
Alzheimer Life podden
Podcast de Henrik Frenkel
I den här poddserien träffar vi läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Vi vill veta vad som ska hända med dem, varför de har fått sjukdomen och om det finns bot. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har "Alzheimer light”? Det här är vår upptäcktsresa in i Alzheimerland. Varannan podd görs av journalisten Johanna Hinteregger, anhörig till en mor i samma sjukdom. Hennes P1-dokumentär om de två är hyllad och fick ett enormt genomslag då den kom. "Innan mamma glömmer", Sveriges Radio P1. Varannan podd görs av Henrik Frenkel, själv diagnosticerad med kognitiv svikt och grundare till stiftelsen Alzheimer Life.
Disfruta 3 días gratis
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Todos los episodios
91 episodios
Mitt i livet får Tarja Samuelson inte längre ihop bokföringen för familjeföretaget. Sakta började hon förstå att något inte stämmer. Trots att hon bara är 54 år får hon träffa en geriatriker som efter minnestest, hjärnröntgen och biomarkörer i ryggmärgsvätskan konstaterade kognitiv svikt som tyder på alzheimer. Chocken efter diagnosen var total då men nu, sex månader senare, ser Tarja annorlunda på saken. Live har tagit en annan vändning. Medverkar gör också forskare och docent Sofia Schedin Weiss, Karolinska Institutet, vars studier handlar om just framtidens diagnostik. Vad innebär det att få en diagnos idag och hur kommer det se ut framåt? Varför får så många en felaktig kognitiv diagnos idag och vad finns det för risker att ta hänsyn till i och med utvecklad diagnostik? Och varför det är viktigt med en tidig diagnos. Intervjuar gör Johanna Hinteregger, själv anhörig. Det här poddavsnittet görs med finansiella medel från biopharmabolagen Bioarctic och Eisai.

Jessica Söderfjord fick sin ”dom” när hon bara var 54 år. Nu sitter hon i poddstudion och minns ögonblicket. Hennes ögon tåras. Även Jan Marcusson, överläkare på Minnesmottagningen, Västerviks sjukhus blir berörd. Det vi talar om är de dramatiska sekunderna när läkaren efter veckor, kanske månader av utredningar, ska berätta att patienten i rummet har Alzheimer. När de kommer hem börjar Jessica googla. Inte på demens, utan på dödshjälp. ”De första tre veckorna var det bara nattsvart. Jag blev svimfärdig av tanken att jag skulle utplånas, och att allt satt i hjärnan.”

Om du får diagnosen cancer så är det inledningen till ett intensivt arbete att trösta, lindra, bromsa och bota. Sju av tio som får cancer kan botas idag. Får du Alzheimer är sjukvårdens arbete i princip avslutat och du som patient lämnas i sticket. Alla som får Alzheimer avlider av eller med sin sjukdom. Så kan man lite drastiskt beskriva den himmelsvida skillnaden mellan två av våra största folksjukdomar. Men varför är det så? Det blev ämnet för vår spännande frukost med det provokativa temat: Varför är det bättre att få cancer?

Fyra eldsjälar mottog Alzheimer Lifes stipendium 2024. Häng med på ett samtal om mod, stor kunskap och att vägra vara i sjukdomens mörker. En pilot som mitt i en lysande karriär bara 51 år gammal upptäckte att han drabbats av Alzheimer när han skulle lära sig flyga nya Airbus. Han banade vägen för alla andra drabbande berättelser när han i TV och media berättade oerhört berörande om att få Alzheimer. Mikael Hessle. En trebarnsmamma som bara 44 år gammal trodde att hon drabbats av hjärnskakning, men chockartat fick reda på att det var Alzheimer. Inte kan man väl få en sådan sjukdom så ung, tänkte hon, innan hon skrev den berörande boken Mamma, kommer du glömma oss? Ulrika Harmsen. En fysioterapeut som i brist på botemedel försöker få sina patienter med tidig kognitiv svikt att byta livsstil, jobba med hjärngympa, börja dansa, gå på gym, odla i egen trädgård, måla akvarell och äta mat som är bra för minnet. Maria Svensson Rathonyi. En undersköterska som skapar vardagsmagi med sina varma kramar, mjuka händer, nyfikenhet, empati, skratt och humor, och som bjuder in alla på sitt omsorgsboende, även i ledsamhet och sorg, att sjunga för att få kontakt med sitt tidigare jag. Susanne Ellerstrand. Det här är fyra eldsjälar som gör verklig skillnad. De är förebilder, bryter ny mark, och ökar kunskapen och minskar stigmat kring kognitiva sjukdomar. Grattis! Intervjuar gör Johanna Hinteregger och podden görs på Beppo Ljudproduktion.

Lewy Body sjukdom handlar om onormala proteinavlagringar i hjärnan som vissa av oss får. De kallas Lewy Bodies och orsakar fysiska och psykiska symptom hos en person. Tidiga symptom är utlevande drömmar, förlorat luktsinne, depression, ångest, svårt att orientera sig, hallucinationer, förvirring och sömnsvårigheter. Minnesstörningar är inte konstanta utan persone kan vara het klar stundvis. Sjukdomen är gravt underdiagnosticerad. 29 januari är LBDdagen och vi uppmärksammar det med en forskningspodd med den främsta experten inom området, Elisabet Londos, överläkare och professor vid minnesmottagningen och minneskliniken i Malmö. Intervjuar gör Johanna Hinteregger. Gillar du det vi gör? Stöd oss: Swisha 1234866208. Alzheimer Life arbetar för att öka kunskap om kognitiva sjukdomar i allmänhet och Alzheimer i synnerhet. Vi vill speciellt ge röst åt de personer som nyligen fått en kognitiv sjukdom diagnostiserad och som behöver både uppmuntran och verktyg för att få ett fungerande liv.
Disfruta 3 días gratis
4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes