PORTRÆT med Tore Leifer - Frederiksborg

PORTRÆT med Tore Leifer - Frederiksborg

Podcast de Tore Leifer

Mød de mennesker der har formet Danmark – og dem der lever her nu. Dem der har udøvet magten. Dem hvis stemmer ikke er blevet hørt. Forfatterne og kun...

Empieza 30 días de prueba

Después de la prueba 4,99 € / mes.Cancela cuando quieras.

Prueba gratis

Todos los episodios

91 episodios
episode PORTRÆT #91 Det var midt i julenat artwork
PORTRÆT #91 Det var midt i julenat

Er verden et rationelt sted med rationelle mennesker, hvor alt er styret af fornuft? Eller er der et eller andet sted noget oversanseligt, magisk og underfuldt? Ting vi ikke kan forklare? Noget der er større end os selv? Grundtvig skrev 1600 salmer og sange, hvoraf en del er blevet fælles eje og en grundsten i salmebogen. Særligt en af sangene er for børn. Han kaldte den selv en "barnesang".  Det er "Dejlig er den himmel blå", hvor han henvender sig direkte til børnene og taler til deres hjerter og fantasi. Og han taler til barnet i den voksne. Grundtvig var født i oplysningstiden, bare seks år før den franske revolution. 1700-tallets oplysningstænkere havde et syn på kristendommen som en religion for voksne, fornuftige, oplyste mennesker. Og et syn på verden og tilværelsen som et rationelt sted styret af fornuft - uden mirakler, fantastiske fænomener og fortryllelse. Men begge dele var Grundtvig stærkt uenig i. Katrine Frøkjær Baunvig, professor, ph.d. og leder af Center for Grundtvigforskning fortæller i denne jule-episode om den tryllebindende Grundtvig, hans barnesang og hans forhold til jul. Hun har bl.a. skrevet om det i Grundtvig-bogen Den store mand, som udkom i 2022. Sangen om Jesu fødsel og de hellige tre konger skrev Grundtvig i december 1810 under en psykisk og religiøs krise. Måske hjalp barnesangen også ham selv?

Ayer - 50 min
episode PORTRÆT #90 J.P. Trap – Den store bog om Danmark og branden på Frederiksborg artwork
PORTRÆT #90 J.P. Trap – Den store bog om Danmark og branden på Frederiksborg

Natten mellem 16. og 17. december 1859 – altså for 165 år siden – brændte Frederiksborg, det smukke gamle slot og nationalklenodie. Frederik 7. og hans hustru, lensgrevinde Danner, opholdt sig på slottet og havde tændt godt op i kaminerne i den kolde decembernat. Det blev slottets endeligt – dog genopstod det jo som Nationalhistorisk Museum takket være brygger J.C. Jacobsen. Kongens kabinetssekretær Jens Peter Trap spillede en vigtig rolle under branden og fik organiseret, at 300 malerier fra den store samling blev reddet ud af det brændende slot. Derudover er hans efternavn kendt endnu i dag, fordi det store værk om Danmark, som han grundlagde, nu efterhånden er kommet i 6 udgaver. TRAP DANMARK. Chefredaktøren for 6. udgave, og nu bestyrelsesformand for lex.dk, Niels Elers Koch er gæst i denne episode, hvor vi fortæller om kongens kabinetssekretær, slottets brand og det enestående bogværk, som intet andet land i verden har magen til.

