Este podcast se puede escuchar gratuitamente en todos las plataformas y en la app de Podimo sin necesidad de suscripción.
Todos los episodios
809 episodiosAmbtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wisten tijdens de coronacrisis dat ze bij de mondkapjesdeal geen zaken deden met een non-profit stichting. Dat Sywert van Lienden en zijn compagnons een commercieel belang hadden, maakte voor de ambtenaren ook niet uit. Zolang er maar mondkapjes geleverd werden. Zo verklaren zij in getuigenverhoren bij opsporingsdienst Fiod, die onderzoeksjournalist Bart Mos inzag. Hij vertelt wat dit kan betekenen voor de strafzaak. Lees: Ambtenaren in strafdossier: we zijn niet opgelicht door Sywert [https://fd.nl/financiele-markten/1538610/kop-vervang-met-kop] Vandaag begint de derde dag van de staking bij bierbrouwer Heineken. Het is de derde staking in drie weken tijd. Inzet is de nieuwe cao van de fabrieks-en kantoormedewerkers in Zoeterwoude en Den Bosch. Vakbond FNV wil 7% meer loon. Heineken stelt 6,3% voor, verspreid over twee jaar. Redacteur Alwine de Jong nam een kijkje bij de staking op dinsdag en sprak met de medewerkers en vakbonden over hun eisen. Lees: ‘Vroeger schudde Freddy Heineken ons nog de hand als de winst bekend was [https://fd.nl/bedrijfsleven/1538876/cao-conflict-tussen-heineken-en-vakbonden-verhardt] Terwijl veel gemeenten hun binnensteden emissievrij willen maken, hebben Nederlandse fabrikanten van t duurzame vervoersmiddelen het zwaar. Net als bezorgbedrijven die deze voertuigen inzetten. Ondernemers bestellen weer massaal dieselbusjes, omdat de bpm-vrijstelling daaropvolgend jaar verdwijnt en Den Haag morrelt aan de invoering van zero-emissiezones. Komt die elektrische golf er nog? We bespreken het met mkb-redacteur Richard Smit. Lees: Fabrikanten van groen stadsvervoer wankelen of vallen om [https://fd.nl/bedrijfsleven/1538475/fabrikanten-van-groen-stadsvervoer-wankelen-of-vallen-om] Redactie: Lara Mattheij en Anna de Haas Presentatie: Anna de Haas See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
Het kabinet moet weer terug naar de tekentafel. De Raad van State adviseert om de vormgeving van de belasting op sparen en beleggen opnieuw te bekijken. En dat leidt vrijwel zeker opnieuw tot vertraging. En dat kan de staat zomaar heel veel geld gaan kosten, vertelt redacteur belastingen, Laurens Berentsen. Lees: Raad van State uitgesproken negatief over voorstel nieuwe box 3-heffing [https://fd.nl/politiek/1538478/raad-van-state-uitgesproken-negatief-over-voorstel-nieuwe-box-3-heffing] Na moeizame onderhandelingen is er toch een deal gekomen bij de jaarlijkse VN-klimaattop. Ontwikkelingslanden krijgen 300 miljard dollar per jaar om te verduurzamen en zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Volgens wetenschappers veel te weinig, maar voor de politiek juist een groot bedrag, vertelt klimaatredacteur Orla McDonald. Lees: $300 mrd klimaat: is dat veel of te weinig? [https://fd.nl/politiek/1538406/300-mrd-klimaatsteun-is-dat-veel-of-weinig] Gisteren is de rechtszaak begonnen tegen het huurbeleid van de overheid. Tweehonderd particuliere vastgoedbeleggers hebben een massaclaim ingediend, omdat zij door nieuwe regels miljoenen zouden mislopen. Sommigen zeggen zelfs te willen stoppen met verhuren als de regels zo blijven. Woningmarktredacteur Bas Knoop was bij de zaak aanwezig. Lees: Ingrijpen op de huurmarkt is volgens de staat 'sociaal rechtvaardig' [https://fd.nl/samenleving/1538587/ingrijpen-op-de-huurmarkt-is-volgens-de-staat-sociaal-rechtvaardig] Redactie: Isa Radder en Anna de Haas Presentatie: Anna de Haas See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
Na anderhalve week strafproces schikte ‘fiscalist van de sterren’ Frank Butselaar met justitie in New York. Hij bekende schuld op één van de zes aanklachten die er tegen hem lagen. Nu blijkt dat die schikking tot stand kwam door een fout van de Amerikaanse aanklagers. Redacteur Paulien Sewuster, vertelt wat er misging en waarom dat in het voordeel van Butselaar uitpakte. Lees ook: Schikking in strafproces tegen ‘fiscalist van de sterren’ volgde op vormfout aanklagers [https://fd.nl/samenleving/1538046/deal-in-strafproces-tegen-fiscalist-van-de-sterren-werd-mogelijk-door-fout-aanklagers] Maandag en dinsdag zullen veel apotheken dicht zijn. Medewerkers leggen het werk neer, omdat ze meer loon willen. De vakbonden stellen dat de geboden loonsverhoging van 2% onvoldoende is, maar werkgevers stellen dat dit niet kan omdat