
Filmfrelst
Podcast de Montages.no
Entusiastisk filmprat fra gjengen bak det norske filmnettstedet Montages.no, med livlige diskusjoner, intervjuer og fanatisk filmprat. Kjenningsmelodien til Filmfrelst er laget av det norske bandet Ping.
Empieza 30 días de prueba
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Todos los episodios
630 episodios
Vi har besøkt Los Angeles, og i en serie spesialepisoder av Filmfrelst forteller vi i reisebrevets form om våre opplevelser i byen – der vi besøker landemerker, studioer, kinoer og andre betydningsfulle steder i Hollywood. Hvordan går det med Los Angeles? Hvor sterkt står filmkulturen der nå, med et Hollywood i endring? Disse spørsmålene diskuteres stadig oftere, og i anledning innspurten av årets Oscar-sesong besluttet vi å reise til L.A. for å søke noen svar og rapportere hjem fra filmbyen. Kor tid før vårt besøk ble Los Angeles rammet av flere voldsomme storbranner, som utslettet tusenvis av boliger og tok livet av minst 29 mennesker. Like etter kom nyheten om David Lynchs bortgang [https://montages.no/2025/01/david-lynch-1946-2025/], så på flere nivåer føltes det plutselig enda viktigere å gjennomføre reisen. I denne første episoden starter vi med å besøke et tradisjonsrikt stoppested, Hollywood-skiltet, før vi tar turen innom det ikoniske hotellet Chateau Marmont [https://chateaumarmont.com/], der filmhistorien er som festet i veggene og Sofia Coppolas Somewhere [https://www.imdb.com/title/tt1421051/reference/] (2010) i hovedsak utspilte seg. På plass i Los Angeles og ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon og Karsten Meinich. God lytting!

Den animerte seksualopplæringskomedien Spermageddon [https://montages.no/film/spermageddon/] tenker med tissen, men føler med hjertet! I denne episoden av Filmfrelst kaster vi oss ut i en spontan samtale om regissørene Tommy Wirkola [https://montages.no/filmfolk/tommy-wirkola/] og Rasmus A. Sivertsen [https://montages.no/filmfolk/rasmus-a-sivertsen-2/]s nye film Spermageddon, som har skapt overskrifter helt siden den norske premieren i februar. Kontroversene har handlet om Medietilsynets vurdering av filmens aldersgrense, satt til tolv år. Men har noen egentlig vondt av å se denne filmen? Vi gikk på kino for å finne svar, og diskuterer filmens virtuose, lekne og ustoppelige strøm av tørre ordspill og gags, inkludert flere musikalnumre der Spermageddon anvender konfirmasjonssang-lignende nødrim med bravur. Vi ser også nærmere på filmens lek med «det forbudte språket» og alle metaforene vi bruker for å unngå å si ting som det er, og hvordan Wirkola, Sivertsen & Co. lykkes i å kombinere et spennende, actionfylt eventyr med en rørende coming of age-fortelling. Inspirert av vår begeistring for Spermageddon forsøker vi oss også mot slutten på en impulsiv kåring av Norges fem beste animerte langfilmer. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!

I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører [https://www.norskefilmregissorer.no/] (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet Ole Giæver/Franciska Eliassen [https://montages.no/2023/02/filmfrelst-540-regirommet-ole-giaever-og-franciska-eliassen-om-den-siste-varen/], Yngvild Sve Flikke/Johanna Pyykkö [https://montages.no/2024/10/filmfrelst-606-regirommet-yngvild-sve-flikke-og-johanna-pyykko-om-makta-og-min-fantastiske-fremmede/] og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen [https://montages.no/2022/11/filmfrelst-530-regirommet-erik-poppe-og-ulrik-imtiaz-rolfsen-om-utvandrerne/]. I denne nye samtalen står spenningsfilmen Før mørket [https://www.imdb.com/title/tt32317227/reference/] av Eirik Svensson [https://www.imdb.com/name/nm4928331/] i fokus, og regissøren møter kollega Hans Petter Moland [https://montages.no/filmfolk/hans-petter-moland/] til dialog om sitt arbeid. Før mørket hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Gøteborg i januar, der den vant festivalens publikumspris, og ble lansert på norske kinoer fredag 28. februar. Før mørket er en fiksjonsfilm basert på den sanne historien om en dramatisk hendelse som utspilte seg ved et feltsykehus i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, på julaften 2013. Lindis Hurum, nåværende generalsekretær i Leger uten grenser, skrev om sine opplevelser fra da hun var på jobb der den dagen, i boka Det finnes ingen andre – det er bare oss (2017). I filmen heter hovedpersonen Linn (Kristine Kujath Thorp), men dramaet ligger tett på virkeligheten. Regirommet-samtalen mellom Eirik Svensson og Hans Petter Moland ble gjennomført etter en spesialvisning av Før mørket på Vega Scene i Oslo, torsdag 6. februar 2025. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Ingrid Liavaag. God lytting!

I denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi Gia Coppolas The Last Showgirl [https://www.imdb.com/title/tt31193791/reference/], som vi så på filmfestivalen i Tromsø i januar, og som nå i februar vises eksklusivt på Vega Scene i Oslo. Pamela Anderson [https://www.imdb.com/name/nm0000097/] inntar tittelrollen som Shelly Gardner, en aldrende yrkesdanser i showet Le Razzle Dazzle, på en sliten scene i Las Vegas. Forestillingen har gått siden 1980-tallet og snubler inn i sitt trettiniende år, når beskjeden kommer om at det er over – eierne stenger dem ned, og sender Shelly inn i en eksistensiell krise. Vår samtale om The Last Showgirl ble spilt inn på TIFF i januar, og publiseres nå i anledning filmens aktuelle, eksklusive kinooppsetninger på Vega Scene (den har ikke regulær kinodistribusjon). Les også redaktør Hedda Robertsens ferske omtale [https://montages.no/2025/02/paljetter-mot-en-kornet-horisont-the-last-showgirl/] av Gia Coppolas film. Mot slutten av episoden nedenfor byr vi også på en spesialseanse fra festivalløypa i Tromsø, der vår egen Lars Ole Kristiansen – etter TIFF-visningen av Sailor Suit and Machine Gun [https://www.imdb.com/title/tt0083021/reference/] på Verdensteatret fredag 17. januar – diskuterte det ferske nummeret [https://znett.com/2024/12/z-nr-4-2024-japansk-80-tall/] av filmtidsskriftet Z om japansk 80-tallsfilm (bestill her [https://znett.com/2024/12/z-nr-4-2024-japansk-80-tall/]), som han har vært temaredaktør for. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Pernille Middelthon og Lars Ole Kristiansen (samt Filmklubbforbundets Marte Stapnes, som leder samtalen med Lars Ole). God lytting!

En stor filmpolitisk seier for norsk film og TV inntraff 29. januar 2025, da Stortinget vedtok AMT-direktivet [https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2024-2025/inns-202425-117l/]. Hva kan dette bety for norsk films fremtid? I denne spesialepisoden snakker vi med tre sentrale personer i norsk filmbransje som bidrar til å forklare sakens kjerne. AMT-direktivet pålegger strømmetjenester å investere en del av sin omsetning i Norge til produksjon av lokalt film- og TV-innhold. Dette sikrer at globale aktører som Netflix og Disney+ bidrar til den norske film- og TV-bransjen, på lik linje med tradisjonelle kringkastere. Etter år med debatt og politisk nøling markerer vedtaket et viktig gjennombrudd for norsk filmbransje. Vi gjør et forsøk på å belyse saken og reflektere over hvor avgjørende loven vil bli for norsk films fremtid, gjennom de tre samtalene i episoden nedenfor. Vi møter henholdsvis Åse Kringstad [https://www.virke.no/kontakt/ansatte/ase-kringstad/], leder i Virke Produsentforeningen, Frederick Howard [https://www.stormfilms.no/storm-films-1] produsent i Storm Films og Elisabeth Sjaastad [https://filmforbundet.no/kontakt-oss/#ansatte], leder i Filmforbundet – ikke som et panel, men til individuelle samtaler. Alle går i dialog med Montages-redaktør Karsten Meinich om sakens kjerne, og deler av egne erfaringer og observasjoner fra det over ti år lange filmpolitiske arbeidet som er blitt lagt ned for å nå målet om et vedtak i Stortinget. God lytting!
Empieza 30 días de prueba
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes