Den metakognitive podcast
Gratis Podkast

Den metakognitive podcast

Podkast av Kim Oechsle

Prøv gratis
Om metakognitiv psykologi, metakognitiv terapi og mindfulness. Kim Oechsle fra Hjerne og krop (hjerneogkrop.dk) giver både teori, praktiske øvelser og interviews samt demonstrerer metakognitiv terapi med udvalgte klienter. Du hører om principperne fra metakognitiv terapi og hvordan du selv kan anvende dem i dit daglige liv. Podcasten kommer ind på teorier og metoder i metakognitiv psykologi og du kommer til at høre ægte metakognitive sessioner med klienter. Hør hvad de siger og hvordan det går dem, når de bruger metoden og øvelserne. Metakognitiv terapi er en nyere terapiform som bla er effektiv mod stress, angst og depression. Man arbejder med at ændre de uheldige tankemønstre, der skaber problemer. Det er ofte negativ overtænkning, katastrofetanker og vedvarende bekymringer og grublerier. Heldigvis kan man med indsigt i sine tankeprocesser lave dem om og efter forholdsvis kort tid få det bedre. De metakognitive principper kan bruges mange andre steder end i terapi, både privat, på arbejde og i samfundet. Det kommer vi også ind på i podcasten. Podcasten er både for dig, der selv kan bruge de metakognitive metoder og for dig, der arbejder med andre mennesker. Metakognitiv terapi er en del af den 'tredje bølge' af terapiformer der har ladet sig inspirere af mindfulness, så vi kommer også ind på mindfulness, bevidsthed, opmærksomhed og meget andet. 

Denne podkasten er gratis å lytte på alle podkastspillere og i Podimo-appen uten abonnement.

Alle episoder

51 Episoder
episode 51. De 3 principper sammenlignet med metakognitive terapi artwork
51. De 3 principper sammenlignet med metakognitive terapi

Som metakognitiv terapeut er Kim Oechsle fra Den Metakognitive Podcast [https://hjerneogkrop.dk/podcast] flere gange stødt på De 3 Principper, også kaldet 3P. 3P er ikke en terapeutisk metode opfundet af psykologer, ligesom metakognitiv terapi. Men mit indtryk er, at der er nogle fællestræk i tankegangen. 3P er en bevægelse der er startet af en canadisk håndværker ved navn Sydney Banks. Herhjemme er 3P bla beskrevet i bogen Dit selvhelbredende sind af Mette Louise Holland. Jeg har hørt at det handler om at “Tanker skaber følelser”, at “vi forstår alt gennem vores tanker” men at “vi ikke er vores tanker”. Det lyder meget metakognitivt. Men jeg har også hørt ord som som Sind, Livskraft, Indre visdom. Det lyder mere spirituelt og det er metakognitiv terapi jo slet ikke. I denne episode har jeg derfor inviteret Sanne Schroll Lønborg og Trine Høhrmann, som begge arbejder terapeutisk med 3P, til at fortælle om principperne. Inden podcasten havde jeg derfor tænkt mig at stille nogle spørgsmål til Trine og Sanne. F.eks. hvor 3P stammer fra? Deres egen vej til at arbejde med 3P og hvordan de bruger det i deres eget liv. Og som terapeut er jeg selvfølgelig også nysgerrig på hvordan de arbejder med 3P når de får en klient. Mit håb med episoden er at blive klogere på hvilke ligheder der er mellem De 3 Principper og principperne i metakognitiv terapi. Og hvilke forskelle der er. Måske kunne man endda blive inspireret til nogle øvelser eller lignende af at høre Sanne og Trine? Lyt med og få svar på spørgsmålene i denne episode. Du kan også se interviewet på youtube [https://youtu.be/e35L-xgvbII]. Hvis du er blevet nysgerrig på 3P og Sanne og Trine, kan du følge dem på youtube-kanalen Sanne og Trine [https://www.youtube.com/@Sanneogtrine]. Deres hjemmesider er Sanne Schroll Lønborg: sanneschroll.dk [https://sanneschroll.dk/] og Trine Høhrmann: lumeninspire.com [https://www.lumeninspire.com/]. Hvis du selv vil sammenligne med metakognitiv terapi, kan du læse mere her: hjerneogkrop.dk/mct [https://hjerneogkrop.dk/mct] eller lytte mere til Den Metakognitive Podcast [https://hjerneogkrop.dk/podcast]. Sig det videre! [00:10:12] Alt hvad vi oplever, det kommer igennem os via vores tænkning. [00:11:21] De 3 principper gælder 100% af tiden for alle mennesker. [00:28:27] Det er vigtigt ikke at være bange for vores oplevelse. [00:50:20] Vores indre visdom guider os, når vi føler ubehag. [00:51:34] Følelser fungerer som et guidesystem, der viser os, når vi bevæger os væk fra vores indre sundhed. [00:52:10] At vende tilbage til nuet bringer ro og nærvær. [00:54:04] Tanker kan skabe ubalance og styre vores følelser. [00:56:21] Klienters oplevelser varierer afhængigt af deres situation. [01:07:19] Vi lytter til klientens sprog for at gøre det mere vedkommende for dem.

05. nov. 2024 - 1 h 30 min
episode 50. Carstens vej ud af stress - 2. session del 2 artwork
50. Carstens vej ud af stress - 2. session del 2

I dagens episode af Den Metakognitive Podcast [https://hjerneogkrop.dk/podcast] fortsætter Carstens 2. session. “Carsten” har været ramt af stressymptomer længe, men har gennem de metakognitive redskaber fundet en vej ud af stress. Han fortsætter i denne episode med at beskrive mere og mere klart, hvad der er sket for ham, efter at han virkelig har taget de metakognitive principper til sig. Han øver sig stadig - men det går fremad. Jeg er helt sikker på, at Carstens beskrivelser og indsigter kan bruges af andre, der fornemmer at de præsterer meget men måske også belaster sig selv på en måde der gør at de ikke vil kunne holde til det i længden. Carsten er begyndt at tillade sig selv at være et menneske. Det er OK ikke at være perfekt hele tiden. Han fortæller, at han i den seneste tid har åbnet sig op over for andre. Førhen gik han mere med det selv og tankerne om hans egen rolle som medarbejder og far blev i hans egne tanker. Dvs de forblev i hamsterhjulet hos ham selv. Nu hvor han åbner op og fortæller andre om sine tanker, har han fundet ud af at de tanker, der kørte i hamsterhjulet ikke nødvendigvis svarede til andres opfattelse. Og andre har beskrevet, hvordan de slås med nogle af de samme udfordringer. Det har sat tingene i perspektiv. Men hvad synes Carsten er det sværeste ved at bruge de metakognitive principper? Det sværeste er at han er vant til at være i “overdrive”. Nu er han blevet mere opmærksom på at “stoppe toget” med sin 80% regel når han kan mærke de fysiske stress-symptomer. Men det er svært at stoppe toget. Og hvorfor er det egentlig det … nu søger vi i fællesskab efter et svar på, hvorfor det mon er svært at stoppe toget. Faktisk så gør denne søgen, at toget under sessionen begynder at køre hurtigere … og hurtigere. Hvorfor er det svært at stoppe toget? I vores søgen efter svar har vi brug for at stoppe toget! Vi gearer derfor ned med en lille mindfulness-øvelse … Kim Oechsle [https://hjerneogkrop.dk/kontakt] guider og Carsten bruger sine træning i mindfulness og kommer mere tilbage i balance. Nu skaber vi i fællesskab en ny metafor som på mange måder samtidig giver os en slags svar på vores søgen. Måske skal man ikke stoppe toget - men simpelthen holde op med at smide mere kul på? Jeg var meget imponeret over Carstens reflektioner og jeg har føjet den nye metafor (Damplokomotivet) til min samling over metakognitive øvelser og metaforer [https://hjerneogkrop.dk/damplokomotivet-metakognitiv-terapi-%C3%B8velse], som jeg håber andre også kan få glæde af. Du er meget velkommen til at kontakte Kim Oechsle [https://hjerneogkrop.dk/kontakt] fra podcasten, hvis du har spørgsmål eller forslag til emner, eller ønsker at deltage anonymt eller som dig selv.

11. sep. 2024 - 38 min
episode 49. Carstens 80% regel til mindre stress - 2. session del 1 artwork
49. Carstens 80% regel til mindre stress - 2. session del 1

“Carsten” led af langvarig stress men her en måned efter vores første session har han fået det bedre og bedre. Helt høj over at det er gået så godt. Heldigvis er han vanvittigt god til at formidle hvad det er, han har ændret og det får du nu glæde af, kære lytter til Den Metakognitive Podcast [https://hjerneogkrop.dk/podcast]. Hans knivskarpe analyse kan helt sikkert hjælpe mange andre der kæmper med stress-symptomer. Selvom han gennem flere år har sat sig ind i metoder, der måske kunne hjælpe ham, har han været forvirret og ikke helt vidst hvad han skulle gøre. Han har opfundet sin egen 80% regel, som har hjulpet ham. Frem for at overpræstere, har han skruet sin indsats ned til 80%, når han har mærker stress-symptomer. Gearet ned og sænket tempoet. Nogle gang har han haft brug for at sænke indsatsen yderligere. Men samtidig når han i sidste ende mere, fordi han ikke brænder ud. Selvom han i første omgang “præsterer” mindre så giver det mere overskud. Den store forskel er han ikke længere håndterer og sorterer sine tanker. Sidst var han skeptisk over for “ligegyldighed” men det tog kun få dage før det gav mening at han ikke behøvede at bruge så mange kræfter på bekymringstanker. Carsten handler nu mere end han tænker. Tidligere spekulerede han meget, men handlede ikke på det. Bygger stadig bro mellem metakognitiv og mindfulness. Men hvor mindfulness før var en pligt og blev udført med anstrengelse, bruger han nu mindfulness under sin egen gode “80% regel” - at være opmærksom på om det er for anstrengende. Carsten udsættes for mental øvelse - hvad sker der, når han ankommer der, hvor han gerne vil være? Han reflekterer over hvad denne øvelse og det giver også indsigter. Nu er der plads til kedsomhed og hverdag - men på en god måde. I næste episode skaber Carsten endnu mere klarhed over hvad der er egentlig er sket. Og vi når i fælleskab frem til en helt ny metafor, som senere er kommet i min samling af nyttige metakognitive øvelser og metaforer [https://hjerneogkrop.dk/metakognitiv-terapi-%C3%B8velser]). Du er meget velkommen til at kontakte [https://hjerneogkrop.dk/kontakt] mig, hvis du har spørgsmål eller emner til podcasten, eller ønsker at deltage anonymt eller som dig selv.

10. sep. 2024 - 34 min
episode 48. Anmeldelse af Pixar's Inderst Inde 2 med metakognitive briller artwork
48. Anmeldelse af Pixar's Inderst Inde 2 med metakognitive briller

