Technology & scienceHealth & personal development
Østrogenial - podcast

Østrogenial

75% likes this
2,449 subscribers

Østrogenial er en podcast om kvinder og kvindekroppen udarbejdet af kvinder med en stærk faglig baggrund inden for lægevidenskab og sygepleje. Vi ønsker at aftabuisere og afmystificere kvindekroppen og hylde den for alle den evner, muligheder og forskelligheder.

Latest episodes

Show all
#22 Fertilitet - Med Søren Ziebe
27/11 2020

#22 Fertilitet - Med Søren Ziebe

FERTILITET OG FERTILITY AWARENESS Vi har i dette afsnit besøg af klinikchef Søren Ziebe fra fertilitetsafdelingen på Rigshospitalet. I dette afsnit gennemgår vi ikke fertilitetsbehandlinger, men snakker om fertilitet generelt. For hvornår er det man kan blive gravid, hvordan ser ens fertilitet ud i forhold til ens alder, og hvordan ser det ud med fertiliteten i Danmark og i det danske samfund? Hvad påvirker den og hvad kan vi egentlig selv gøre for at forbedre vores individuelle fertilitet – for kan man overhovedet det? Hvem eller hvad skal have indflydelse på hvornår vi skal have børn? Og om vi overhoved skal have børn? Det er nogle af de spørgsmål vi stiller. Hør også om fænomenet “social freezing”, om hvorfor man ikke skal vente for længe med at få børn og hvorfor arbejdslivet burde tilrettelægges livets cyklus og ikke omvendt. Vi snakker med Søren om etik og moral inden for fertilitetsområdet og om hans begrundelse for, hvorfor han har været med til at ændre på måden vi omtaler fertilitetsbehandling, nemlig fra at kalde det ”kunstig befrugtning” til det nyere ”assisteret reproduktion”. Hvis du vil se den kurve som Søren i podcasten kalder “Den mest deprimerende kurve”, så gå ind på vores Instagram eller Facebook, hvor vi har lagt et billede op af den. Dette fertilitetsafsnit er også vores sidste afsnit inden vi går på juleferie. Men vi vender stærkt tilbage til næste år med nye afsnit om flere spændende emner, og vi glæder os! Vi lyttes ved i det nye år! STØT VORES ARBEJDE MED PODCASTEN! Brug rabatkoden "genial" og spar 10% på hele dit køb hos Peech: https://peech.dk/ [https://peech.dk/] Brug rabatkoden "Genial" og spar 10% på hele dit køb hos Organic Basic: https://dk.organicbasics.com/ [https://dk.organicbasics.com/] Brug linket zetland.dk/genial og få 2 måneders abonnement hos Zetland for kun 50 kr.: https://www.zetland.dk/kampagne/genial [https://www.zetland.dk/kampagne/genial] Brug rabatkoden "Genial" og få en måneds gratis læsning og lytning hos Mofibo: https://mofibo.com/dk/da/ [https://mofibo.com/dk/da/]

1h 17m
#21 Østrogenial x Kussesumpen - Med Karen Dich og Jacobe Orry
13/11 2020

#21 Østrogenial x Kussesumpen - Med Karen Dich og Jacobe Orry

Så er det blevet fredag og det betyder et nyt afsnit af Østrogenial ✨ Denne uges afsnit er et lidt anderledes specialafsnit, for vi har nemlig besøg af Karen Dich og Jacobe Orry, to af kvinderne bag teaterstykket “Kussesumpen 2”. Vi taler om at være kvinde i 2020, med udgangspunkt i tematikker fra stykket. Vi dykker ned i de forestillinger man kan have om “det gode liv”, og om hvor man så sig selv når man var blevet 30, da man var i 20'erne. Vi taler om seksualitet, fantasier og porno, og så tager vi en snak om fødsler og moderskab - og al den skam der følger med. Så lyt med når vi vender alt fra feminisme til "voldtægtsfantasier" i dette afsnit af Østrogenial. God lyttelyst! STØT OS! Brug rabatkoden "genial" og spar 10% på hele dit køb hos Peech: https://peech.dk/ [https://peech.dk/] Brug rabatkoden "Genial" og spar 10% på hele dit køb hos Organic Basic: https://dk.organicbasics.com/ [https://dk.organicbasics.com/] Brug linket zetland.dk/genial og få 2 måneders abonnement hos Zetland for kun 50 kr.: https://www.zetland.dk/kampagne/genial [https://www.zetland.dk/kampagne/genial] Brug rabatkoden "Genial" og få en måneds gratis læsning og lytning hos Mofibo: https://mofibo.com/dk/da/ [https://mofibo.com/dk/da/] Det er ved at du kære lytter støtter os, at vi kan fortsætte med at lave Østrogenial.

1h 3m
#20 Klamydia
30/10 2020

#20 Klamydia

I dette afsnit af Østrogenial skal det handle om den berømte og berygtede bakterie – klamydia! Den mest udbredte bakterielle kønssygdom i Danmark. Den er berygtet for de manglende symptomer den giver og berømt, fordi rigtig, rigtig mange mennesker har haft den eller har den uden at vide det. I dette afsnit forklarer vi, hvad det er for en bakterie og hvordan den smitter. Kan det være rigtigt, at man kan få klamydia i øjet? Og kan man blive smittet ved at gå i sauna, offentlige toiletter eller ved at dele håndklæde? Og så har vi krydret afsnittet med en masse af jer lytters gode, søde og sjove historier omkring klamydia. I kan godt glæde jer! Rigtig god lyttelyst. STØT OS! Brug rabatkoden "genial" og spar 10% på hele dit køb hos Peech: https://peech.dk/ [https://peech.dk/] Brug rabatkoden "Genial" og spar 10% på hele dit køb hos Organic Basic: https://dk.organicbasics.com/ [https://dk.organicbasics.com/] Brug linket zetland.dk/genial og få 2 måneders abonnement hos Zetland for kun 50 kr.: https://www.zetland.dk/kampagne/genial [https://www.zetland.dk/kampagne/genial] Brug rabatkoden "Genial" og få en måneds gratis læsning og lytning hos Mofibo: https://mofibo.com/dk/da/ [https://mofibo.com/dk/da/] Det er ved at du kære lytter støtter os, at vi kan fortsætte med at lave Østrogenial.

1h 5m
#19 PCOS - Del 3 feat. Emily Salomon
16/10 2020

#19 PCOS - Del 3 feat. Emily Salomon

I dette afsnit af Østrogenial har vi besøg af blogger og mor Emily Salomon, til en snak om livet med PCOS og om hvordan hun har tacklet sin PCOS med bl.a. kost, motion og fokus på stress. I forbindelse med PCOS Awareness Month udarbejdede vi to afsnit om PCOS og slutter nu af med en snak med en kvinde, der har haft det tæt inde på livet. Vi snakker om, hvordan Emily valgte at tage sin fertilitet i egen hånd efter hendes krop blev presset til det yderste til en inseminationsbehandling, hvor hendes æggestokke havde svært ved at følge med og reagere på medicinen. Og vi tager en snak om de tanker og følelser man som kvinde med PCOS har bl.a. når man bliver mødt af sundhedsvæsenet med ”her har du en pakke p-piller, vi ses når du skal være mor!”. Og så kommer Emily med en anbefaling som hun selv ville have ønsket hun havde kendt før hun gik i gang med at forsøge at blive gravid. Rigtig god lyttelyst! STØT OS! Zetland: Brug koden "Genial" og få 2 måneders abonnement uden binding for kun 50 kr. Organic Basic: Brug koden "GENIAL" og spar 10% på hele dit køb. Mofibo: Brug koden "Genial" og få 30 dages gratis lytning og læsning. Peech: Brug koden "genial" og spar 10% på hele dit køb.

1h 7m
#18 Ægdonation
2/10 2020

#18 Ægdonation

ÆGDONATION - Så er fredagens afsnit klar til jer, nemlig om ægdonation. Og godt nok er det langt, men vi lover det er hele lyttetiden værd, for vi har både besøg af overlæge Kirsten Tryde og sygeplejerske Charlotte Gade fra Rigshospitalets ægdonationsteam, og af Sanne Brix som har doneret æg hele 4 gange. Ved at lytte får i bl.a. svar på hvem der kan blive ægdonor, hvilke kvinder det er der har brug for æg og modtager æg. Vi taler om den store mangel på æg og at der er helt op til 2 års ventetid på at modtage æg. Vi snakker om hele processen, lige fra at skulle stikke sig selv med hormoner til at få tage æg ud. Og så får vi en god snak omkring alle de overvejelser man som kvinde der overvejer at donerer æg kan gøre sig samt de etiske overvejelser der ligger omkring ægdonation. Og hvis du har fået vagt din nysgerrighed kan du altid ringe og få en helt uforpligtende samtale med sygeplejerskerne i Rigshospitalets ægdonationteam på tlf. 35 45 69 82. Rigtig god lyttelyst og god weekend!

1h 39m
#17 PCOS - Del 2
18/9 2020

#17 PCOS - Del 2

Så kommer del 2 af vores PCOS kavalkade, som led i at september er PCOS awareness Month! I dette afsnit fortæller vi hvad man ved om årsagerne til PCOS, og kigger i et evolutionsmæssigt perspektiv på, hvorfor et syndrom der kan medføre subfertilitet bliver ved med at eksistere. Vi tager også en snak om behandlingsmulighederne for PCOS, og kommer bl.a. ind på, hvorfor permanent hårfjerning med laser måske ikke altid er så permanent, når man har PCOS - samt hvilken indflydelse kost kan have. Og så er afsnittet krydret med vores egne erfaringer og historier fra livet med PCOS. Og så kan det være at dette ikke bliver det sidste afsnit om denne hormonelle syndrom... God lyttelyst og god weekend! Har lyst til at prøve Zetland i to måneder for 50 kr. så gå ind på på zetland.dk/genial Brug koden GENIAL for at få 10% rabat på hele dit køb hos Organic Basics. https://organicbasics.com/ Også tak til Mofibo. Prøv en gratis måned ved at bruge koden ‘genial’ så støtter i også vores arbejde med podcasten.