13 dic 2024 - 34 min
episode PORTRÆT #89 Tandlægens mystiske masker - selvmord, jalousi og mord artwork
PORTRÆT #89 Tandlægens mystiske masker - selvmord, jalousi og mord

Kan man afstøbe et menneske og fastholde dets sande karakter? Er det i den afstøbte maske, at selve hemmeligheden om et menneske sidder? Det mente tandlægen Holger Winther, som afstøbte sine patienter, når de sad i tandlægestolen. Historien om den maskebesatte tandlæge endte med to selvmord og et mord. Journalisten Poul Pilgaard Johnsen har fortalt den i bogen Tandlægens masker. Han fortæller den også i denne uges episode af vores podcast PORTRÆT. Frederiksborg viser i øjeblikket den sanselige udstilling FORGLEM MIG EJ om erindring og længsel. Der er voksfigurer og voksmasker af døde prinser og prinsesser, hårlokker fra berømtheder som Thorvaldsen og Frederik 6., samtidskunst om tab, erindring og forandring. Og så er der Frederiksborgs store samling af livsmasker og dødsmasker. Blandt andet maskerne fra den mystiske tandlæge Holger Winther.

06 dic 2024 - 44 min
episode PORTRÆT #88 Ingemanns historiske romaner - drømmen om det ideelle Danmark artwork
PORTRÆT #88 Ingemanns historiske romaner - drømmen om det ideelle Danmark

Efter to afsnit om Valdemar Sejr må det være passende også at høre om hans eftermæle i 1800-tallet, i Guldalderens Danmark. Salmedigteren B.S. Ingemann skrev fra 1826 en lang række historiske romaner, og den første af dem var netop Valdemar Seier. Frederiksborgs Forskningschef Lone Kølle Martinsen elsker Ingemann og har forsket grundigt i ham og hans historiske romaner. Man påstår, at Ingemann var upolitisk - men ingen konge eller politiker har måske formet 1800-tallets ideer om Danmark mere end han!

29 nov 2024 - 43 min
episode PORTRÆT #87 Valdemar Sejr 2:2 - Sild, blod og salt artwork
PORTRÆT #87 Valdemar Sejr 2:2 - Sild, blod og salt

Sild, blod og salt var grundlaget for Valdemar Sejrs imperium. Sild var havets sølv og 1200-tallets store økonomiske ressource. Derfor var det også vigtigt at herske rundt om Østersøen, og det gjorde Valdemar 2., langt senere kendt som Valdemar Sejr. Efter den store biografi om Valdemar den Store har middelalderhistorikeren Lars Kjær nu udgivet en lige så fængende biografi om hans søn, VALDEMAR SEJR - Imperiebyggeren. Den ser vi på i to episoder af PORTRÆT, hvoraf denne er den sidste. Det er historien om et flerkulturelt dansk imperium med riddere, stormænd, digtere og håndværkere fra alle verdenshjørner. Danskere og tyskere, folk fra Rügen og Pommern, norske og svenske stormænd, engelske guldsmede og islandske skjalde. En dronning fra Bøhmen og én fra Portugal. I Valdemars egen selvforståelse var det danske imperium en moderne, nordisk pendant til Romerriget.

22 nov 2024 - 56 min
Soy muy de podcasts. Mientras hago la cama, mientras recojo la casa, mientras trabajo… Y en Podimo encuentro podcast que me encantan. De emprendimiento, de salid, de humor… De lo que quiera! Estoy encantada 👍
MI TOC es feliz, que maravilla. Ordenador, limpio, sugerencias de categorías nuevas a explorar!!!
Me suscribi con los 14 días de prueba para escuchar el Podcast de Misterios Cotidianos, pero al final me quedo mas tiempo porque hacia tiempo que no me reía tanto. Tiene Podcast muy buenos y la aplicación funciona bien.
App ligera, eficiente, encuentras rápido tus podcast favoritos. Diseño sencillo y bonito. me gustó.
contenidos frescos e inteligentes
La App va francamente bien y el precio me parece muy justo para pagar a gente que nos da horas y horas de contenido. Espero poder seguir usándola asiduamente.

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de podcast y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Empieza 30 días de prueba

Después de la prueba 4,99 € / mes.Cancela cuando quieras.

Podcasts exclusivos

Sin anuncios

Podcasts que no pertenecen a Podimo

Audiolibros

20 horas / mes

Prueba gratis

Otros podcasts exclusivos

Audiolibros populares