Hitlers Æselører - podcast

Hitlers Æselører

94% likes this
8,641 subscribers

Det er over 75 år siden, Danmark blev befriet 5. maj 1945, men interessen er bestemt ikke aftagende. Der udkommer stadigt flere bøger om Anden Verdenskrig, og de går som varmt brød. Interessen for de seks skæbnesvangre år vil simpelthen ikke dø. Siden 2015 har Jarl Cordua  givet sit bidrag til de mange interesserede lyttere, unge som gamle, mænd som kvinder med programrækken »Hitlers Æselører«. I hver udsendelse har Cordua en forfatter til en aktuel eller vigtig bog om Anden Verdenskrig i studiet, og sammen kaster de lys på alt  fra besættelsestidens Danmark, krigen på Østfronten, slagduellerne på verdenshavene, krigen i Stillehavsregionen, i Middelhavet og andre steder. Perspektiverne skifter fra program til program, men det handler altid om den mest blodige konflikt og hidtil største tragedie  i menneskehedens historie.

Listen to unlimited podcasts and audio books

Already more than 250.000 members

Podcasts & Audiobooks – all in one app

Try for free – cancel anytime


Get 30 days free, then DKK 59/month. Cancel anytime

Use PayPal or Credit Card.

Latest episodes

Show all
Danske SS-soldater deltog i massakre på jøder
15/6 2022

Danske SS-soldater deltog i massakre på jøder

Danmark kom generelt ud af Den Anden Verdenskrig med et pænt ry. Ikke mindst fordi mange danskere hjalp vores jødiske landsmænd med at flygte til Sverige. Knapt så prangende fremstår vi, når vi skal forholde os til den kendsgerning, at 6.000 danskere meldte sig til Waffen-SS for at gå i tysk krigstjeneste i. Mange af de frivillige deltog desuden i nazisternes mord på jøder eller var som minimum vidne til SS’s mordkampagner, der tit fandt i de erobrede dele af Østeuropa og i de fangelejre, nazisterne drev. Her har det dog ofte været svært at føre bevis for danskeres konkrete medvirken. Dokumentationen er betydeligt mere overbevisende, når det gælder det konkrete mord på 200 jøder, som skete på den kaserne nær den østrigske by Graz, hvor danske SS-soldater i marts-april 1945, var indkvarteret. Her enten bevidnede eller deltog danskere i mindst én massakre på jøder, som tyskerne havde tvunget til slavearbejde. I årevis har oplysninger om myrderierne været henlagt i mørket, fordi danske myndigheder manglede viden herom. Selv tav de danske SS’ere tav om ugerningerne, som de enten deltog i eller var vidne til. I bogen ”Den Sidste Forbrydelse”, tager forfatteren Martin Q Magnussen os tilbage til en uhyggelig fortid, der afdækker de danske SS-soldater krigsforbrydelser, som først for nyligt er blevet afdækket for en dansk offentlighed. Forfatteren er med i dette afsnit nr. 100, der dermed er en jubilæumsudgave af ”Hitlers Æselører”. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

1h 4m
Briternes fiasko i Norge 1940
18/5 2022

Briternes fiasko i Norge 1940

Da ”Operation Weserübung” blev iværksat den 9. april 1940 overfaldt Nazityskland Norge og undervejs blev også Danmark besat. Med denne dristige operation, der involverede alle tre værn værnemagten, Luftwaffe og Kriegsmarinen kom Hitler de allierede lande - Storbritannien og Frankrig - i forkøbet. For briterne havde selv i nogen tid lagt planer for militære operationer i Norge og Sverige med henblik på at standse transporten af krigsvigtig svensk jernmalm til Tyskland, der om vinteren blev udskibet fra havnen i Narvik og beliggende kun få kilometer fra den svenske grænse. Nu måtte man gøre noget, mente regeringen i London. Det kom derfor til indsættelse af allierede, overvejende britiske, styrker i Norge blandt andet i og omkring den nordnorske havneby Narvik, der ellers indledningsvist havde overgivet sig til tyske tropper. Allierede styrker udkæmpede dog senere sammen med den norske hær flere mindre slag om byen med tyskerne, som endte med at overgive sig til de allierede. Forinden havde Royal Navy under to søslag i Narvik-fjorden nedkæmpet hele 10 tyske destroyere. Til trods for disse sejre blev indsatsen en fiasko, og de allierede måtte fortrække fra Norge allerede den 8. juni 1940 efter kun to måneders indsats. Hvorfor endte det på denne måde? Leder man efter årsagerne til fiaskoen, så skal de i mindre grad søges på slagmarken, men snarere findes hos de ansvarlige politikere og militære planlæggere i London. For her evnede man hverken at tænke strategisk eller føre sine egne idéer ud i livet, når det kom til stykket. Det mener i al fald den britiske officer og historiker John Kiszely, der har beskrevet historien i bogen “Anatomy of campaign – The British fiasco in Norway 1940”, der er udkommet på engelsk på Cambridge University Press. I programmet medvirker seniorforsker, historiker og rigsantikvar Steen Andersen, der selv har beskrevet perioden i sin bog ”Der er intet foruroligende om Danmark”. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

1h 31m
Tyskeres masseselvmord i 1945
6/5 2022

Tyskeres masseselvmord i 1945

Titusinder af tyskere begik selvmord i ugerne omkring Det Tredje Riges undergang. Nazitysklands krigsforbrydere herunder ganske mange generaler tog gift eller skød sig. Men også almindelige tyskere blandt dem især voldtagne og krænkede kvinder hængte sig selv fra træer eller lod sig drukne i floder. Tit tog de også deres børn med sig i døden. Selvmordsepidemien fulgte i sporene på den fremrykkende sovjetiske hær. Da den nåede til den østtyske provinsby Demmin, begik 1000 civile herefter selvmord. I bogen ”Lov mig, at du skyder dig selv” beretter den tyske historiker Florian Huber om masseselvmordene blandt almindelige tyskere og prøver at give nogle forklaringer på tragedien. Begik tyskere selvmord på grund af regimets propaganda eller reel frygt for de mange overgreb på civilbefolkningen, som vi i dag ved fandt sted? Var der en følelse af personlig skyld, skam eller bare en udbredt depression over udsigten til ”Tusindårsrigets” endeligt? Eller er selve nazismens solide greb om den tyske befolkning hovedforklaringen? I programmet medvirker historiker, forfatter og lektor ved Roskilde Universitet Claus Bundgaard Christensen See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.

55m