SIKRE KILDER - en podkast om stråling

SIKRE KILDER - en podkast om stråling

Podcast de Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Er mobilstråling farlig? Hva gjør UV-stråler egentlig? Hvor mye radioaktivitet finnes det i norsk natur? Og hva gjør vi hvis det skjer en atomulykke? Dette og mye annet får du svar på i podkasten Sikre kilder fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Empieza 30 días de prueba

4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.

Prueba gratis

Todos los episodios

13 episodios
episode Nukleær kompetanse - en utdanning for fremtiden (DEL 2:2) artwork
Nukleær kompetanse - en utdanning for fremtiden (DEL 2:2)

Klimakrise, strømkrise og krig i Europa – alt dette nevnes som årsaker til at debatten om kjernekraft har fått et kraftig oppsving. Men uavhengig av om det i fremtiden blir politisk flertall for at Norge skal satse på kjernekraft eller ei, har vi et enormt behov for flere med utdanning innen nukleære fag allerede i dag. Nukleær kompetanse kan nemlig brukes til så mye mer enn å jobbe med kjernekraft.  Dette er del 2 av 2 om temaet nukleær kompetanse. Vi snakker om hvorfor Norge trenger flere med denne fagbakgrunnen nå, og hva man kan jobbe med hvis man utdanner seg innenfor dette feltet. Gjester i episoden er Andreas Görgen, professor i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo og Deborah Oughton, professor i kjernekjemi ved NMBU, samt avdelingsdirektør Tone Bergan fra avdeling strålesikkerhet i DSA. Programleder: Hallfrid Simonsen fra kommunikasjonsenheten i DSA. Musikk: So on track – Eternity Bro, Inside the chip – Pavel Yudin (Shutterstock) Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjonsenheten@dsa.no [kommunikasjonsenheten@dsa.no]

11 abr 2025 - 31 min
episode Nukleær kompetanse - en utdanning for fremtiden (DEL 1:2) artwork
Nukleær kompetanse - en utdanning for fremtiden (DEL 1:2)

Norge har et skrikende behov for folk med nukleær kompetanse! I 2023 bevilget regjeringen derfor 200 millioner kroner til et helt nytt senter for nukleær forskning [https://www.nnrc.uio.no/]. I tillegg ga de ekstra midler til å opprette nye studier innen nukleærteknologi på to universiteter. Nå er de første kullene godt i gang med sine studier på henholdsvis Universitetet i Oslo (UiO) [https://www.uio.no/studier/program/kjernefysikk-nuklearteknologi/] og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) [https://www.nmbu.no/studier/bachelor/radioaktivitet-og-miljo]. Hva er nukleær kompetanse, egentlig? Hva lærer studentene som velger denne studieretningen? Og hvilke jobber kan de få etter endt utdanning? Dette er del 1 av 2 om temaet nukleær kompetanse. I første del møter vi studenter som forteller om erfaringer med studiet, og forventninger til arbeidslivet etterpå. I del 2 dykker vi dypere ned i hva nukleær kompetanse er, hvorfor det er så stort behov for det nå, og hvorfor vi i DSA er opptatt av at flere velger denne fagretningen. Gjester i episoden er studentene Marius Torsvoll, Helene Kind Wensink og Hannah Westgaard fra UiO, samt studentene Cathrine Haagensli Bruun og Nicolay Lyngvær-Heyn fra NMBU. Programleder: Hallfrid Simonsen fra kommunikasjonsenheten i DSA. Musikk: So on track – Eternity Bro, Inside the chip – Pavel Yudin (Shutterstock) Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjonsenheten@dsa.no [kommunikasjonsenheten@dsa.no]

20 mar 2025 - 17 min
episode Radioaktiv forurensning - slik jobber vi for å begrense det artwork
Radioaktiv forurensning - slik jobber vi for å begrense det

Tenker du på store ulykker ved kjernekraftverk, hvis begrepet "radioaktiv forurensning" blir nevnt? Radioaktiv forurensning kan være så mye mer enn det. Vi har radioaktivitet i miljøet rundt oss til enhver tid - visste du det? Denne episoden handler om hvordan vi jobber for å begrense radioaktiv forurensning gjennom overvåkning og forvaltning. Vi snakker om hvor de radioaktive stoffene kommer fra, og om det er mulig å unngå radioaktiv forurensning helt. Gjester i episoden er seniorrådgiver Elin Ohlin fra seksjon radioaktiv forurensning i DSA, og masterstudent Martin Hansebråten fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hansebråten hadde praksis i DSA våren 2024, og forteller om hvordan han har jobbet med temaet radioaktiv forurensning og miljøovervåkning. Lurer du på hvordan det er å være praksisstudent i DSA, er dette episoden for deg! Du kan lese mer om radioaktiv forurensning og avfall [https://dsa.no/radioaktiv-forurensning-og-avfall] på våre nettsider. Programleder: Hallfrid Simonsen fra kommunikasjonsenheten i DSA. Musikk: So on track - Eternity Bro (Shutterstock) Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjon@dsa.no [kommunikasjon@dsa.no].

