
De Historische BoekenCast
Podkast av Historisch Nieuwsblad
Luister naar de Historische BoekenCast met Jos Palm, een podcast over boeken die geschiedenis maken. Blijf op de hoogte van de belangrijkste nieuwe geschiedenisboeken en luister elke maand naar boekbesprekingen en interviews met schrijvers.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Alle episoder
49 Episoder
* ‘Schiet ze allemaal kapot’, luidde het advies van een priester aan een Nederlandse soldaat. God had Nederland geroepen om de koloniale orde te herstellen, zo luidde de boodschap van de vierhonderd predikanten en aalmoezeniers die de Nederlandse troepen vergezelden tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). In God zonder genade schrijft Koos-Jan de Jager over de priesters en predikanten die de Nederlandse soldaten geestelijk bijstonden en aanmoedigden geweld te plegen. De historicus schuift aan om over zijn onderzoek te vertellen. * ‘Heer, heb medelijden met de Belgen’, zo zong Freek de Jonge ooit. En daar is alle reden toe, als we de Vlaams Belgische historicus Rolf Falter moeten geloven. Hij schreef met Het verdeelde Land een verhaal in tientallen bedrijven, dat maar één conclusie over laat: België is een ingewikkeld drama dat steeds een voorlopig goede afloop kent. Recensent Manon van der Heijden bespreekt het boek. * Was Hitler een socialist? En zo ja, wat voor socialist was de Führer dan? Hij haatte de klassenstrijd en de Joodse Karl Marx, maar speelde wel leentjebuur bij het socialisme. Hoofdredacteur Bas Kromhout vertelt over een van de opmerkelijke artikelen uit de nieuwste editie van Historisch Nieuwsblad.

* Het waren andere tijden, waarin een Amerikaanse president de democratie niet ondermijnde maar vooruithielp. Natuurlijk kwam Franklin D. Roosevelts hulp aan de Europese democratie niet alleen voort uit idealisme, maar ook uit eigenbelang: een voet tussen de deur in Europa paste in het plan van Franklin D. Roosevelt en zijn diplomatieke adviseur Harry Hopkins. In Wisselwachter beschrijft Geert Mak hun politieke avontuur in Amerika en Europa, met nadruk op de rol van Roosevelts onbekende rechterhand Hopkins. ‘Ik zag tijdens mijn onderzoek steeds meer gelijkenissen met de huidige situatie in Europa, Amerika en de wereld.’ * Historicus en publicist Tony Judt keek met de ogen van een ‘universalistisch sociaal-democraat’ naar de twintigste eeuw. Zijn analyses waren scherpzinnig en bevatten waarschuwingen: Europa mocht de lessen van de jaren dertig en de oorlog niet vergeten. Judt stierf in 2010 en wordt nu node gemist, zegt recensent Wim Berkelaar. Hij las Judts boek De vergeten twintigste eeuw en is onder de indruk van zijn analyse van het Israël post-1967: ‘Israël kenmerkt zich door een macho-slachtofferschap. Het is een staat die maar niet volwassen wil worden en blijft hangen in een soort pubertijd van overheidswege.’

* In 2001 publiceerde historicus Chris van der Heijden het boek Grijs verleden, over het zwalkende en dobberende Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog. Nu, bijna een kwart eeuw later, verschijnt Over de rand laait vuur. Hierin vertelt Van der Heijden hoe zijn ouders uit hooggestemde verwachtingen, uit behoefte aan hiërarchie en autocratie, kozen voor het fascisme en de NSB. ‘Ik wilde voorbij het zwart-witoordeel, ik wilde de waarheid over hem vinden, als fascist, als man van zijn tijd en als vader.’ * Elselina Versfelt was naar verluidt een niet onaantrekkelijke Brabantse domineesdochter. Ze werd zwaar verliefd op een Franse generaal en liet haar gezin in de steek om verkleed als man met het leger van Napoleon mee te gaan. In Frankrijk werd Versfelt door haar memoires vol sensatie en foyeurisme een beroemdheid, in Nederland raakte ze in de vergetelheid. Historica Marja Verbraak schreef haar biografie, recensent Pieter van Os bespreekt die. * Deze maand leest u in Historisch Nieuwsblad over de Franse omwenteling van 1830. Parijzenaren verjoegen de koning, omdat hij als een ouderwetse autocraat regeerde. Dankzij de revolutie kregen deftige burgers meer te vertellen. Maar de arme mensen die op de barricaden vochten, werden zij er ook wijzer van?

* Uit nieuw onderzoek blijkt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel meer Nederlanders in verzet kwamen dan altijd werd beweerd. Een nieuwe studie spreekt zelfs van één miljoen Nederlanders die zich op eigen wijze verweerden tegen de bezetter. Wie waren zij, en waaruit bestond hun verzet? Verandert onze kijk op Nederland door hun daden? Mirjam Lange vertelt over het boek Een land in verzet, dat ze samen met Paul van Tongeren samenstelde. * Hij vocht voor de SS aan het Oostfront, werd een beruchte kampbeul in Amersfoort, viel voor een secretaresse, werd veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, ontsnapte, kreeg een zoon met zijn geliefde, en schreef haar talloze brieven. Aldus luidt in grote lijnen het verhaal van Willem van der Neut, opgeschreven door Volkskrant-journalist Rik Kuiper in zijn boek Liefdesbrieven van een kampbeul. Pieter van Os laat er zijn licht over schijnen. * De befaamde historicus Marc Bloch wist het in 1940 zeker: Frankrijk had de spectaculaire nederlaag tegen Duitsland aan zichzelf te wijten. De bevelvoerende generaals waren te oud, de strategie achterhaald, en het volk mentaal verzwakt. Bloch concludeerde dat als historicus en als soldaat op leeftijd die vrijwillig aan het front had meegevochten. Raymond van den Boogaard las zijn L’étrange défaite en bespreekt de klassieker.

* De Britten, Canadezen en Amerikanen werden in 1945 als helden binnengehaald. Maar er zaten nogal wat schaduwkanten aan de bevrijding: denk aan de Hongerwinter, de Slag om Arnhem en de vergisbombardementen op Nijmegen en Den Haag. Militair historicus Christ Klep schreef een nieuw standaardwerk over de bevrijding, en vertelt waarom deze in Nederland langer duurde dan in andere West-Europese landen. * Eeuwenlang streden homoseksuele mannen in Utrecht voor hun plaats in de samenleving. Recensent Manon van der Heijden bespreekt het boek Utrechtenaren, een queer geschiedenis. Daarin staan persoonlijke verhalen van Utrechters die zich niet aan de dominante sekse- en gendernormen hielden, en wat hun emancipatiebeweging betekende voor de rest van Nederland. * Deze maand leest u in Historisch Nieuwsblad verhalen die aansluiten bij het nieuws over importtarieven en handelsoorlogen. In het verleden liepen die dikwijls uit op militair geweld, zoals bij de Varkensoorlog van 1906. Een Oostenrijks-Hongaars importverbod op varkensvlees moest de Servische economie hard raken, maar het effect was tegenovergesteld.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Eksklusive podkaster
Uten reklame
Gratis podkaster
Lydbøker
20 timer i måneden