verzekeraars niet over de brug komen. Redacteur Jennifer Mol vertelt meer over de onvrede en de stakingen. Lees ook: Aanpassing van de eis dat twee derde van de woningbouw ‘betaalbaar’ moet zijn, is voor coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC) toch onbespreekbaar. Een paar weken geleden werd de mogelijkheid om die betaalbaarheidseisen te versoepelen op tafel gelegd door woonminister Mona Keijzer. NSC wil de eisen behouden en heeft een Kamermeerderheid achter zich. Wat dat betekent voor de woningbouwplannen, hoor je van Haags verslaggever Martine Wolzak. Lees ook: NSC wil vasthouden aan betaalbaarheidseisen woningbouw [https://fd.nl/politiek/1538287/nsc-minister-mag-niet-morrelen-aan-betaalbaarheidseisen-woningbouw] See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
De motor van KLM hapert nu de resultaten achterblijven en de luchtvaartmaatschappij fors in kosten moet gaan snijden. De nieuwe zuinigheid raakt ook het personeel, dat als openingsbod in de cao-onderhandelingen de nullijn kreeg aangeboden. Onze luchtvaartredacteur Martijn Pols sprak met topvrouw Marjan Rintel. Die zegt niet anders te kunnen. Lees ook: Kosten zijn te hoog dus bevriezen lonen is voor KLM ‘bittere noodzaak’ [https://fd.nl/bedrijfsleven/1538044/bevriezen-lonen-is-voor-klm-bittere-noodzaak] Achmea en levensverzekeraar Lifetri voegen hun pensioen-en levensverzekeringen samen. Een grote, strategische stap waarmee de joint venture in een klap in de top drie van Nederlandse pensioen-en levensverzekeraars staat. Bovendien kunnen de partijen zo profiteren van de pensioenhervorming in Nederland, vertelt pensioenredacteur Maaike Noordhuis. Lees ook: Achmea en verzekeraar Lifetri voegen pensioen-en wlevensverzekeringen samen. [https://fd.nl/financiele-markten/1538048/achmea-en-verzekeraar-lifetri-voegen-pensioen-en-levensverzekeringen-samen] Jaarlijks ontvangen ziekenhuizen bijna een miljard voor het opleiden van medisch specialisten. Maar niemand weet precies hoe ze dat geld besteden. Meer transparantie is geboden, en die lijkt er te gaan komen dankzij een langverwachte studie van de Nederlandse Zorgautoriteit. Zorgredacteur Maarten van Poll vertelt waarom meertransparantie zo belangrijk is. Lees ook: Het opleiden van dokters is een black box van een miljard. Gaat die eindelijk open? [https://fd.nl/samenleving/1538215/het-opleiden-van-dokters-is-een-black-box-van-een-miljard-gaat-die-eindelijk-open] Redactie: Lisa van der Velde Presentatie: Anna de Haas See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
Sinds zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vrezen veel bedrijven overzees voor Trumps’ handelsbeleid. Maar zijn plannen voor hoge tarieven op geïmporteerde goederen raken vooral de Verenigde Staten zelf, stelt het Centraal Planbureau. Voor Europa en Nederland blijven de directe handelsgevolgen volgens de economen ‘zeer beperkt’. Onze redacteur macro-economie Marijn Jongsma legt uit hoe dat komt. Lees ook: https://fd.nl/economie/1538159/kop-vervang-met-kop [https://fd.nl/economie/1538159/kop-vervang-met-kop] Hoewel de directe handelseffecten van Trumps’ twee termijn als president in de modellen van het CPB dus wel mee lijken te vallen, zijn er zeker sectoren die hard geraakt kunnen worden. Industrieredacteur Pien van Engen schreef een verhaal over hoe Nederlandse bedrijven zich voorbereiden op de importtarieven. Je leest het hier: Nederlandse bedrijven doen hun huiswerk nu Trump weer aan de macht komt [https://fd.nl/bedrijfsleven/1538033/nederlandse-bedrijven-doen-hun-huiswerk-nu-trump-weer-aan-de-macht-komt] Nederland kampt met een ‘gigantische elektriciteitscrisis’ die het ondernemersklimaat zwaar onder druk zet, omdat bedrijven geen stroomaansluiting kunnen krijgen. Oplossingen zijn er volop, maar worden grotendeels onderbenut. Dat staat in een nieuw invetarisatierapport dat in opdracht van het ministerie van Klimaat werd gemaakt. Met enerigeredacteur Eva Rooijers bespreken we de belangrijkste conclusies uit het rapport. Lees ook: ‘Oplossingen volop voor crisis op stroomnet, maar ze worden nauwelijks benut’ [https://fd.nl/bedrijfsleven/1537867/oplossingen-volop-voor-crisis-op-stroomnet-maar-ze-worden-nauwelijks-benut] See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
Disponible en todas partes
¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!
Un universo de entretenimiento en audio
Miles de podcast y audiolibros exclusivos
Sin anuncios
No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.