SIKRE KILDER - en podkast om stråling
Ilmainen podcast

SIKRE KILDER - en podkast om stråling

Podcast by Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Aloita maksutta
Er mobilstråling farlig? Hva gjør UV-stråler egentlig? Hvor mye radioaktivitet finnes det i norsk natur? Og hva gjør vi hvis det skjer en atomulykke? Dette og mye annet får du svar på i podkasten Sikre kilder fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 

Tätä podcastia voi kuunnella ilmaiseksi kaikilla podcast-soittimilla ja Podimo-sovelluksella ilman tilausta.

Kaikki jaksot

11 jaksot
episode Radioaktiv forurensning - slik jobber vi for å begrense det artwork
Radioaktiv forurensning - slik jobber vi for å begrense det

Tenker du på store ulykker ved kjernekraftverk, hvis begrepet "radioaktiv forurensning" blir nevnt? Radioaktiv forurensning kan være så mye mer enn det. Vi har radioaktivitet i miljøet rundt oss til enhver tid - visste du det? Denne episoden handler om hvordan vi jobber for å begrense radioaktiv forurensning gjennom overvåkning og forvaltning. Vi snakker om hvor de radioaktive stoffene kommer fra, og om det er mulig å unngå radioaktiv forurensning helt. Gjester i episoden er seniorrådgiver Elin Ohlin fra seksjon radioaktiv forurensning i DSA, og masterstudent Martin Hansebråten fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hansebråten hadde praksis i DSA våren 2024, og forteller om hvordan han har jobbet med temaet radioaktiv forurensning og miljøovervåkning. Lurer du på hvordan det er å være praksisstudent i DSA, er dette episoden for deg! Du kan lese mer om radioaktiv forurensning og avfall [https://dsa.no/radioaktiv-forurensning-og-avfall] på våre nettsider. Programleder: Hallfrid Simonsen fra kommunikasjonsenheten i DSA. Musikk: So on track - Eternity Bro (Shutterstock) Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjon@dsa.no [kommunikasjon@dsa.no].

28. elok. 2024 - 25 min
episode Hudbehandlinger med laser - dette må du vite artwork
Hudbehandlinger med laser - dette må du vite

Har du vurdert å gå til en laserklinikk for å få utført en kosmetisk behandling? For eksempel for å fjerne en tatovering, en pigmentflekk eller uønsket hårvekst? Bruken av lasere til hudbehandling har eksplodert de siste årene, og små og store klinikker tilbyr nå laserbehandling til ulike hudproblemer. Samtidig har vi sett en rekke medieoppslag med personer som har fått brannskader, arr og pigmentforandringer etter laserbehandlinger hos private klinikker. I denne episoden tar vi for oss det du trenger å vite om hvordan lasere fungerer, hva slags behandlinger de kan brukes til, og hva slags risiko som er forbundet med dette. Og ikke minst - hva du bør tenke gjennom før du går til en privat klinikk som tilbyr laserbehandling. Forhåpentligvis blir du både beroliget og litt klokere etter å ha hørt episoden. Du kan lese mer om lasere på våre nettsider: dsa.no/laser-og-lys [https://dsa.no/laser-og-lys] Gjester: Jan Cezary Sitek, seksjonsleder ved hudavdelingen ved Rikshospitalet og spesialist i hudsykdommer. Han har mye praktisk erfaring med bruk av laser i sitt arbeid på sykehuset. Hilde Skjerdal, fysiker, jobber med lasere og optisk stråling i DSA. Programleder: Hallfrid Simonsen Musikk: So on track - Eternity Bro (Shutterstock) Har du noe på hjertet etter å ha hørt episoden? Vi tar gjerne imot ris og ros på kommunikasjon@dsa.no [kommunikasjon@dsa.no].