1h 7m
#16 PCOS - Del 1
4/9 2020

#16 PCOS - Del 1

SÅ er vi E N D E L I G tilbage 🙌 Og vi har glædet os! September måned er "PCOS Awareness Month", så derfor handler månedens to afsnit selvfølgelig om PCOS - som er forkortelsen for PolyCystisk Ovarie Syndrom. I får 1. del i dag og 2. del om 14 dage. I 1. Del kan i bl.a. høre om symptomerne på PCOS, hvilke diagnosekriterier der er, samt de klassiske symptomer OG de alternative måder, hvorved PCOS manifesterer sig hos kvinder og hvor man stadig skal huske at tænke PCOS, . Vi tager også et dyk ned i PCOS-historien og tager jer tilbage til renæssancen. Og så svarer vi på mange af jeres gode spørgsmål - bl.a. om hvad det nu lige er forskellen er på PCOS og PCO. Rigtig god lyttelyst! Fra d. 24/8 - 14/9 kan du selv vælge prisen på en måneds abonnement hos Zetland og samtidig støtte osv Så betaler du f.eks. 1 kr. For en måned hos Zetland støtter du Østrogenial med 200kr. Benyt linket: Zetland.dk/a/anorlev945 Brug koden GENIAL for at få 10% rabat på hele dit køb hos Organic Basics. https://organicbasics.com/ Også tak til Mofibo. Prøv en gratis måned ved at bruge koden ‘genial’ så støtter i også vores arbejde med podcasten.

1h 7m
#15 Herpes - når virus rammer underlivet
17/4 2020

#15 Herpes - når virus rammer underlivet

Vi har endnu et afsnit i banken som er optaget præ corona, så det får i nu! Dette afsnit handler om herpes genitialis, den form for herpes der rammer kønsorganerne. Da herpes er en virus gennemgår vi helt tilfældigt men meget apropos, virus egenskaber og kroppens måde at bekæmpe den på og danne antistoffer. Vi kommer også ind på de to former for herpes vira, da de bege kan ramme kønsorganerne. Vi fortæller om hvordan herpes smitter, hvordan det kan se ud og hvad der kan få det til at blusse op. Og så snakker vi om hvor indgribendende det kan føles at have brændende sår i ens underliv, og konsekvenserne bl.a. for ens sexliv og fremtidig graviditet ved herpes. Og hvordan er det nu, kan herpes på munden smitte til underlivet og omvendt og kan man have begge dele? Få svar på det og meget mere når vi dykker ned i herpes. Men vigtigst af alt, ønsker vi at bryde med tabuet om herpes som en ulækker kønssygdom. Det er en virus som 80% af alle mennesker er bærer af og man kan sagtens have et helt almindelig liv og sexliv med herpes! God lyttelyst. Har lyst til at prøve Zetland i to måneder for 50 kr. så gå ind på på zetland.dk/genial Brug koden GENIAL for at få 10% rabat på hele dit køb hos Organic Basics. https://organicbasics.com/ Også tak til Mofibo. Prøv en gratis måned ved at bruge koden ‘genial’ så støtter i også vores arbejde med podcasten.

1h 17m
#14 Ulighed i prævention
3/4 2020

#14 Ulighed i prævention

Vi er klar med endnu et afsnit af Østrogenial! Endnu engang må vi disclaime, at dette afsnit er optaget inden corona-krisen og derfor er vi fortsat i et muntert humør og snakker fortsat om vores våde rejsedrømme og planer. Dette afsnit handler om den ulighed der hersker inden for prævention, og de overraskende få muligheder der findes for prævention til mænd. Vi fortæller og giver en status på de forskellige mandlige præventionsformer der er ved at blive udviklet af forskere - og sammenligner dem med prævention designet til kvinder. Vi kaster lys over fx hvor lav tolerancen for bivirkninger ved hormonel behandling er for mænd i forhold til kvinder. Og stiller spørgsmålstegn ved om man ville være lige så tilbøjelig til at kaste en pakke hormonholdige piller efter unge drenge som man er med unge piger? Lyt med i dette afsnit, hvor vi kort gennemgår den mandlige anatomi og sæddannelse, og tager temperaturen på forskellen på prævention til mænd vs. kvinder og giver en update på hvor langt vi er med udviklingen af flere præventionsformer til mænd. Afsnittet bringer også nogle gode grin fra bl.a. komikerne Ane Høgsberg og Michael Schøt, som også har relevante og sjove holdninger til mandlig prævention. God lyttelyst! Har lyst til at prøve Zetland i to måneder for 50 kr. så gå ind på på zetland.dk/genial Brug koden GENIAL for at få 10% rabat på hele dit køb hos Organic Basics. https://organicbasics.com/ Også tak til Mofibo. Prøv en gratis måned ved at bruge koden ‘genial’ så støtter i også vores arbejde med podcasten.

1h 1m