Vastgoed gezocht | BNR
Free Podcast

Vastgoed gezocht | BNR

Podcast by BNR Nieuwsradio

This is a free podcast, which you can listen to on all podcast players. You can access all free shows in the Podimo App without a subscription.

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken elke week in de wereld van het vastgoed. Informatief, scherp, opiniërend én met een vleugje humor. Vastgoed Gezocht biedt een wekelijkse update over de wereld van de stenen. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten en geeft luisteraars inzicht in de nieuwste trends, ontwikkelingen en kansen binnen de vastgoedsector. De onderwerpen zijn niet alleen interessant voor professionals in de vastgoedbranche, maar bijvoorbeeld ook voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren in vastgoed.   De onderwerpen in Vastgoed Gezocht Elke aflevering behandelt een specifiek thema of aspect van de vastgoedmarkt. Over de toekomst van kantoren tot nieuw beleid voor de woningmarkt. Van investeringsstrategieën tot fiscale kwesties. En van duurzame bouwoplossingen tot het investeren in een tweede huis in het buitenland. Deskundige gasten, waaronder vastgoedanalisten, economen, succesvolle investeerders en bouwondernemers delen hun inzichten en ervaringen. Veel kopstukken uit de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaar als gast in het programma verschenen. Onder hen onder meer minister Hugo de Jonge, bouwondernemer Job Dura, Annelou de Groot van Cushman en Wakefield, hoogleraar Peter Boelhouwer, Claire van Staaij van ABN AMRO en vastgoednestor Cor van Zadelhoff.   Informatief en opiniërend Naast analyses en discussies biedt het programma ook praktische tips en adviezen voor vastgoedinvesteerders. Die zijn niet alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld net een tweede pand hebben gekocht, maar ook gericht aan professionals die investeren in grote nieuwbouwprojecten. Vastgoed Gezocht is niet alleen informatief, het programma biedt ook opinie. Elke aflevering begint namelijk met een nieuwsoverzicht, waarbij co-host Maarten de Gruyter zijn ongezouten mening laat horen.   De presentatoren van Vastgoed Gezocht Presentator van het programma is Maarten Bouwhuis. Naast zijn werk voor BNR Nieuwsradio is Bouwhuis actief als dagvoorzitter. De afgelopen vijftien jaar leidde hij honderden congressen, seminars en publieksbijeenkomsten. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Debat Instituut als debatleider en trainer. Co-host Maarten de Gruyter is mededirecteur van Boelens de Gruyter, een bekende projectontwikkelaar voor grootschalige woon- en kantoorontwikkelingen en distributiecentra. In 2018 werd hij uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland). 

Other exclusive shows

Your Offer

Unlimited access to exclusive podcasts
No ads
20 hours of audio books / month
After trial, only 79,00 kr. / month. No obligations.