29. marrask. 2023 - 29 min
episode Radioaktivt nedfall - slik kan Norge rammes ved en atomulykke artwork
Radioaktivt nedfall - slik kan Norge rammes ved en atomulykke

Store mengder reinsdyrkjøtt og sauekjøtt måtte kastes i Norge i tiden etter Tsjernobyl-ulykken. I de mest berørte områdene ble også grønnsaker og melk kassert i tiden rett etterpå. Fortsatt finner vi spor av radioaktivitet i norsk natur etter det som regnes som den mest alvorlige kjernekraftulykken i historien. Hvis vi får en ny atomulykke i Ukraina eller andre land et stykke unna oss - hva blir konsekvensene? Vil vi bli nødt til å kaste matvarer, eller unngå å spise bestemte ting? Seniorrådgiver Torild Agnalt Østmo fra Mattilsynet og forsker Håvard Thørring fra DSA snakker i denne episoden om lærdommen fra Tsjernobyl, og hvilke tiltak som kan bli aktuelle ved en eventuell ny atomhendelse.

07. helmik. 2023 - 21 min
episode Atomvåpen og Putins trussel artwork
Atomvåpen og Putins trussel

I september advarte Putin om at Russland har en rekke masseødeleggelsesvåpen og at han vil ta i bruk alle tilgjengelige midler for å beskytte Russland og det russiske folk. Disse uttalelsene vekket oppsikt, og førte til at enkelte nå frykter for atomkrig.  Hva skjer når et atomvåpen detoneres? Hvordan har utviklingen vært når det gjelder atomvåpen i verden? Hvilke typer atomvåpen har Putin tilgang til - og hva blir konsekvensene hvis han bruker dem? Og hvor godt forberedt vi i Norge er på atomhendelser? Disse, og flere andre spørsmål, blir diskutert av sjefsforsker Halvor Kippe ved FFI og seksjonssjef for beredskapsanalyser i DSA, Øyvind Selnæs, i denne episoden.

10. tammik. 2023 - 17 min
episode Solarium - det finnes ingen trygg, nedre grense artwork
Solarium - det finnes ingen trygg, nedre grense

Rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge skyldes for mye soling ute og i solarium. All bruk av solarium er kreftfremkallende, og det finnes ingen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta. Siden 2012 har det vært 18-årsgrense for å ta solarium i Norge. Forskning viser nemlig at kreftrisikoen er høyest for dem som starter med solarium i ung alder. De som startet med solarium tidlig fikk også diagnosen føflekkreft tidligere enn de som ikke hadde brukt solarium. I denne episoden møter du Inger-Lill Bjerke som alltid har vært glad i å sole seg og har tatt mye solarium. For tre år siden fikk hun diagnosen malignt melanom (føflekkreft). Hva tenker hun i dag om de som fortsatt tar solarium? Du får også høre fagdirektør Lill Tove Nilsen i DSA forklare hvorfor vi fraråder all bruk av solarium, og hvordan solariumsbransjen følges opp.

29. kesäk. 2022 - 14 min
Loistava design ja vihdoin on helppo löytää podcasteja, joista oikeasti tykkää
Kiva sovellus podcastien kuunteluun, ja sisältö on monipuolista ja kiinnostavaa
Todella kiva äppi, helppo käyttää ja paljon podcasteja, joita en tiennyt ennestään.

Saatavilla kaikkialla

Kuuntele Podimoa puhelimella, tabletilla, tietokoneella tai autossa!

Kokonainen maailma kuunneltavaa viihdettä

Tuhansia äänikirjoja ja yksinoikeuspodcasteja

Ei mainoksia

Kuuntelemalla Podimon sisältöä et tuhlaa aikaa mainosten kuuntelemiseen.

Tarjouksesi

Rajattomasti yksinoikeuspodcastien kuuntelua
Ei mainoksia
20 tuntia äänikirjoja / kk
Kokeilun jälkeen vain 7,99 € / kuukausi. Ei sitoutumista!

Muita podcasteja yksinoikeudella

Suosittuja äänikirjoja