
Turkish
History & religion
Limited Offer
Then 99 kr. / monthCancel anytime.
About Didik Didik Freud
Freud'un ailevi ve tarihi romanı (Hazırlayan ve sunanlar: Serol Teber ve Şenol Ayla)
Bonus: Muhteşem Yalnızlık / Hayatlarımız Serol Teber, Sigmund Freud, Tevfik Fikret
Açık Radyo, Radyo Sohbetleri'nde Didik Didik Freud'un programcılarından merhum Serol Teber'in hekimlik dönemlerindeki en yakın arkadaşlarından Gençay Gürsoy ve Teber'in program ortağı Şenol Ayla ile Didik Didik Freud'u, Tevfik Fikret'i ve ortak insanlık hallerimizi masaya yatırdık. Bu kez objektifi dünyanın gizemlerini anlamaya ve anlatmaya çalışırken kendisini gizleyen Serol Teber'e çevirdik ve Teber'in hekimlik yaklaşımını, pratiklerini, sanatta ve edebiyatta beslendiği kaynakları ve dostluğunu konuştuk. Bu kayıt, Robinson Crusoe 389 ve Açık Radyo işbirliği ile 17 Şubat 2022'de Açık Radyo YouTube kanalında online olarak gerçekleşen etkinlikten alınmıştır. Etkinliği görüntülü olarak Açık Radyo YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
"Bu gece bu işi bitirelim"
1939 yılında Freud kanser nedeniyle çok fazla acı çekmektedir. Bu sırada Nazilerin İngiltere bombardımanı da başlamıştır ve bu da onu fazlasıyla üzmektedir. Özel doktoru ona “Üstat, bu savaşın son savaş olacağı söyleniyor, buna inanıyor musunuz?” diye sorduğunda Freud, “Benim son savaşım olduğuna inanıyorum sadece,” der ve çok yakın dostu olan hekim arkadaşından kendisine yüksek dozda morfin vermesini ister. Ölümü için kutsal sayılan 23 Eylül’ü seçer ve dostuna “Bu gece bu işi bitirelim,” der.
"Musa Denen Adam ve Tektanrıcılık" kitabı: İnsanların bilinçdışında Yahudilere karşı neden büyük bir kin vardır?
Ölümünden bir yıl önce Freud, Musa Denen Adam ve Tektanrıcılık kitabını Londra’da tamamlamıştı. Son yıllarında bu konuya bu kadar önem vermesinin nedeni, dünyada Yahudilere karşı bir düşmanlığın oluşması ve bunun Yahudi soykırımına doğru gidişiydi. Bunun altında yatan kaba politik düşünceler, tavır alışlar, ekonomik yaklaşımlar da önemlidir, ama Freud esas olarak bunun altındakini merak eder: İnsanların bilinçdışında Yahudilere karşı neden büyük bir kin vardır?
Viyana'dan Londra'ya 'zorunlu göç'
Freud 1938 yılında, 81 yaşında iken Nazilerin işgali altındaki Viyana’yı terk etmek zorunda kalır ve Londra’ya göç eder. Viyana’dan ayrılışını, Titanic’in 2. kaptanının sözlerine benzetir. Sağ kalan 2. kaptan “Gemiyi ne zaman terk ettiniz?” sorusuna “Ben Titanic’i terk etmedim. Ben güvertede duruyordum, o benim altımdan çekildi” diye cevap vermiştir. Freud da “Viyana beni terk etti” diye açıklar Londra’ya gidişini. Freud Londra’da çok az yaşayabilecek ama en büyük eserlerinden birini bitirecektir.
Sonun başlangıcı
Didik Didik Freud'un bu bölümünde artık Freud'un sağlık durumu giderek bozuluyor. Bir çeşit sonun başlangıcı diyebiliriz.
Choose your subscription
Limited Offer
Premium
20 hours of audiobooks
Podcasts only on Podimo
All free podcasts
Cancel anytime
1 month for 9 kr.
Then 99 kr. / month
Premium Plus
Unlimited audiobooks
Podcasts only on Podimo
All free podcasts
Cancel anytime
Start 7 days free trial
Then 129 kr. / month
1 month for 9 kr. Then 99 kr. / month. Cancel anytime.