All episodes

147 episodes
episode Reacties op de woningmarktplannen in het regeerakkoord artwork
Reacties op de woningmarktplannen in het regeerakkoord
Optoppen, straatje erbij, transformeren en inzetten op snellere vergunningsprocedures. Zo wil het nieuwe kabinet de woningnood in Nederland tegengaan.  Deze aflevering in het kort: ⇨ Wat wil het nieuwe kabinet met de woningmarkt? ⇨ De eerste reacties van Maarten de Gruyter en Peter Boelhouwer ⇨ Matthijs Niermeijer over de miljardenclaim voor verhuurders In het nieuwe regeerakkoord lezen we dat 100.000 woningen per jaar het doel blijft. Daarvoor wil het nieuwe kabinet vanaf 2025 elk jaar 1,5 miljard euro uittrekken, waarvan 500 miljoen is bestemd voor infrastructuur. Verder krijgen corporaties meer ruimte en blijft de hypotheekrenteaftrek ongemoeid. Maarten de Gruyter én Peter Boelhouwer laten hun licht schijnen op het nieuwe regeerakkoord, met als belangrijkste vraag: hoe haalbaar zijn de woningmarktplannen van het nieuwe kabinet? Miljardenclaim voor grote verhuurders Verder praten we in deze uitzending over een kwestie die de vastgoedwereld momenteel op zijn grondvesten doet schudden: de miljardenclaim die verhuurders van vrije sectorwoningen boven het hoofd hangt. De hele zaak draait om de jaarlijkse huurverhoging. Het is gebruikelijk in de markt om de huur jaarlijks mee te laten stijgen met de inflatie, plus een opslag. Deze opslag verschilt per verhuurder en varieert van 3 tot 5 procent van de maandhuur.  Vastgoedadvocaat Matthijs Niermeijer Verschillende kantonrechters hebben bepaald dat deze rekenwijze in strijd is met Europese consumentenbeschermingsregels. Het is nu wachten op een uitspraak van de Hoge Raad. Als die deze vonnissen in stand houdt, dan dreigt voor deze verhuurders een financiële strop [https://fd.nl/economie/1515300/verhuurders-vrezen-miljardenschade-door-te-hoge-huren]. CBRE heeft uitgerekend dat dit bedrag kan oplopen tot 6,4 miljard euro. Volgens de voorzitter van de branchevereniging voor institutionele beleggers [https://www.ivbn.nl/], Wim Wensing, kunnen dergelijke terugbetalingen grote financiële gevolgen hebben. We beschouwen deze kwestie met vastgoedadvocaat Matthijs Niermeijer, van Pharos Advocaten [https://www.pharos.law/]. Hoe reëel is het scenario dat het inderdaad tot grote claims gaat komen? See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
17. maj 2024 - 29 min
episode Zo werd Amsterdam een bruisende metropool artwork
Zo werd Amsterdam een bruisende metropool
Eind jaren 70 was Amsterdam zwaar verpauperd. Oud, vies en vervallen. Hoe werd de stad de populaire hotspot die het tegenwoordig is? Deze aflevering in het kort: ⇨ Het vervallen Amsterdam in de jaren 70 ⇨ De bruisende metropool nu ⇨ Verhuurders vrezen miljardenclaim Kopen, huren, ontwikkelen en bouwen. Bijna alles is in Amsterdam duurder dan in de rest van Nederland. Maar dat is niet altijd zo geweest. Veertig jaar geleden was de stad nog een bouwval. Veel panden waren in verval geraakt en in de meeste wijken was het op straat een regelrechte bende. In de 25 jaar ervoor hadden deze omstandigheden voor een ware leegloop gezorgd. Inwoners hadden hun koffers gepakt en waren in de richting van Purmerend, Almere en Lelystad verhuisd. Bedrijven kozen het hazenpad en verdwenen uit de binnenstad. In zijn boek 'De Stad' [https://www.debezigebij.nl/boek/de-stad/] beschrijft Marcel van Engelen [https://www.marcelvanengelen.nl/] hoe de stad zichzelf opnieuw uitvond. Stadsvernieuwing Hij vertelt over de stadsvernieuwing die in de jaren 70 wordt ingezet. Dat begint met de wijk Kattenburg, waar nagenoeg geen steen overeind blijft. Daarna is het de beurt aan de Dapperbuurt [https://nl.wikipedia.org/wiki/Dapperbuurt]. Deze wijk wordt een soort blauwdruk van de manier waarop de stad in de decennia erna wordt getransformeerd. Voortaan draait het om behoud en herstel. Met Van Engelen maken we een rondje door Amsterdam, van Noord tot de Zuidas. Ook kijken we naar de schaduwkanten van het succes, zoals de overlast van toeristen. Amsterdam is nu hard op weg naar 1 miljoen bewoners. In wat voor stad leven zij in het jaar 2050 Claim dreigt voor verhuurders Maarten de Gruyter vertelt intussen over de miljardenschade die grote verhuurders vrezen. Daarover schrijft het FD [https://fd.nl/economie/1515300/verhuurders-vrezen-miljardenschade-door-te-hoge-huren]. Het draait allemaal om de jaarlijkse huurverhoging. Verschillende rechters oordeelden eerder dat er sprake is van willekeur en daardoor dreigt een grote claim. CBRE [https://www.cbre.nl/] heeft berekend dat het kan gaan om een bedrag tot €6,4 miljard euro. Dat kan leiden tot grote financiële problemen bij vastgoedbeleggers en andere verhuurders. De Hoge Raad moet nog duidelijkheid geven over de kwestie. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
