
De Laatste Generatie
Podcast de Tertium
Terwijl beleidsmakers zeuren over haalbaar en betaalbaar, ondervinden wij als jongeren de gevolgen van haperend klimaatbeleid. Met jonge experts gaan wij, Sanne Schuller en Maxje van der Heijden, in gesprek over het nieuws op het gebied van duurzaamheid, klimaat en energie. Zijn wij de laatste generatie mensen op een leefbare aarde? Of juist de laatste generatie die nog iets kan veranderen? Redactie: Sanne Schuller. Logo: Sebastiaan Beaujon en Carla ten Kate. Muziek: EliansProductions. Producent: }}} Tertium
Disfruta 90 días gratis
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Todos los episodios
12 episodios
Het moment is daar: de laatste aflevering van seizoen één. Na anderhalf jaar zijn we (bijna) te oud om onszelf de laatste generatie te noemen. Hoe denkt Gen Alfa over klimaatverandering? Wat leren ze tegenwoordig op school? En wat kunnen volwassenen beter doen? Na de wijze woorden van Amilou en Salize is het tijd voor wat zelfreflectie. Maxje deelt nog even haar radicale mening en Sanne biecht een autoritair edit-regime op. Wat denken we nu eigenlijk zelf over het klimaat en onze toekomst? En als afsluiting de grote vraag: is deze podcast niet meer nodig? Bedankt voor het luisteren! Instagram: @podcastdelaatstegeneratie Redactie: Sanne Schuller. Logo: Sebastiaan Beaujon en Carla ten Kate. Muziek: EliansProductions. Producent: }}} Tertium.

Na klimaatdrammer is 'klimaatklever' ons nieuwe favoriete woord. Toch vragen we ons af: waarom protestacties in musea en in het Concertgebouw? Wat is de connectie tussen kunst en klimaat? En hoe kan kunst bijdragen aan het bestrijden van de klimaatcrisis? Van filosoferen over esthetiek tot de financiering van musea: alle kanten van kunst komen aan bod in dit gesprek met beeldend kunstenaar Derk Thijs, liedjes- en theatermaker Cor Burger en Klimaatmuseum-oprichter Laura van Rutten. * Hier [https://www.theguardian.com/artanddesign/2022/dec/20/the-artist-most-likely-to-change-the-world-tomas-saraceno-on-making-art-from-dust-webs-and-pollution]vind je het artikel over kunstenaar Tomás Saraceno. * Kijk hier [https://www.ad.nl/videos/productie/klimaatactivisten-onderbreken-concert-in-het-concertgebouw-337893]een filmpje van de actie in het Concertgebouw. * Meer over mens, natuur en kunst in deze aflevering [https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2022-2023/welkom-in-het-symbioceen.html] van VPRO Tegenlicht. * Meer weten over onze gasten? Bekijk de website [https://www.klimaatmuseum.nl/over/]van het Klimaatmuseum, het werk van Derk [http://derkthijs.com/] en de voorstellingen van Cor [https://www.despreker.nl/piepschuim-cor-burger-en-robbert-koekoek/]. Instagram: @podcastdelaatstegeneratie [https://www.instagram.com/podcastdelaatstegeneratie/] Redactie: Sanne Schuller. Logo: Sebastiaan Beaujon en Carla ten Kate. Muziek: EliansProductions. Producent: }}} Tertium.

De Laatste Generatie was live! Op 15 oktober hostten we een panelgesprek op de energiemarkt van De Groene Bende van West in Amsterdam. De Hoofdvraag: hoe komen we mentaal de winter door? Met al onze existentiële zorgen, vroegen we voor de tweede ronde drie hoopgevende gasten: Tess Doucet van Extinction Rebellion, klimaatcoach Maarten Hoogslag en afgestudeerd filosoof Alrun Bernhard. Hoe gaan we om met gevoelens van klimaatdepressie? Is er nog hoop? En heeft hopen überhaupt zin? Instagram: @podcastdelaatstegeneratie [https://www.instagram.com/podcastdelaatstegeneratie/] Redactie: Sanne Schuller. Logo: Sebastiaan Beaujon en Carla ten Kate. Muziek: EliansProductions. Producent: }}} Tertium.

De Laatste Generatie was live! Op 15 oktober hostten we een panelgesprek op de energiemarkt van De Groene Bende van West in Amsterdam. De Hoofdvraag: hoe komen we mentaal de winter door? In de eerste ronde spraken we met twee bijzondere gasten: Stella de Swart, schrijfster van het boek 'Armoede krijg je gratis', en ontwerpster en energiecoach Wendela Troll. Hoe kijken zij naar (energie)armoede? Wie zijn de mensen die in armoede leven? En hoe zorgen we dat zij het wél redden? Instagram: @podcastdelaatstegeneratie [https://www.instagram.com/podcastdelaatstegeneratie/] Redactie: Sanne Schuller. Logo: Sebastiaan Beaujon en Carla ten Kate. Muziek: EliansProductions. Producent: }}} Tertium.

Hoewel klimaatminister Rob Jetten overtuigd lijkt van onze gave vrijemarkteconomie, twijfelen wij of groene groei wel bestaat. Kunnen we duurzaam leven binnen het huidige systeem? Of moet het radicaal anders? Want we weten allemaal: groei is altijd groener aan de overkant... Met politiek-econoom Ron Stoop en bedrijfsexpert Coen Veenboer bespreken we hoe we denken dat het wél moet. Sanne is weer eens host. Maxje overweegt in het bos te gaan wonen. * In dit [https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/24/wordt-het-krimpen-voor-het-klimaat-of-groen-groeien-a4134587]artikel schrijft Marike Stelling over groene groei en ontgroei. * Vind hier [https://www.ft.com/content/967e1d77-8d3c-4256-9339-6ea7025cd5d3]de grafiekjes van Ron. * Lees hier [https://www.vn.nl/alternatief-voor-kapitalisme-mondragon/]over Mondragón als een mogelijk alternatief voor kapitalisme. * Boekentip 1: 'De gegijzelde economie' van Ron Stoop. * Boekentip 2: 'The Dawn of Everything' van antropoloog David Graeber. * En wat namedropping voor oplettende luisteraars: Mariana Mazzucato vertelt de VPRO [https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/talks/mariana-mazzucato.html] over de rol van de overheid in innovatie. Instagram: @podcastdelaatstegeneratie [https://www.instagram.com/podcastdelaatstegeneratie/] Redactie: Sanne Schuller. Logo: Sebastiaan Beaujon en Carla ten Kate. Muziek: EliansProductions. Producent: }}} Tertium.
Disfruta 90 días gratis
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes