
Doulapodi
Podkast av Doula-akatemia
Doulapodissa keskustellaan doulan työstä, synnytyskulttuurista ja -aktivismista sekä erilaisista perheellistymisen teemoista. Podcastia luotsaa Doula-akatemian perustaja ja pääkouluttaja Anna-Riitta Kässi. Jaksovieraat tuovat podcastiin omia näkemyksiään, kokemuksiaan ja asiantuntemustaan ja rikastuttavat keskustelua synnytysmaailmasta.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Alle episoder
53 Episoder
Mitä on läskifobia ja onko lihava neutraali sana? Miksi niin harvoin näemme odotuskuvia lihavista kehoista? Millaisia haasteita läski synnyttäjä voi kohdata terveydenhuollossa? Anna-Riitta keskustelee jaksossa doulakollegoidensa Miia Torvisen ja Tytti Shemeikan kanssa. Avaamme jaksossa olennaisia käsitteitä, järkytymme doulien harjoittamasta syrjinnästä ja vinkkaamme keinoja alkaa purkaa omia läskivihamielisiä ajatuksia ja asenteita. Itseopiskelun voi aloittaa esimerkiksi lukemalla Raisa Omaheimon Ratkaisuja läskeille, Taija Wileniuksen Paino mielessä, Michelle Mayefsken Fat Birth ja AJ Silverin Supporting Fat Birth.

Voiko ihminen kokea suurta rakkauden täyttymystä ilman omia lapsia? Entä jos myöhemmin katuu sitä, että ei hankkinut lapsia? Vihaavatko vapaaehtoisesti lapsettomat lapsia? Millaisia merkityksellisiä mahdollisuuksia vapaaehtoinen lapsettomuus tarjoaa? Tässä jaksossa ravistellaan vapaaehtoiseen lapsettomuuteen liittyviä käsityksiä ja kyseenalaistetaan romanttisten suhteiden ja ydinperheen asemaa jonkinlaisina ylimpinä ihmissuhteiden muotona. Vapaaehtoisesti lapseton Emma kertoo miten itse päätyi siihen, että ei halua omia lapsia, ja pohtii seikkoja, jotka ovat vahvistaneet hänen päätöstään. Keskustelemme myös syntyvyyskeskustelun ristiriidoista – miksi lasten hankkiminen tehdään vaikeaksi niille, jotka lasta oikeasti toivovat, mutta samanaikaisesti pohditaan keinoja saada synnytystalkoisiin ne, jotka eivät halua lapsia.

Miten yleistä päihteidenkäyttö on raskausaikana ja millaista apua ja tukea on tarjolle odottajille, joilla on päihderiippuvuutta? Miten voimme käyttämiemme sanojen avulla vähentää stigmaa? Miten ammattilaiset voivat toiminnallaan vaikuttaa siihen, että useampi odottaja saisi tarvitsemansa avun? THL:n ylilääkäri Margareeta Häkkinen on päihdelääkäri, joka toivoisi yhä useamman odottajan pääsevän tarvitsemansa tuen ja avun piiriin, jotta päihdehaittoja voitaisiin vähentää perheen hyvinvoinnin edistämiseksi. Keskustelemme terveydenhuollon kyttäyskulttuurista, joka saattaa nostaa odottajan kynnystä kertoa omasta päihteidenkäytöstä ja siitä, kuinka tärkeää olisi asettua asiakkaan puolelle ja motivoida odottajaa hänen omista tavoitteistaan käsin. Kuulemme myös uusimmista hoitosuosituksista vastasyntyneen vauvan vieroitusoireisiin sekä eat, sleep, console -mallista. THL:n verkkokoulu stigmasta, stigmatietoisuudesta ja syrjinnästä [https://thl.fi/aiheet/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/stigma-ja-syrjinta/verkkokoulu-stigmasta-stigmatietoisuudesta-ja-syrjinnasta] Päihteet ja raskaus: Kooste terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluista ja suosituksista [https://www.julkari.fi/handle/10024/150060] A Harm Reduction Toolkit: Pregnancy and Substance Use [https://www.perinatalharmreduction.org/toolkit-pregnancy-substance-use]

Miksi doulan tulisi olla kiinnostunut ihmisoikeuskysymyksistä? Kuka voi olla aktivisti? Millaisia vaikutusmahdollisuuksia meillä on ja mitä tekemistä Jeesuksella on näiden asioiden kanssa? Voiko ihminen oikeasti olla epäpoliittinen ja neutraali? Kauden viimeisessä jaksossa Anna-Riitan kanssa keskustelee doula Miina Korpi, joka on päätynyt vaikuttamaan asioihin ympärillään mm. kotikasvatuksen ja esimerkin voimasta. Mietimme, miten maailmalla tapahtuvat vääryydet vaikuttavat omaan yrittäjyyteen ja mistä löytää voimavaroja jatkuvaan hyvän puolesta kamppailuun. Kannustamme kaikkia toimimaan edes vähän, jotta harvojen ei tarvitsisi palaa loppuun. Jokainen doula voi löytää jaksosta itselle sopivia tapoja toimia.

Tässä jaksossa osallistutaan ajankohtaiseen syntyvyyskeskusteluun. Mistä syistä ihmiset eivät halua hankkia lapsia ja miltä näyttävät erot miesten ja naisten välillä? Pitääkö meidän oikeasti olla huolissaan yhdyntäseksin vähenemisestä ja onko syntyvyyden nostaminen missään määrin realistinen tavoite? Jaksossa Anna-Riitan kanssa keskustelemassa on kätilö ja sotealan tutkimuksen ja johtamisen maisteriopiskelija Amanda Ahola, joka on maisterintutkielmassaan käyttänyt aineistonaan Väestöliiton perhebarometria. Aineistosta nousevien seikkojen lisäksi Amanda ja Anna-Riitta esittävät omia spekulaatioitaan siitä, miksi lapsia syntyy niin vähän ja kuinka syntyvyys voitaisiin pitää edes nykyisellä tasolla.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Eksklusive podkaster
Uten reklame
Gratis podkaster
Lydbøker
20 timer i måneden