13. maj 2024 - 32 min
episode Datacenters: een snel groeiende vastgoedmarkt artwork
Datacenters: een snel groeiende vastgoedmarkt
Nederland krijgt er steeds meer datacenters bij. Van één enkel gebouw tot de gigantische terreinen van Google en Microsoft in de Wieringermeer. Deze aflevering in het kort: ⇨ De exponentiële groei van datacenters ⇨ De businesscase van dit type vastgoed ⇨ Nederland wordt minder aantrekkelijk Even een uurtje Netflixen, foto’s opslaan in de cloud, een chatbot aan het werk zetten of Chat GPT [https://chat.openai.com/] een tekst laten schrijven. Al die activiteiten kosten rekenkracht, en dus computers, en dus serverruimte. Ons land krijgt er om die reden steeds meer datacenters bij. Het zijn er inmiddels zo'n 140, waarvan driekwart is terug te vinden in en rondom de hoofdstad. Dat heeft vooral te maken met de Amsterdam Internet Exchange [https://www.ams-ix.net/ams], één van de belangrijkste connectiviteits-knooppunten in de wereld. De komende vijf jaar zal het aantal datacenters in ons land waarschijnlijk gaan verdubbelen. Interessant domein voor beleggers Oscar Crol [https://www.linkedin.com/in/oscar-crol-15600669/?originalSubdomain=nl] is werkzaam bij CBRE [https://www.cbre.nl/] en gespecialiseerd in dit type vastgoed. Hij legt uit dat deze markt een interessant domein is voor grote beleggers [https://www.cbre.nl/diensten/vastgoed-types/datacenters]. Ter illustratie. Een 10 megawatt datacenter heeft een beleggingswaarde van ongeveer 200 miljoen euro. Waar je voor een logistiek centrum van deze omvang zo'n 1 miljoen euro aan huur kunt vragen, levert een datacenter al snel tussen 10 tot 15 miljoen euro op. Daar staat als belegger wel een relatief hoger risico tegenover. De stroomzekerheid is van het allerhoogste belang. Overheidsbeleid De afgelopen jaren groeide de weerstand tegen datacenters. Zo kondigden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer zelfs een bouwstop aan [https://www.parool.nl/amsterdam/groei-nieuwe-datacenters-definitief-aan-banden~bc2d29f8/?referrer=https://www.google.com/], vanwege de files op het stroomnet. En in Zeewolde werd de komst van een hyperscale datacenter van Meta geblokkeerd door de landelijke overheid. Grote beleggers wijken om die reden vaker uit naar steden als Frankfurt, Londen en Dublin. Crol wijst op het belang voor eenduidig beleid, zodat beleggers weten waar ze aan toe zijn. Ook legt hij uit waarom de BV Nederland wel degelijk gebaat is bij de komst van meer datacenters. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
06. maj 2024 - 24 min
episode Dit zijn de gevolgen van de nieuwe middenhuurregeling artwork
Dit zijn de gevolgen van de nieuwe middenhuurregeling
Hugo de Jonge heeft zijn Wet betaalbare huur door de Tweede Kamer geloodst. Wat zijn de gevolgen voor de huurmarkt? Deze aflevering in het kort: ⇨ Maarten de Gruyter: ‘Puur populisme in de Tweede Kamer’ ⇨ Marijn Snijders: ‘We zien dat beleggers terugkomen’ ⇨ Dirk Brounen: ‘Overheid en marktpartijen praten tenminste weer met elkaar’ Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdagavond in met het veelbesproken wetsvoorstel. We kenden in Nederland sociale huur en vrije sector huurwoningen. Daar komt op landelijk niveau nu dus een derde categorie bij: de gereguleerde middenhuur [https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/wet-betaalbare-huur]. Hierbij gaat het puntensysteem tellen. Des te groter, duurder of beter geïsoleerd de woning is, des te meer punten er worden opgeteld. Woningen die volgens dit waarderingsstelsel maximaal 186 punten halen, komen in deze middenhuurregeling terecht. De maximale huurprijs