28 ago 2024 - 25 min
episode Hudbehandlinger med laser - dette må du vite artwork
Hudbehandlinger med laser - dette må du vite

Har du vurdert å gå til en laserklinikk for å få utført en kosmetisk behandling? For eksempel for å fjerne en tatovering, en pigmentflekk eller uønsket hårvekst? Bruken av lasere til hudbehandling har eksplodert de siste årene, og små og store klinikker tilbyr nå laserbehandling til ulike hudproblemer. Samtidig har vi sett en rekke medieoppslag med personer som har fått brannskader, arr og pigmentforandringer etter laserbehandlinger hos private klinikker. I denne episoden tar vi for oss det du trenger å vite om hvordan lasere fungerer, hva slags behandlinger de kan brukes til, og hva slags risiko som er forbundet med dette. Og ikke minst - hva du bør tenke gjennom før du går til en privat klinikk som tilbyr laserbehandling. Forhåpentligvis blir du både beroliget og litt klokere etter å ha hørt episoden. Du kan lese mer om lasere på våre nettsider: dsa.no/laser-og-lys [https://dsa.no/laser-og-lys] Gjester: Jan Cezary Sitek, seksjonsleder ved hudavdelingen ved Rikshospitalet og spesialist i hudsykdommer. Han har mye praktisk erfaring med bruk av laser i sitt arbeid på sykehuset. Hilde Skjerdal, fysiker, jobber med lasere og optisk stråling i DSA. Programleder: Hallfrid Simonsen Musikk: So on track - Eternity Bro (Shutterstock) Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjon@dsa.no [kommunikasjon@dsa.no].

29 nov 2023 - 29 min
episode Radioaktivt nedfall - slik kan Norge rammes ved en atomulykke artwork
Radioaktivt nedfall - slik kan Norge rammes ved en atomulykke

Store mengder reinsdyrkjøtt og sauekjøtt måtte kastes i Norge i tiden etter Tsjernobyl-ulykken. I de mest berørte områdene ble også grønnsaker og melk kassert i tiden rett etterpå. Fortsatt finner vi spor av radioaktivitet i norsk natur etter det som regnes som den mest alvorlige kjernekraftulykken i historien. Hvis vi får en ny atomulykke i Ukraina eller andre land et stykke unna oss - hva blir konsekvensene? Vil vi bli nødt til å kaste matvarer, eller unngå å spise bestemte ting? Seniorrådgiver Torild Agnalt Østmo fra Mattilsynet og forsker Håvard Thørring fra DSA snakker i denne episoden om lærdommen fra Tsjernobyl, og hvilke tiltak som kan bli aktuelle ved en eventuell ny atomhendelse.

07 feb 2023 - 21 min
Soy muy de podcasts. Mientras hago la cama, mientras recojo la casa, mientras trabajo… Y en Podimo encuentro podcast que me encantan. De emprendimiento, de salid, de humor… De lo que quiera! Estoy encantada 👍
MI TOC es feliz, que maravilla. Ordenador, limpio, sugerencias de categorías nuevas a explorar!!!
Me suscribi con los 14 días de prueba para escuchar el Podcast de Misterios Cotidianos, pero al final me quedo mas tiempo porque hacia tiempo que no me reía tanto. Tiene Podcast muy buenos y la aplicación funciona bien.
App ligera, eficiente, encuentras rápido tus podcast favoritos. Diseño sencillo y bonito. me gustó.
contenidos frescos e inteligentes
La App va francamente bien y el precio me parece muy justo para pagar a gente que nos da horas y horas de contenido. Espero poder seguir usándola asiduamente.

Empieza 30 días de prueba

4,99 € / mes después de la prueba.Cancela cuando quieras.

Podcasts exclusivos

Sin anuncios

Podcast gratuitos

Audiolibros

20 horas / mes

Prueba gratis

Sólo en Podimo

Audiolibros populares