Zelfspodcast
Podcast by Tonny Media
All episodes
413 episodesSander kreeg een gele envelop op de mat. Dreigingsniveau in Zweden? Hup, de kelder in! In deze aflevering behandelen we een blokje Scando, want het nieuws uit het Hoge Noorden is allesbehalve gezellig. Onze correspondent Scandinavië meldt: Finland en Zweden – ooit zo vreedzaam – zetten zich schrap. Rusland schuift steeds dichterbij. Poetin flexeert als een bad guy uit een B-film. We hebben behoefte aan helden! Maar waar zijn ze? De types van vroeger die óf de wereld redden óf er onbedoeld nog een schepje bovenop doen? Denk aan Grant, de “stupid person” die toch vaak verrassend de juiste man bleek. Of de trans-Atlantische held: een kluns, stout, maar net charmant genoeg om iedereen mee te krijgen. En Sander en Jaap? Ach, die hebben nooit de top gehaald, maar misschien hebben we ze nu wel keihard nodig. Of we het hiermee redden? Dat zien we dan wel weer.
Zondagrijders bestaan. Mensen die 10 à 20 km/u rijden, ze zijn over het algemeen geen vrienden van Tante Jaap. Al heeft hij er wél een: Sanueeltje, vriend en tevens partner in deze wereldse podcast. Want Tante Sanueel is uit de bocht gevlogen in het Noorse landschap met de XC40 en heeft bijna een groep rendieren geschept. Hoe geloofwaardig dit verhaal is, valt te betwisten. Enfin, door naar de inhoud. Het wel en wee van afgelopen week: Jaap is hondsberoerd, maar wat moet Nederland zonder de duiding van de heren? Dus hij vermant zich, neemt plaats achter de microfoon en is klaar om alles te analyseren voor de luisteraar. We beginnen met de bijna-val van het kabinet. Het droomkabinet lijkt het niet helemaal te redden; afgelopen weekend overleefden ze ternauwernood. Maar hoe nu verder? Zou de terugkeer van Omtzigt de rust weer brengen? En dan: de bokswedstrijd van de eeuw. 60 miljoen mensen keken ernaar, maar Sander en Jaap niet. Waar ging het nou eigenlijk om? Juist, om geld. 40 miljoen voor de boksers en om de jurk van Jutta Leerdam, die spannender was dan de wedstrijd zelf. Het was een weekend waarin veel klappen vielen, zowel in de politiek als in de ring. Het kan verkeren!
Sander en Jaap kunnen weer in hun handen knijpen deze week. Hun gast is een fonkelnieuw mediafiguur, nog maar net uit het bubbeltjesplastic en meteen, hop, via De Slimste Mens het publieke bewustzijn ingesprongen met een lekkere plons. Frida Boeke werkte vroeger gewoon nog voor de marketingafdeling van Heineken, maar na een paar jaar in de hopdampen te hebben gezeten begon haar pen te jeuken. Inmiddels kwetteren toetsenbord en ganzenveer op volle toeren. Ze columneert voor bijvoorbeeld het FD, maakte podcasts over onder andere taal, en schreef een boek over het werkende leven. Bij dat laatste cv-puntje fronsen Jaap en Sander de wenkbrauwen: hoe is dat nou, werken? Nu is hét moment om energie te besparen. Beter voor je portemonnee én voor de aarde kijk op www.zetookdeknopom.nl wat jij kan doen! 🎙 Geproduceerd door Tonny Media 💙 Volg ons op Instagram & TikTok 🎧 Zelfspodcast luister je iedere dinsdag en vrijdag exclusief op Podimo. Nu 30 dagen gratis
Jaap kreeg deze week flink tegengas van zijn eigen kroost. Een scheldwoord hier, een lelijk woord daar—allemaal opgepikt van YouTube en Instagram. Het is echt schokkend wat er rondgaat in dat online riool. Neem nou een platform als Cest Mocro: hét schoolvoorbeeld van een conservatief kanaal waar niemand verantwoordelijk wordt gehouden voor het dele van informatie, want de mensen achter het account blijven lekker anoniem. Als Lientje niet alleen Cest Mocro had aangepakt, maar strengere moderatie op álle platforms had bepleit, had ze misschien wat Kamerleden meegekregen. Helaas heeft ze dat niet gedaan. Het probleem is dat Tante Lien pleit voor minder desinformatie, terwijl haar partij fundamenteel draait op desinformatie en onderbuikgevoelens. In de regio Valencia zijn al zo'n 200 mensen overleden door overstromingen. Het kwalijke aan de situatie is dat regiopresident Carlos Mazón tot 17:30 aan de paella, gazpacho en cerveza’s zat, terwijl hij beweerde dat hij om 17:00 uur in crisisoverleg zat. Dat bleek dus niet waar te zijn. Het gevolg was een protest van zo’n 130 duizend mensen die met modder aan het gooien waren. Wat opvalt, is dat politici over de hele wereld natuurrampen zien als een kans om het volk voor zich te winnen. Het is een perverse cyclus van radicaal-rechts en rampen, die wordt gebruikt om de overheid verder uit te hollen. Het is een drama op drama.
Amsterdam was afgelopen week wereldnieuws. Hoe heeft het zover kunnen komen? Dat die wedstrijd gewoon doorging... Het lag toch wel heel gevoelig, dat zag iedereen aankomen. Berichtgeving alom, maar geen media ter plaatse. En wat je nu krijgt, is een scheve schoolplein-discussie die nergens toe leidt. Het ruikt misschien naar een pogrom, maar dat woord moeten we hier toch echt niet gebruiken. De rellen leverden Wilders een nog betere stok om mee te slaan. Polarisatie is goed in een democratie maar polariseren en mensen bewust tegen elkaar opzetten niet. Als er mensen tegenover elkaar moeten staan, zijn het Trump en Musk. Die twee vormen inmiddels een team. Sinds Musk Twitter heeft overgenomen, gebeuren er enge dingen: verkiezingsbeïnvloeding, Trump gesupport en gespekt, en dat heeft ertoe geleid dat we binnenkort een extra totalitair leider hebben op deze aardkloot. Sommigen zijn verrast door dit hele spektakel, maar tante Sannie niet. Als verfijnd filmkenner zag hij dit allang aankomen. Hollywood heeft ons immers al vaak genoeg laten zien hoe dit afloopt.
Available everywhere
Listen to Podimo on your phone, tablet, computer or car!
A universe of audio entertainment
Thousands of audiobooks and exclusive podcasts
No ads
Don't waste time listening to ad breaks when listening to Podimo's content.