in dit segment wordt 1123 euro per maand. Reacties uit de markt Volgens minister De Jonge gaat het om ongeveer 300.000 woningen die in huurprijs omlaag gaan. De wet moet nog naar de Eerste Kamer, maar ook daar tekent zich een meerderheid af. Maarten de Gruyter blijft bij zijn standpunt en noemt het een slechte wet. "Het is voor toekomstige investeerders een slechte zaak dat de spelregels tussentijds worden aangepast. Ik denk dat hierdoor uiteindelijk minder aanbod komt. Marijn Snijders is directeur van Capital Value [https://www.capitalvalue.nl/]. Deze vastgoedadviseur had de laatste maanden regelmatig contact met het ministerie van De Jonge. Hij benadrukt vooral het belang van fiscale ingrepen waarover de Tweede Kamer zich nog gaat buigen. Hoogleraar Dirk Brounen [https://www.volkshuisvestingnederland.nl/documenten/praktijkverhalen/2024/01/24/ook-in-de-gereguleerde-middenhuur-kunnen-langetermijnbeleggers-successen-blijven-boeken] is 'genuanceerd positief' over de wet. Dat er moest worden ingegrepen, was volgens hem onvermijdelijk.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
26. apr. 2024 - 28 min
episode Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod artwork
Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod
Nederlandse banken hebben vorig jaar 35 procent minder leningen voor commercieel vastgoed verstrekt dan in 2022. Dat blijkt uit een analyse van PropertyNL. Deze aflevering in het kort: ⇨ Het Nederlandse financieringsklimaat voor vastgoed  ⇨ De Britse financieringsmarkt ⇨ Huuraanbod in de vrije sector Daan Reekers is van Adelaer Financial Architects [https://www.adelaer.nl/en/], een debt broker. Het nieuws komt voor hem niet als een verrassing, het is volgens hem een voorbode voor wat het Nederlandse landschap van vastgoedfinanciering te wachten staat. De rol van banken zal afnemen, is zijn voorspelling. ‘In de Verenigde Staten wordt 70 procent van het vastgoed inmiddels niet meer gefinancierd door het bankwezen’, aldus Reekers. ‘Diezelfde trend zien we nu in Engeland en straks ook in Nederland. De markt voor vastgoedfinanciering Maarten en Maarten staan deze keer op de Dag van de Vastgoedfinanciering in Novotel Amsterdam, op uitnodiging van Mogelijk [https://www.mogelijk.nl/]. De markt voor vastgoedfinanciering is in Nederland nu nog vrij overzichtelijk. Er zijn de drie grootbanken, je hebt een handvol alternatieve financieringsplatformen en voor de megaprojecten is er de groep beleggers. Reekers komt net uit Engeland en vertelt hoe ruim de keuze daar is. Verder is hij betrokken bij een Spaanse fintech, een platform dat alle pan-Europese aanbieders bij elkaar brengt. Huuraanbod vrije sector Maarten de Gruyter verwijst in zijn nieuwsoverzicht naar een data-analyse van woningplatform Pararius [https://www.ad.nl/binnenland/huurprijzen-vrije-sector-blijven-stijgen-door-daling-aanbod-ruim-kwart-minder-woningen-dan-vorig-jaar~aaa7afdb/]. Wat blijkt? Het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkomt voor nieuwe huurders nam in het eerste kwartaal met bijna 28 procent af. ‘Het uitponden is nu echt op gang gekomen’, zegt Maarten. Dit leidt tot hogere huurprijzen. Zo steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector  naar €18,30. Dit is een toename van 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
22. apr. 2024 - 24 min

Popular audiobooks

En fantastisk app med et enormt stort udvalg af spændende podcasts. Podimo formår virkelig at lave godt indhold, der takler de lidt mere svære emner. At der så også er lydbøger oveni til en billig pris, gør at det er blevet min favorit app.
Rigtig god tjeneste med gode eksklusive podcasts og derudover et kæmpe udvalg af podcasts og lydbøger. Kan varmt anbefales, om ikke andet så udelukkende pga Dårligdommerne, Klovn podcast, Hakkedrengene og Han duo 😁 👍
Podimo er blevet uundværlig! Til lange bilture, hverdagen, rengøringen og i det hele taget, når man trænger til lidt adspredelse.

Available everywhere

Listen to Podimo on your phone, tablet, computer or car!

A universe of audio entertainment

Thousands of audiobooks and exclusive podcasts

No ads

Don't waste time listening to ad breaks when listening to Podimo's content.

Other exclusive shows

Popular audiobooks