
HøjskoleÅnd
Podkast av Højskolerne
HøjskoleÅnd er en onlineserie på 10 afsnit, hvor højskolefolk bringer højskolen ud i verden i en tid, hvor højskolerne ikke kan lukke verden ind. Serien indeholder foredrag og fortællinger fra dygtige formidlere i højskoleverdenen, og hvert afsnit starter med en ny sang fra den nye højskolesangbog. Du får et nyt afsnit HøjskoleÅnd hver onsdag.HøjskoleÅnd er en del af ”Højskole for hele Danmark” – en virtuel højskole, hvor du kan finde foredrag, morgensang, undervisning, podcasts, hverdagstips og inspiration i en tid, hvor vi nok alle sammen har brug for oplivning, oplysning og ånd – på afstand.➡️Læs mere om Højskole for hele Danmarkhttps://www.hojskolerne.dk/hojskoleforheledanmark
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Alle episoder
10 Episoder
De fleste forbinder månelandingen med øjeblikket, hvor Neil Armstrong sætter sine (og menneskehedens) første skridt på månen. I dag skal du høre om begivenheden set fra den mørke side af månen. En fortælling om astronauten, der ikke tog nogle historiske skridt og ikke sagde nogle berømte ord. Jonas Møller fra Højskolernes Hus tager dig med i kredsløb om månen og giver dig historien om rummets Jens vejmand – den glemte astronaut. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Vi ser det i de klare nætters himmel”. Tekst af Thorkild Bjørnvig og musik af Lasse Skovgaard. Sangen er nummer 21 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.

Kan man redde sit liv ved at skide i bukserne? Under en oprydning på loftet finder Julie Hauge Andersson, højskolelærer og viceforstander på Gerlev Idrætshøjskole, en gammel bog om Grønland med en dedikation af ingen ringere end den berømte polarforsker og opdagelsesrejsende Peter Freuchen. Bogen sætter gang i en fortælling, der handler om tilfældighed, mod, eventyrlyst – og om at lære sin egen fortid og familie at kende. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”For vist vil de komme”. Tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen og musik af Bent Fabricius-Bjerre. Sangen er nummer 469 i Højskolesangbogen, og den er en af de 167 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.

I dagens fortælling kan du blive klogere på, hvorfor den skotske kilt er et eksempel på god integration, og hvordan vi danskere opfører os religiøst uden at være synderligt religiøse. Men vi starter i 1890’erne, hvor Jesper Trier Gissel fra Nørgaards Højskole med udgangspunkt i klassikeren ”Mørkets hjerte” af Joseph Conrad, tager os med på en floddamper op ad Congofloden under Kong Leopold den 2. af Belgiens rædselsregime. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Stille nat”. Tekst af Halfdan Rasmussen og musik af Kristian Bisgaard. Sangen er nummer 469 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.

Midt i en krisetid rammes vi af spørgsmålet om, hvorvidt verdens tilstand kan forandres. Er det utopisk at drømme om en bedre verden? Med afsæt i en fortælling om den mexicanske oprørsbevægelse Zapatisterne, vil Clara Nepper Winther, lærer på Krogerup Højskole, generobre utopibegrebet og indgyde mod til at tro på, at verden kan blive et bedre sted. Et sted, vi tør håbe på og arbejde for. For med kriser kommer ofte et vendepunkt og en mulighed for at se fremad. Se med. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”De unges sang”. Tekst af Dy Plambeck og musik af Irene Becker. Sangen er nummer 224 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.

Da Mette Fredriksen lukkede landet ned, fik Kristian, som så mange andre midaldrende mænd, tid til at tage på genbrugsstationen, hvor han stødte han på et fænomen, der satte gang i tankerne og gjorde ham opmærksom på et nærmest eksistentielt problem: Småt brændbart! Containeren, hvor vi dumper det affald eller de tanker, vi ved ikke, hvad vi ellers skal stille op med. Lyt med, når Kristian fra Hadsten Højskole filosoferer over hverdagens banaliteter og livets store spørgsmål på en østjysk genbrugsstation. Rasmus Skov Borring og Julie Maria indleder afsnittet med sangen ”Er Vesterhavet vest nok”. Tekst af Mads Eslund fra Testrup Højskole og melodi af Marianne Søgaard fra Silkeborg Højskole. Sangen er nummer 416 i Højskolesangbogen, og den er en af de 151 nye sange, som kom med i den 19. udgave af sangbogen.
Prøv gratis i 7 dager
99,00 kr / Måned etter prøveperioden.Avslutt når som helst.
Eksklusive podkaster
Uten reklame
Gratis podkaster
Lydbøker
20 timer i måneden