
Flip the System Podcast
Podkast av René Kneyber
In deze podcast gaat René Kneyber in gesprek met diverse gasten over onderwijsbeleid en de professionaliteit van leraren.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Alle episoder
14 Episoder
Pieter Leenheer (1938) schreef een boek over de moderne geschiedenis van het leraarschap in het voortgezet onderwijs. Hij schetst hoe de ontwikkelingen in aanloop naar de Mammoetwet en alle kleine stelselingrepen van daarna niet slaagden omdat er geen sprake was van een gedeelde beroepsidentiteit. Die is er nog steeds niet. Zijn boek 'De bril van de leraar' is gratis te downloaden op www.uitgeverijphronese.nl [http://www.uitgeverijphronese.nl]onder het menukopje 'Gratis', maar ook als boek te lezen.

Op 10 januari vond ResearchEd Nijkerk plaats. De opening stond in het teken van het boek 'Werk maken van gelijke kansen'. Je hoort een deel van de opening door Linda van den Bergh (Fontys Hogeschool) en ik sprak met Monique Volman (Universiteit van Amsterdam) en Rob van Bakel (Fontys Hogeschool). Kijk voor meer info op www.werkmakenvangelijkekansen.nu. Verder sprak ik met Casper Hulshof (Universiteit van Utrecht) over zijn kritiek op de Cognitieve Belastingstheorie. En sprak ik met Naomi Smits (Trouw), Eva Naaijkens (Alan Turingschool) en Sergej Visser (Bureau ICE). Tot slot nog een uitnodiging van Tim Surma (Thomas Moore).

[Deze aflevering is grotendeels in het Engels] Op ResearchEd Mälmo in Zweden raakte ik aan de praat met Lucy Crehan, de auteur van Cleverlands. Zij wilde niet uit de boeken en de statistieken leren waarom landen als Finland en Singapore zo goed scoren op de internationale ranglijsten maar zij wilde er ook echt gaan lesgeven, om daar alles op te snuiven. Haar lessen vatte ze samen in Cleverlands. Met David Didau praat ik over zijn in het Nederlands te verschijnen boek 'Psychologie voor in de klas', zijn nieuwste boek 'Making kids cleverer'.

In oktober 2018 verscheen het boekDe sluipende crisiswaarom het onderwijs niet beter wordt.Een van de kritiekpunten is het gebruik van sectorakkoorden om afspraken te maken met het onderwijsveld. In dit gesprek bespreekt Pieter Huisman, bijzonder hoogleraar Onderwijsrecht, een alternatief voor deze akkoorden, namelijkwetgeving.

Van Het Alternatief verschenen inmiddels al heel wat internationale varianten, zoals in Engeland, Zweden en Australië. Waarom besloten we om hier aan te beginnen? En wat zijn de internationale problemen waar leraren mee kampen? Met Jelmer Evers blik ik terug op al onze internationale avonturen.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Eksklusive podkaster
Uten reklame
Gratis podkaster
Lydbøker
20 timer i måneden