentiment te versterken door met migratie, maatschappelijke angst in te boezemen. Door te duiken in de politieke dimensie van migratie, waarbij verschillende angsten samenkomen, variërend van veiligheid tot economische zekerheid en xenofobie, staan we onder andere stil bij de politisering van migratie-angst. Wat is de rol ervan in het maatschappelijk debat? We kijken ook naar de behoefte aan controle over ons eigen leven en de angst voor verlies van identiteit en bestaanszekerheid, en hoe dat allemaal ons gedrag rond migratie beïnvloedt. Wat zegt die angst? Zijn er misschien nog diepere, existentiële angsten en problemen in de samenleving? Over de makers Hans Boutellier (1953) is een vooraanstaande Nederlandse wetenschapper op het gebied van veiligheid, criminaliteit en sociale orde. Hij heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als hoogleraar, directeur en adviseur, en heeft veel gepubliceerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan maatschappij, beleid en wetenschap. Yarin Eski (1985) is universitair hoofddocent bestuurskunde en co-director van het Resilience, Security & Civil Unrest (ReSCU) Research and Innovation lab van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Voordat hij naar de VU kwam, was hij senior lecturer aan de Liverpool John Moores University. Hij behaalde zijn PhD in 2015 aan de University of Glasgow en is een Fellow of the Higher Education Academy in het Verenigd Koninkrijk. Mirthe van der Drift (1993) is socioloog en programmamaker. Ze presenteert radioprogramma’s over actualiteit, wetenschap, kunst en cultuur. Daarnaast maakt ze vanuit een radiobus reportages in binnen en buitenland over persoonlijke verhalen bij het nieuws.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
26. mar. 2024 - 31 min
En fantastisk app med et enormt stort udvalg af spændende podcasts. Podimo formår virkelig at lave godt indhold, der takler de lidt mere svære emner. At der så også er lydbøger oveni til en billig pris, gør at det er blevet min favorit app.
Rigtig god tjeneste med gode eksklusive podcasts og derudover et kæmpe udvalg af podcasts og lydbøger. Kan varmt anbefales, om ikke andet så udelukkende pga Dårligdommerne, Klovn podcast, Hakkedrengene og Han duo 😁 👍
Podimo er blevet uundværlig! Til lange bilture, hverdagen, rengøringen og i det hele taget, når man trænger til lidt adspredelse.

Tilgængelig overalt

Lyt til Podimo på din telefon, tablet, computer eller i bilen!

Et univers af underholdning på lyd

Tusindvis af lydbøger og eksklusive podcasts

Ingen reklamer

Spild ikke tiden på at lytte til reklamepauser, når du lytter til Podimos indhold.

Det får du

Ubegrænset adgang til eksklusive podcasts
Ingen reklamer
20 timers lydbøger / måned
Efter prøveperioden kun 79,00 kr. / måned. Ingen binding.

Andre eksklusive shows

  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows

Populære lydbøger

  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger

Andre eksklusive shows

  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows
  • Andre eksklusive shows

Populære lydbøger

  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger
  • Populære lydbøger