Kim Oechsle [/https://hjerneogkrop.dk/kontakt] har været i biografen og set animationsfilmen Inderst Inde 2 fra Disney/Pixar. I dagens episode af Den Metakognitive Podcast [https://hjerneogkrop.dk/podcast] anmelder jeg filmen ud fra metakognitiv psykologi. Som de fleste Pixar-film er det en gennemtænkt, meget underholdende og livsklog film, som vi alle kan lære af - børn, unge, voksne og gamle! Filmens hovedperson Riley var i den første film styret af sine følelser Glæde, Tristhed, Vrede, Afsky og Frygt. I 2'eren kommer teenageren under ombygning og nu kommer der flere følelser til: Angst, Flovhed og Kedsomhed. De begynder så småt at overtage styringen af Riley mens hun forsøger at forholde sig til gamle og nye venner. Særligt Angst bliver dominerende og tager kontrollen over fantasi, tanker, selvopfattelse og adfærd. Der er mange gode pointer i filmen omkring tanker og følelser som er baseret på forskellige psykologiske teorier og modeller, men i anmeldelsen ser jeg særligt på hvad der svarer til den metakognitive psykologi. Vi tager altså de metakognitive briller på og ser på hvordan filmen forholder sig til tanker, følelser, bevidsthed og selvfølgelig metakognitioner. Spoiler alert: Jeg kommer ind på noget af handlingen i min anmeldelse. Men måske gør det dig endnu mere nysgerrig på filmen! Det er helt bestemt en god film, så jeg kan kun anbefale den, uanset om du vil se den med de metakognitive briller eller bare nyde filmen som den er. Du er meget velkommen til at kontakte [https://hjerneogkrop.dk/kontakt] mig, hvis du har spørgsmål eller emner til podcasten, eller ønsker at deltage anonymt eller som dig selv.

27. aug. 2024 - 43 min
episode 47. Rasmus' vej ud af kroniske smerter med Pain Reprocessing Therapy - del 2 artwork
47. Rasmus' vej ud af kroniske smerter med Pain Reprocessing Therapy - del 2

Dette er fortsættelsen på interviewet med Rasmus der led af svære kroniske smerter i 7 år men som fik hjælp af Pain Reprocessing Therapy (PRT) [https://hjerneogkrop.dk/prt]. I sidste episode hørte vi om hvordan det startede med en simpel skade og udviklede sig til smerter i helt andre steder i kroppen. Vi hørte lidt om hvordan Rasmus prøvede mange ting forgæves i 7 år, indtil han startede på Pain Reprocessing Therapy (PRT) [https://hjerneogkrop.dk/prt] hos Kim Oechsle [https://hjerneogkrop.dk/kontakt] fra Den Metakognitive Podcast [https://hjerneogkrop.dk/podcast]. I denne episode fortsætter interviewet og vi taler nu også om brugen af metakognitiv terapi [https://hjerneogkrop.dk/mct]. Jeg har lige spurgt Rasmus hvad han kan huske om det - i episoden fortæller han om sin oplevelse med at inddrage metakognitiv terapi til de tanker og bekymringer, der naturligvis kan komme til at fylde for meget, når man er ramt af kroniske smerter. I podcasten henviser vi til Alan Gordons bog Vejen ud af smerte [https://hjerneogkrop.dk/kroniske-smerter-pain-reprocessing-therapy/#vejenudafsmerte]. Du kan iøvrigt også se interviewet på youtube [https://youtu.be/LhVDCtLKUjs]. Du er velkommen til at kontakte [https://hjerneogkrop.dk/kontakt] mig, hvis du har spørgsmål eller emner til podcasten, eller ønsker at deltage anonymt eller som dig selv.

27. mai 2024 - 25 min
Enkelt å finne frem nye favoritter og lett å navigere seg gjennom innholdet i appen
Liker at det er både Podcaster (godt utvalg) og lydbøker i samme app, pluss at man kan holde Podcaster og lydbøker atskilt i biblioteket.
Bra app. Oversiktlig og ryddig. MYE bra innhold⭐️⭐️⭐️

Tilgjengelig overalt

Lytt til Podimo på telefonen, nettbrettet, datamaskinen eller i bilen!

Et univers av underholdning på lyd

Tusenvis av lydbøker og eksklusive podkaster

Ingen annonser

Ikke kast bort tid på å lytte til annonser når du lytter til Podimos innhold.

Ditt tilbud:

Ubegrenset tilgang til eksklusive podkaster
Ingen annonser
20 timer lydbøker i måneden
Etter prøveperioden kun 99,00 kr / Måned. Ingen binding.

Andre eksklusive podkaster

Populære lydbøker