Culture & leisureHealth & personal development
Jordforbindelse med Signe Wenneberg - podcast

Jordforbindelse med Signe Wenneberg

81% likes this
2,579 subscribers

En podcast fra journalist, forfatter og planteaktivist Signe Wennebergs grønne have. Lyt med og få gode hverdagsråd og praktiske plantetips til din egen have baseret på sæsonen – og få hjælp til at finde ro blandt mælkebøtter, tulipanløg og æbletræer. Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

Latest episodes

Show all
Episode 27: Sæsonafslutning – et forsvar for den vilde have
2/10 2020

Episode 27: Sæsonafslutning – et forsvar for den vilde have

Vi er nået til sidste program i denne første sæson af podcasten, og udover at der skal lyde en stor tak til alle lyttere og medvirkende, så skal det i dag blandt andet handle om Signes kamp for at udbrede den vilde og biodiverse have, men også den modstand hun møder i sit arbejde, når haveejere rundt omkring i landet skriver til hende og proteresterer imod, at hun lader græsset gro. Derfor er dette program en hyldest til den vilde have, og så er det en række af de bedste tips til, hvordan man henover efteråret og vinteren kan gøre naturen i haven lidt vildere, rigere og mere mangfoldig. Der skal blandt andet klippes ned, laves stiklinger og faktisk også fjernes ukrudt. Til sidst i programmet deler Signe ud af sin bedste æbleopskrift, det er nemlig stadig æblesæson. Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

37m
Episode 26: ØsterGRO – en tagfarm midt i byen
25/9 2020

Episode 26: ØsterGRO – en tagfarm midt i byen

I dette afsnit besøger Signe den 600 km2 store tagfarm ØsterGRO i København, som udover at være en frodig køkkenhaven på et tag og en restaurant, også er en forening for familier, som får grøntsager en gang om ugen i høstsæsonen. ØsterGRO blev etableret I foråret 2014 af tre engagerede havemennesker, Kristian Skaarup, Livia Urban Swart Haaland og Sofie Brincker, visionen var at skabe en lokal og bæredygtig fødevareproduktion i byen og give storbyens borgere mulighed for at følge et økologisk landbrug tæt på. Det lykkedes, og i dag er ØsterGRO, så populær, at de har måtte udvide og få grøntsager fra andre økologiske landbrug uden for byen for at mætte alle maver. Hør meget mere om ØsterGROs historie, vision og hverdag, når Livia Urban Swart Haaland fortæller Signe, hvordan det hele startede. Gæst: Livia Urban Swart Haaland. Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

35m
Episode 25: Adam Aamanns køkkenhave – om tallerkensmækkere, figner og septembers bedste retter
18/9 2020

Episode 25: Adam Aamanns køkkenhave – om tallerkensmækkere, figner og septembers bedste retter

I dette afsnit besøger Signe Wenneberg kok og restaurantejer Adam Aamann i hans smukke køkkenhave midt på Østerbro i København, hvor han gror kål, squash, krydderurter, tomater, spiselige blomster og meget andet spiselig til både restauranterne og aftensmaden for hans kone og tre børn. Hvordan er det at have en køkkenhave midt i byen? Hvad betyder 'urban farming' for ham? og hvordan har han fået uventet succes med tomaterne i år? Adam giver også sit bud på grønne sæsonbaserede retter til en fredag aften i september. Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

37m
Episode 24: Altanen – din have i byen
11/9 2020

Episode 24: Altanen – din have i byen

Flere og flere af os bor i byen. Flere og flere af os får altan, og flere og flere af os bor i lejligheder med adgang til grønne gårde, parker og vejtræer via vores altandør. 'Urban Farming' er blevet populært og vi dyrker i altankasser, på tage, i nyttehaver, kolonihaver – og endda på parkeringspladser – så meget at undersøgelser viser at bierne i dag har det bedre i byerne end på landet. Alt det taler vi om i dette afsnit af Jordforbindelse, når Signe giver sine bedste tips til altankasser, krydderurtedyrkning tæt ved trafikerede veje, kompost ud af køkkenvinduet og om at finde jordforbindelsen midt i byen. Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

