De Universiteit van Vlaanderen Podcast

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

Podcast de Universiteit van Vlaanderen

Heb jij je al eens afgevraagd of we mensen onzichtbaar kunnen maken? Of Latijn leren tijdverspilling is? Of je voor eeuwig samen zal blijven met je li...

Empieza 7 días de prueba

Después de la prueba $99.00 / mes.Cancela cuando quieras.

Prueba gratis

Todos los episodios

718 episodios
episode Hoe voorkom je blessures tijdens het lopen? artwork
Hoe voorkom je blessures tijdens het lopen?

Ga jij soms lopen? Al is het maar een klein toertje joggen op een heel rustig tempo? Dan moet je deze video zien! Want aan de Universiteit van Gent hebben ze een wearable ontwikkeld waardoor de kans op blessures aanzienlijk vermindert. En het heeft te maken met de G-krachten in een achtbaan. Veerle Segers, biomechanicus aan de UGent, legt het je uit. * Gastspreker: Veerle Segers * Redactie: Helene Vanlathem * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Alexander Van Vlierberghe Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

02 feb 2025 - 8 min
episode Hoe kunnen planten zich verdedigen? artwork
Hoe kunnen planten zich verdedigen?

Wat is het verschil tussen planten en dieren? Dieren kunnen lopen, zwemmen of vliegen (enfin, de meeste toch) en planten niet. Planten staan met hun wortels in de grond en kunnen niet vluchten bij gevaar. En dat is een groot probleem in een wereld waarin alles en iedereen je lijkt te willen opvreten. En toch, planten zijn overal. Hoe overleven ze zonder te kunnen vluchten? Dat legt bioloog aan de UAntwerpen Sébastjen Schoenaers ons uit. * Gastspreker: Sébastjen Schoenaers * Presentatie: Koen Fillet * Redactie: Alexander Van Vlierberghe * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

30 ene 2025 - 24 min
episode Wat doet een sterrenkundige de hele dag? artwork
Wat doet een sterrenkundige de hele dag?

Amper 100 jaar geleden ontdekten wetenschappers pas dat het heelal veel groter is dan onze Melkweg. Daarbuiten liggen nog miljarden andere sterrenstelsels. Hoe die zijn ontstaan en verder evolueren, dat onderzoekt sterrenkundige Maarten Baes van de Universiteit van Gent. En omdat je met een telescoop wel kan kijken naar de kleur en het uitzicht, maar niet naar de samenstelling of de krachten die er spelen, ligt hij ‘s nachts niet in zijn tuin naar de hemel te staren, maar naar een supercomputer. * Gastspreker: Maarten Baes * Presentatie: Koen Fillet * Redactie: Helene Vanlathem * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

23 ene 2025 - 19 min
episode Waarom vriezen vissen niet vast in de winter? artwork
Waarom vriezen vissen niet vast in de winter?

Als het enkele dagen vriest, komt er ijs op plassen, vijvers, grachten en meren. En als het lang genoeg koud blijft, wordt dat ijslaagje dikker en dikker totdat je erop kan schaatsen. Maar... dat water zal nooit tot op de bodem bevriezen. Zelfs niet als het maanden- of jarenlang vriest. Ook in Lapland kan je een gat in het ijs zagen en ijsvissen. Fysicus Joris Dirckx (UAntwerpen) legt uit waarom de vissen niet vastvriezen tijdens de winter. * Gastspreker: Joris Dirckx * Redactie: Alexander Van Vlierberghe * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Nabeeld Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

19 ene 2025 - 9 min
episode Zijn ketonen interessant voor amateursporters? artwork
Zijn ketonen interessant voor amateursporters?

Ketonen deden enkele jaren geleden hun intrede in de wielerwereld. Toprenners zoals Remco Evenepoel gieten na een wedstrijd een – perfect legaal – ketonendrankje naar binnen, want daarvan zouden ze sneller recupereren en beter slapen. Maar ga je er ook echt beter van fietsen en heb jij er als amateur ook iets aan? Daarover praat Koen Fillet met Chiel Poffé, inspanningsfysioloog aan de UHasselt. * Gastspreker: Chiel Poffé * Presentatie: Koen Fillet * Redactie: Helene Vanlathem * Eindredactie: Katleen Bracke * Montage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

16 ene 2025 - 20 min
Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu celular, tableta, computadora o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de pódcasts y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Empieza 7 días de prueba

Después de la prueba $99.00 / mes.Cancela cuando quieras.

Podcasts exclusivos

Sin anuncios

Podcast gratuitos

Audiolibros

20 horas / mes

Prueba gratis

Otros pódcasts exclusivos

Audiolibros populares