
Re:formera-podden
Podcast by Magnus Persson
I Re:formera Podden tar prästen och inspiratören Magnus Persson med dig i spännande möten och samtal med olika gäster från hela kyrkans värld. Här blandas erfarenheter av och nyfikenheten på alla de rikedomar som finns inom kyrkans olika traditioner i ett engagerat samtal om ”helkyrklighet”. Tillsammmans med sina gäster tänker Magnus högt och gör olika spaningar när de tar sig an aktuella ämnen som berör kyrka, tro och teologi. Infallsvinkeln är att försöka fördjupa och förvalta, förnya och förena skatterna från kyrkans olika traditioner. Frikyrklighet eller folkkyrklighet, högkyrklighet eller lågkyrklighet? Risken med olika etiketter och allt för tydliga avgränsningar är att det till slut enbart leder till halvkyrklighet. Kan man tänka både och istället för antingen eller? Podden produceras av Re:formera i samarbete med EFS Sverigeavdelning. För mer information och kontakt: https://reformera.net/om-oss/
Start 3 days free trial
99,00 kr. / month after trial.Cancel anytime.
All episodes
240 episodes
Judith Fagrell är präst i Skara domkyrkopastorat och skriver sedan många år om kyrkan i bland annat tidskriften Pilgrim, tidningen Dagen, Kyrkans tidning och SPT. Just nu aktuell med boken “Att söka rötter - ett teologiskt svar på Svenska kyrkans kris”. Idag fortsätter Judith samtalet med Magnus om rörelsen bland ungdomar som söker sig till kyrkan. Judith skriver: »Om vi inte vill ha en kyrka som lever i evig adolescens måste vi odla självkritik, och i det ingår att problematisera vår självbild. Vem inkluderas i det kyrkliga "viet"? Det exklusiva "viet" får till och med mig, som är präst, att ibland fundera på om jag tillhör – är det då så konstigt att våra unga scrollar vidare till något mer greppbart, inrutat, inbjudande?«

Det är dags för ett nytt teologiskt forum tillsammans med Johannelundteologerna Tomas Nygren och Stefan Lindholm. Vi fortsätter samtalet om ungdomar, radikalisering och sanningsbegreppet – vad är objektiv och subjektiv sanning när det kommer till den kristna läran och bekännelsen? Vilka livslögner har vår generation köpt och gjort till sanningar och hur avslöjar man dem? Hur skapar vi sammanhang med både rymlighet och tydlighet?

Efter en ofrivillig paus är vi tillbaka och tar tag i vårens stora snackis! Helena Cashin, EFS kommunikationschef och Budbärarens chefredaktör är tillbaka och samtalar med Magnus om ungdomar som flockas till kyrkan och kyrkans ibland oförberedda eller ängsliga mottagande. Debatten pågår som bäst och har uppmärksammats långt utanför kyrkans egna forum. Samtalet är viktigt och här finns flera viktiga perspektiv att ta hänsyn till. Kanske framförallt att en föräldralös kyrka förmodligen alltid kommer förbli barnlös.

Det är återigen dags för teologisk verkstad och idag samtalar Tomas, Stefan och Magnus om begreppsparet lag och evangelium. Martin Luther behandlade frågan ingående och det är ett av hans viktiga bidrag. Luther menade: »Skillnaden mellan lag och evangelium är den kristna trons främsta kännetecken. Alla som räknar sig som kristna bör känna till och kunna redogöra för denna skillnad. Annars kommer man blanda ihop dem och inte att känna till och bevara någondera, varken det ena eller det andra.« Hur kan vi förstå och kommunicera lag och evangelium i vår tid och vilken tröst kan det skänka eller vilka potentiella problem kan det skapa?

Pastor Simon Holst från Bet:L i Skövde gästar dagens avsnitt och med utgångspunkt i hans senaste text i Tidningen Dagen samtalar han med Magnus om missiologi för vår tid. En negativ värld behöver inte vara något negativt för kyrkan, utan kan bli tvärtom bli till en guldålder för de kyrkor som vågar stå för och predika ett frimodigt evangelium, lyder Simons spaning. Utifrån tre tids epoker som i texten kallas för positiv värld, neutral värld och negativ värld diskuterar Magnus och Simon hur kyrkan kan finna ett lämpligt och gångbart föredöme i profeten Daniel som verkade i Babylon.
Start 3 days free trial
99,00 kr. / month after trial.Cancel anytime.
Exclusive podcasts
Ad free
Non-Podimo podcasts
Audiobooks
20 hours / month