38m
Episode 23: Efterårshaven – den rige årstid
4/9 2020

Episode 23: Efterårshaven – den rige årstid

Efteråret kaldes også for 'den rige årstid' i haven, det er nu frugterne skal plukkes, krydderurterne smager bedst og blomsterne er blomstrer, men det er også 'efter sommerferien'-haven, som skal ordnes og fixes efter sommerens (eventuelle) feriefravær og tørketid. Den korte tørke i år er især gået ud over Signes store rododendronbusk, som har fået brune udtørrede blade og trætte grene som hænger med snuden nedad. Den skal reddes, men må man bruge litervis rent drikkevand for at redde en smuk, gammel rododendron? Kan man lægge tulipanløg i efteråret? Og hvorfor er september Signes yndlingsmåned i haven? Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

29m
Episode 22: Nye horisonter – om at give slip på et livsværk
28/8 2020

Episode 22: Nye horisonter – om at give slip på et livsværk

Signe har valgt at sælge sit elskede sommerhus, og det har udløst mere end 500 kommentarer og spørgsmål fra følgere og lyttere. For hvordan kan hun nænne at sælge sit livsværk? Et sted hun ofte har sagt, at hun vil blive gammel, og som skal gå i arv i generationer, men man må slippe noget for, at der kan opstå noget nyt. Nye horisonter, nye projekter og nye haver at udvikle venter derude, derfor må sommerhuset gå. Som Signe plejer at sige: Dét at istandsætte en have, det er som at male et maleri. Derfor gør det også meget ondt, men at sælge et hus og en have, som man elsker, det er et livsvilkår for rigtig mange – især i disse corona-tider. Netop at give slip, det handler denne lidt anderledes udgave af Jordforbindelse om. Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

31m
Episode 21: Vikingernes haver med museumsinspektør Jeanette Varberg
21/8 2020

Episode 21: Vikingernes haver med museumsinspektør Jeanette Varberg

Det, som især definerer vikingetiden, er de store togter og plyndringer, der udgik fra de nuværende skandinaviske lande Danmark, Norge og Sverige, men havd de færreste egentlig ved om vikingerne er, at de faktisk også var eksperter i jordforbindelse. De dyrkede deres have og levede i et med naturen, hvor de blandt andet udforskede forskellige nye afgrøder, som dengang ikke var at finde Skandinavien. Signe er taget ind til Nationalmuseet i København for at tale med arkæolog, forfatter og museumsinspektør, Jeanette Varberg om vikingernes haver og hvad vi kan lære af deres tætte forhold til naturen. Hvilke grøntsager dyrkede de? Hvem var vølverne? Hvorfor er vikingernes møddinger, så vigtige for eftertiden? Vært: Signe Wenneberg. Gæst: Jeanette Varberg Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

43m
Episode 20: Blomsterhaven – Kenn Römer-Bruhns magiske have
14/8 2020

Episode 20: Blomsterhaven – Kenn Römer-Bruhns magiske have

Ved Harskoven lidt nord for København i bydelen Hjortespring, gemt lidt væk bag en skov og en år, ligger en 13.000 kvm stor engelsk-inspireret økologisk have, som er tæt på at være magisk. Haven er fyldt med blomster i alverdens farver og en køkkenhave, som vil gøre enhver haveentusiast grøn af misundelse. Manden bag haven er den dedikerede havenørd og havejournalist, Kenn Römer-Bruhn, som i dette afsnit viser Signe rundt i sit livsprojekt og giver ud af sine bedste tips til både blomster, køkkenhave og vigtigheden af en vild eng med plads til ukrudt og markblomster, som både heste og insekter kan nyde godt af. Vært: Signe Wenneberg. Gæst: Kenn Römer-Bruhn Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

35m
Episode 19: Himmelhøje tomatplanter og tårnhøje haveambitioner
7/8 2020

Episode 19: Himmelhøje tomatplanter og tårnhøje haveambitioner

Signes tomatplanter er blevet tre meter høje, og giver massevis af solmodne og smagfulde tomater, men hvordan behandler man egentlig bedst sine tomatplanter? Kan de blive så høje uden at man konstant nipper dem? Og hvad er Claus Meyers gode råd til at gro fuldfede tomatplanter? Terrassen er blevet gjort klar til vinteren, den er rengjort og silkeblød, men hvordan rengør man bedst det følsomme træ på terrassen? Signe har fundet et godt trick. Til sidst i programmet fortæller Signe om, hvordan vi skal huske på, at haven skal være en glæde og aldrig en byrde, måske man skal droppe drømmen om den perfekte Instagram-venlige have? Vært: Signe Wenneberg. Tilrettelæggelse, klip og produktion: Cecilie Wortziger. Musik: Frej Levin.

30m