
Vetenskap och hälsa
Podcast de Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne
No se necesita tarjeta de crédito
Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.
Disfruta 14 días gratis
No se necesita tarjeta de crédito
Todos los episodios
103 episodios
Grupp A-streptokocker är vanliga bakterier som kan orsaka flera olika infektioner, både milda - men också livshotande. Då kallas de invasiva streptokocker och invasiva streptokocker ökar just nu i Sverige. Men hur kan en bakterie som orsakar något så vanligt som halsfluss leda till livshotande tillstånd? Och vad är det som avgöra vem som klarar sig undan med en mild infektion och vem som blir allvarligt sjuk? Detta och mycket annat ska vi diskutera med Magnus Rasmussen, professor i infektionsmedicin vid Lunds universitet och infektionsläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Hjärnforskaren Henrik Jörntell berättar varför dagdrömmar, matlagning och allt handarbete stimulerar hjärnan och håller den ung. Och han vänder upp och ner på myten att vissa funktioner som minnet eller språket sitter på ett visst ställe i hjärnan. Alla funktioner är istället beroende av att alla hjärnans delar samarbetar, det är i det samarbetet som hela vår föreställningsvärld hålls vid liv.

2023 kom nya Nordiska näringsrekommendationer och enligt dessa bör mindre än 10 procent av energin från mat och dryck komma från tillsatt socker, helst betydligt mindre. Men varför är socker så dåligt för hälsan? Är det bättre att använda honung än vitt socker, är fruktsocker nyttigare eller är det tvärtom farligare? Vi försöker reda ut dessa frågor med hjälp av Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet, där hon i sin forskning fokuserar på att studera vilken roll kolhydratkvalitet, och främst sockerkonsumtion, har på hälsan. Intervjuar gör Eva Bartonek Roxå.

Hur är det att leva med en verklighet som inte riktigt stämmer överens med andras – och vad kan forskningen lära oss om detta? I detta avsnitt utforskar vi schizofreni – en komplex och ofta missförstådd sjukdom. Alexander Frizell Santillo, forskare vid Lunds universitet och överläkare i psykiatri vid Psykosmottagningen Malmö Trelleborg, berättar om forskning inom området och Sophie McFarlane delar sina erfarenheter av att ha insjuknat som ung och hur hon som så kallad peer support arbetar med att stödja personer som nyinsjuknar.

Årets mest alkoholstinna månad december är här och kanske är det brittiska fenomenet Dryjanuary värt att prova när nästa år börjar. Vad händer i hjärnan och med de andra organen som alkoholen passerar vid en vit månad? Sahar Janfada-Baloo, överläkare vid Beroendecentrum vid Region Skåne pratar om forskningen bakom de nya striktare alkoholrekommendationerna och varför det finns en god chans att man känner sig smartare, piggare och mer energisk utan alkohol.
Disfruta 14 días gratis
No se necesita tarjeta de crédito
Podcasts exclusivos
Sin anuncios
Podcast gratuitos
Audiolibros
20 horas / mes